Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Śledź w buraczkach po ukraińsku

Tekst i foto Zuza Gałuszka 06.12.2010

Polska wschodnia zna podobny przepis. W Łomży, Białymstoku i Suwałkach jada się śledzia z buraczkami, tu jednak mamy do czynienia z tradycyjną kuchnią ukraińską. Intrygujący charakter tej potrawy powoduje, że podczas wieczerzy wigilijnej trudno powstrzymać się od zjedzenia wielkiej porcji. Polskie śledzie w buraczkach są mocno kwaśne i na potęgę buraczane, tu mamy do czynienia z całą gamą łagodnych smaków. Trochę jak w przypadku sałatki warzywnej. Ważne też jak to danie wygląda. Taki zestaw kolorów ozdobi każdy wigilijny stół.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
825 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

½ kg filetów śledzi solonych (z beczki),
1 duża cebula,
2 buraki,
5 sporych ziemniaków,
3 spore marchewki,
½ szklanki majonezu,
3 jajka,
szczypiorek.

Jak przyrządzić?

Śledzie moczymy dnia poprzedniego, czasami zmieniając wodę.

Nazajutrz ostatni raz myjemy w wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski.

Buraki myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut).

Kiedy ostygną, obieramy.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, marchewkę umytą ale nie obraną, a jajka na twardo.

Kiedy ostygną, obieramy ze skórki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i odstawiamy na pół godziny.

Na dużym półmisku układamy najpierw kawałki śledzi, następnie ugotowane i obrane ziemniaki ścieramy na grubej tarce bezpośrednio na śledzie.

Tę warstwę pokrywamy trzecią częścią majonezu.

Teraz, na tej samej tarce, ścieramy ugotowaną i obraną marchewkę.

Kolejną warstwę stanowi cebula.

Znowu majonez, następnie starte buraki, na nich starte jajka na twardo.

Na jajkach zostawiamy resztę majonezu i obsypujemy całość szczypiorkiem.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.12.2010 sawi

ja ten przepis znam pod nazwa sledzie pod kolderka

Zgłoś 21.03.2011 kane

wszystko fajnie tylko śledzi nie widać

Zgłoś 06.12.2010 sljedzik

Znam! Fajne, lubię, żeby było duuużo sljedzja i majonaza!!!

Zgłoś 06.12.2010 Obserwator

Wigilijna opowieść o ŚLEDZIU i PIEPRZU: Śledź swoją - pieprz cudze ;-))

Zgłoś 06.12.2010

1. Ślązacy niech najpierw przeproszą za te zachciewajki z autonomią.

2. Ukraińcy..., a Ukraińcy niech spierdalają!

3. Pochodzenie śledzią pod pieżynką jest dyskusyjne.

Zgłoś 06.12.2010 dziadek

@gość:

1. Ślązacy niech najpierw przeproszą za Kuca.

2. Paw w takim zestawie kolorów ozdobi każdy wigilijny stół.

3. Czasami pod pierzynką wali śledziem jak się baba nie domyj... Pokaż więcej

@gość:

1. Ślązacy niech najpierw przeproszą za Kuca.

2. Paw w takim zestawie kolorów ozdobi każdy wigilijny stół.

3. Czasami pod pierzynką wali śledziem jak się baba nie domyje.

Zgłoś 06.12.2010 sylwek

Znam ten przepis pod nazwą SZUBA

1. wymoczone sledzie kroimy w kostkę i ukladamy na dnie naczynia

2. nastepną warstwą są starte ugotowane zemniaki w mundurkach oczywiscie obieramy zi... Pokaż więcej

Znam ten przepis pod nazwą SZUBA

1. wymoczone sledzie kroimy w kostkę i ukladamy na dnie naczynia

2. nastepną warstwą są starte ugotowane zemniaki w mundurkach oczywiscie obieramy ziemniaki, posypujemy czarnym pieprzem

3. te dwie warstwy skrapiamy lekko oliwą i zostawiamy na 1/2 h

4.nastepna warstwa jest sparzona cebula lub por drobno pokrojona i wtedy te warstwy smarujemy majonezem

5. nastepna warstwa to ugotowana starta marchewka

6. następna warstwa to starte ugotowane jajka posmarowane majonezem

7. na koniec posypujemy wszystko startym żółtym serem jaki mamy w domu

Jeśli ktos jest chetny do zrobienia tej szuby to moge podac proporcje składników! Naprawde jest smaczna! Pozdrawiam wszystkich zapaleńców gotowania!

Zgłoś 06.12.2010 natee

zwykłe śledzie pod pierzynką!!ładniej wyglądają w szklanej misce ponieważ widać każdą warstwę a nie takie rozpieprzone po talerzu a w kwestii moczenia śledzi to nie zmieniamy wody bo nie moczymy... Pokaż więcej

zwykłe śledzie pod pierzynką!!ładniej wyglądają w szklanej misce ponieważ widać każdą warstwę a nie takie rozpieprzone po talerzu a w kwestii moczenia śledzi to nie zmieniamy wody bo nie moczymy ich we wodzie tylko moczymy je 24 h już pokrojone w MLEKU...pzdr

Zgłoś 06.12.2010

Takie rozciapane po talerzu to mocno niewyględne jest... jak juz warstwowe, to w misce szklanej, na litosc...

Zgłoś 06.12.2010 Raz Putin

Łał !!!

Jak byłem młodszy i nie znałem umiaru to ozdabiałem w ten sposób perony, no, może bez bombki, nigdy mi się jej nie udało zjeść w całości i w takim samym stanie zwymiotować, Dziadku... Pokaż więcej

Łał !!!

Jak byłem młodszy i nie znałem umiaru to ozdabiałem w ten sposób perony, no, może bez bombki, nigdy mi się jej nie udało zjeść w całości i w takim samym stanie zwymiotować, Dziadku oby Twoje proroctwo się nie spełniło, autonomia Śląska i najazd UPA jakoś mi kiepsko się widzą. No, ale mam procę i według jakiegoś dupka z komisji poborowej jestem zdolny do walki w czasie wojny, damy radę.

Zgłoś 06.12.2010 Aggie

Raz

No wiesz, jak mogleś zlekceważyć bombkę? Nie uczyli Cię, że wszystko, co gospodyni poda na stol, należy zjesć, bo inaczej jej będzie przykro...

Popraw się, bo przestaną Cię w goś... Pokaż więcej

Raz

No wiesz, jak mogleś zlekceważyć bombkę? Nie uczyli Cię, że wszystko, co gospodyni poda na stol, należy zjesć, bo inaczej jej będzie przykro...

Popraw się, bo przestaną Cię w gości zapraszać...

Zgłoś 06.12.2010 Stiepan Bandera

Nu Zuza, już my widly i kosi ostrim, paliczek tyż się jaki znajdzie.

Rebiata ci nie daruