Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sernik pod pierzynką

Tekst i foto heniuta 17-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 kostki margaryny.

MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu,
- 1 szklanka cukru,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki śmietany,
- 3 łyżki oleju,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 szklanki mleka,
- 1 zapach śmietankowy lub waniliowy.

PIERZYNKA:
- 5 białek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- wiórki kokosowe.

Jak przyrządzić:

CIASTO:
Z wszystkich składników zagnieść ciasto i rozłożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.

MASA SEROWA:
Ser zmielić. Ubijać kolejno ser, żółtka i cukier(produkty dodawać na przemian w małych ilościach)Po uzyskaniu masy serowej dodajemy olej, śmietanę i mleko (po dodaniu mleka masę mieszamy łyżką ponieważ jest rzadka i może nam opryskać meble w kuchni). Na końcu wsypujemy suchy budyń.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto ok. 45 min.

PIERZYNKA:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na gorący sernik posypać na niego wiórki kokosowe(wiórki docisnąć lekko ręką). Ciasto włożyć do piekarnika jeszcze na 15 min.
Na ciasto można wyłożyć brzoskwinie z puszki, zalać to masą serową - upiec i na to pierzynka. PYCHA! SMACZNEGO!

Uwagi:

Zamiast brzoskwiń do masy serowej można dodać bakalie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.12.2003 Kaha

Smakowito napisane , ale dopiero jak zrobię to się z Wami podzielę wrażeniami.

Zgłoś 19.12.2003 Dana

Robiłam to wiele razy, super ciasto pięknie wygląda i pysznie smakuje. Polecam:)

Zgłoś 20.12.2003 Jola

U mnie w rodzinie ten sernik funkcjonuje pod nazwą "sernik włoski". "Pierzynkę" robię troszkę inaczej - do białek ubitych z cukrem dodaję wiórki i mieszam razem; nie daję też... Pokaż więcej

U mnie w rodzinie ten sernik funkcjonuje pod nazwą "sernik włoski". "Pierzynkę" robię troszkę inaczej - do białek ubitych z cukrem dodaję wiórki i mieszam razem; nie daję też mąki ziemniaczanej. Ten sernik jest najlepszy na drugi dzień ( nabiera bardziej zwięzłej konsystencji), a potem ... bardzo szybko go nie ma, bo jest naprawdę pyszny, mam na to świadków.

Zgłoś 22.12.2003 Aniutek

Właśnie teraz oglądam go przez szybkę piekarnika...I marzę o pierwszym kęsie...Aha,nie tak szybko!Muszę jeszcze położyć pierzynkę,ja również nie daję mąki,to może troszkę "obciążać" ci... Pokaż więcej

Właśnie teraz oglądam go przez szybkę piekarnika...I marzę o pierwszym kęsie...Aha,nie tak szybko!Muszę jeszcze położyć pierzynkę,ja również nie daję mąki,to może troszkę "obciążać" ciasto.Pycha!Pozdrawiam serdecznie

Zgłoś 23.12.2003 Nikka

Wczoraj w nocy zrobiłam, dzis rano rodzina sprobowala i wszyscy chwala! Polecam ten sernik, jest puszysty i mięciutki, i inny niz te ktore pieklam. Ja robilam go z gotowego sera juz zmielonego n... Pokaż więcej

Wczoraj w nocy zrobiłam, dzis rano rodzina sprobowala i wszyscy chwala! Polecam ten sernik, jest puszysty i mięciutki, i inny niz te ktore pieklam. Ja robilam go z gotowego sera juz zmielonego na sernik, to duza oszczednosc czasu. Dodalam tez całą puszke pokrojonych w kawałeczki brzoskwiń. Wiórków zużyłam ćwierć dużego opakowania i dzięki temu nie jest to kokosowy sernik, ale sernik z nutą kokosową.

Pozdrawiam

Zgłoś 25.12.2003 Nikka

Chcę cos dodać. Ten sernik, zwłaszcza po lezakowaniu kilkunastu godzin jest REWELACYJNY! Spodu w ogóle nie czzuć, atak dobrze komponuje się z masą serową. Jest bardzo miękki i przez to łatwo roz... Pokaż więcej

Chcę cos dodać. Ten sernik, zwłaszcza po lezakowaniu kilkunastu godzin jest REWELACYJNY! Spodu w ogóle nie czzuć, atak dobrze komponuje się z masą serową. Jest bardzo miękki i przez to łatwo rozpada się przy krojeniu, ale za to co za pychota!

Poproszę o inne przepisy, jeśli są równie dobre. Mj e-mail: nina1234@poczta.onet.pl

Zgłoś 28.12.2003 ewa

wyglada smakowicie i zachecajaco na 100% pychota

Zgłoś 05.01.2004 heniuta

Ludzie dzięki że wam smakowało.Nie macie pojęcia jak się cieszę.Paaaaaaaa

Zgłoś 03.02.2004 krawacik_pzk

ciasto jest przepyszne i latwe do wykonania ja mam 17 lat i lubie bardzo gotowac i piec ruzne ciasta a to ciasto jest jednym z najlebszych sernikuw jakie robilem dziekuje i polecam wszystkim sma... Pokaż więcej

ciasto jest przepyszne i latwe do wykonania ja mam 17 lat i lubie bardzo gotowac i piec ruzne ciasta a to ciasto jest jednym z najlebszych sernikuw jakie robilem dziekuje i polecam wszystkim smakoszom

Zgłoś 21.03.2004 Janina

Właśnie upiekłam. Pyszne ciasto.

Zgłoś 09.05.2004 Asia78

Mam pytanko, jaka jest ta pierzynka po upieczeniu? Moja miała zaledwie 2 mm. Kiedys jadłam taki serniczek gdzie pierzynka byla dosyc gruba. Może po prostu mi nie wyszła:-(

Zgłoś 21.06.2004 marusia

PRZEPYSZNE ciasto!!!

Zgłoś 25.07.2004 Nikka

moja pierzynka po upieczeniu jest spora Asiu, moze cos nie tak bylo z jajkami? pierzynka normalnie wychodzi gruba, juz pare razy to ciasto pieklam. bialka ubijam na sztywno, dodajac cukier i mak... Pokaż więcej

moja pierzynka po upieczeniu jest spora Asiu, moze cos nie tak bylo z jajkami? pierzynka normalnie wychodzi gruba, juz pare razy to ciasto pieklam. bialka ubijam na sztywno, dodajac cukier i make, jak w przepisie, oczywiscie bialka musza byc schlodzone w lodowce.

pozdr

Zgłoś 21.09.2004 Maya

Taaak... to bardzo smaczny sernik i jedna z niewielu jadalnych rzeczy które przyrządza moja teściowa, a już na pewno jedyna tak smaczna. Pozdrawiam.

Zgłoś 22.12.2004 Ania

Jej to będzie moje drugie ciasto w życiu.

Pierwsze "babka" się nie udała. W przepisie który dostałam było zbyt dużo drożdży i ciatso - wypłynęło z blaszki :(

Polegam na w... Pokaż więcej

Jej to będzie moje drugie ciasto w życiu.

Pierwsze "babka" się nie udała. W przepisie który dostałam było zbyt dużo drożdży i ciatso - wypłynęło z blaszki :(

Polegam na was i waszych pysznych komentarzach.

Ide po produkty i do pieczenia..

a jak wybuchnie, ale coś innego się z tym sernikiem stanie, to.. na pewno siętu pożalę :P

Zgłoś 21.01.2005 agus

Ciasto niesamowicie dobre. Więcej takich przepisów.SUPER!!!!

Zgłoś 23.01.2005 mac

po prostu fantastyczny sernik, juz nie jadam innego!

Zgłoś 29.03.2005 Gucha

Super przepis, ciasto wyszło wyśmienite, naprawdę godny polecenia. Sernik smaczny, pianka super........

Zgłoś 23.09.2005 andzia

Ciasto po prostu MIóD!!!!

Dziekuje bardzo za tak dobry przepis!!!Po pierwsze-nie mogłam sie doczekac kiedy mi sie upiecze, a po drugie- domownicy w dwie godz po upieczeniu opróznili pół ... Pokaż więcej

Ciasto po prostu MIóD!!!!

Dziekuje bardzo za tak dobry przepis!!!Po pierwsze-nie mogłam sie doczekac kiedy mi sie upiecze, a po drugie- domownicy w dwie godz po upieczeniu opróznili pół blachy!!!

polecam wszytskim,na pewno wyjdzie!!!:)

pozdrawiam autorke przepisu:)

Zgłoś 06.10.2005 mlena

Jeżeli do ubitych białek dodamy troche maki ziemniaczanej to białka nie opadną , będą śnieżno białe i efektownie wyglądają :-)

Zgłoś 29.10.2005 Agata

Ciasto pyszne, nawet moja siostra ktora nie przepada za sernikami, stwierdzila ze jest dobre:):):)

Zgłoś 31.10.2005 Synthia

Heniuta mistrzostwo świata rewelacja tyle co piekłam serników żaden nie był tak wyśmienity jak ten. Pozdrawiam Cię bardzo gorąco i dawaj jeszcze jakies pyszne przepisy to chętnie skorzystam. Syn... Pokaż więcej

Heniuta mistrzostwo świata rewelacja tyle co piekłam serników żaden nie był tak wyśmienity jak ten. Pozdrawiam Cię bardzo gorąco i dawaj jeszcze jakies pyszne przepisy to chętnie skorzystam. Synthia z Kutna.

Zgłoś 11.01.2006 karolinna

sernik naprawdę bardzo dobry,tylko niestety wyszedł trochę kruchy i nie wiem co zrobić żeby nie rozpadał się przy krojeniu ??? ale tak ogólnie to bomba :D

Zgłoś 21.02.2006 _ada_

troszkę nie wyszło:( tzn nie wyszła ta pierzynka.... jest cienka i taka jakby gumowata....ale co zrobilam zle? pewnie to ze piekarnik otworzylam dopiero jakies 20 min po wylączeniu...ale balam s... Pokaż więcej

troszkę nie wyszło:( tzn nie wyszła ta pierzynka.... jest cienka i taka jakby gumowata....ale co zrobilam zle? pewnie to ze piekarnik otworzylam dopiero jakies 20 min po wylączeniu...ale balam sie zeby nie opadl...a czy piane mozna ubijać mikserem?

Zgłoś 03.04.2006 ataebs

Długo...naprawdę długo szukałam takiego przepisu!Pychota!!!

Zgłoś 14.04.2006 kryluta

Kilka razy juz piekłam i to jest jedyny sernik który mi się udaje.Pyszny!

Zgłoś 01.07.2006 magda

Serniczek bardzo dobry.Poprostu pycha!

Zgłoś 10.09.2006 milka

Ciasto jest pyszne, dzisiaj robię je znowu ;-)

Zgłoś 03.02.2007 KarenRipp

Robiłam dzisiaj w nocy i potwierdzam - ciasto jest rewelacyjne, wszystko wyszło - jest i pierzynka i rosa. Po upieczeniu zostawilam je w piekarniku poki calkiem nie ostyglo. To moj pierwszy w z... Pokaż więcej

Robiłam dzisiaj w nocy i potwierdzam - ciasto jest rewelacyjne, wszystko wyszło - jest i pierzynka i rosa. Po upieczeniu zostawilam je w piekarniku poki calkiem nie ostyglo. To moj pierwszy w zyciu sernik i jestem bardzo zadowolona :) Zrobienie wszystkiego zajelo jakis kwadrans.

Zgłoś 28.12.2006 Iwka

Ciasto poprostu pycha!Wygląd...a ten smak...??Ach jak sprubowałam je to jak we śnie!!!Nigdy nie jadłam lepszych ciast.

Zgłoś 30.12.2006 BestBoyGrip

POLECAM ten sernik, od kiedy zobaczyłem tu ten przepis, nie robię już innych ciast. Oczywiście robię porcję podwójną, więc jest wysoki na 15 cm. Najlepszy kiedy po schłodzeniu trafia na cała noc... Pokaż więcej

POLECAM ten sernik, od kiedy zobaczyłem tu ten przepis, nie robię już innych ciast. Oczywiście robię porcję podwójną, więc jest wysoki na 15 cm. Najlepszy kiedy po schłodzeniu trafia na cała noc do lodówki. Właśnie robię na sylwestra.

Zgłoś 09.11.2008 Nina

Sernik rewelacja. Ja też bałam się tych 2 szklanek mleka i dałam 1,5 (zresztą nawet nie zmiesciloby mi sie tyle do malaksera). Wyszedł pyszny i super wyglądał, aż tesciowa pytała się czy ja go k... Pokaż więcej

Sernik rewelacja. Ja też bałam się tych 2 szklanek mleka i dałam 1,5 (zresztą nawet nie zmiesciloby mi sie tyle do malaksera). Wyszedł pyszny i super wyglądał, aż tesciowa pytała się czy ja go kupiłam, bo nie mogła uwierzyć że to jest mój wyrób.

Zgłoś 17.12.2007 ladybird

Martwi mnie tylko ta ilośc mleka: 2 szklanki?? Czy to nie bedzie pływało??? Proszę, niech odezwie sie ktoś, kto robil ten sernik i powie, czy w przepisie jest wszystko ok...!!! I czy to mleko ni... Pokaż więcej

Martwi mnie tylko ta ilośc mleka: 2 szklanki?? Czy to nie bedzie pływało??? Proszę, niech odezwie sie ktoś, kto robil ten sernik i powie, czy w przepisie jest wszystko ok...!!! I czy to mleko nie utopi ciasta???

Zgłoś 22.12.2007

Czesc! Robiłam ten sernik wielokrotnie, jest naprawdę super. Dwie szklanki mleka w niczym nie przeszkadzają, powodują, że sernik rozpływa się w ustach :) Smacznego!

Zaraz będę go piekła :... Pokaż więcej

Czesc! Robiłam ten sernik wielokrotnie, jest naprawdę super. Dwie szklanki mleka w niczym nie przeszkadzają, powodują, że sernik rozpływa się w ustach :) Smacznego!

Zaraz będę go piekła :)

Zgłoś 09.06.2008 Piotr

sernik jest wspaniały i prosty do zrobienia Mam 7 letniego malucha w domu który jest ,,niejadkiem,, .Ten sernik je aż mu się uszy trzęsą.Serniczek musi być zawsze w domu i jest .Pieke go sam i l... Pokaż więcej

sernik jest wspaniały i prosty do zrobienia Mam 7 letniego malucha w domu który jest ,,niejadkiem,, .Ten sernik je aż mu się uszy trzęsą.Serniczek musi być zawsze w domu i jest .Pieke go sam i lubie go robić.Nie stosuje się do żadnych zasad i kolejności dodaje bakalie, orzechy, rodzynki,brzoskwinie, co akurat mam,czasami nic.Tylko aby się ie przypalił i zamiast margaryny do ciasta jednak masło.wychodzi zawsze super!!!Dzięki za przepis pozdrawiam Piotr.

Zgłoś 03.12.2009 piotrek

Zawsze na specjalne okazje korzystam z tego przepisu.

Te ciasto jest doskonale.

Dzieki za przepis.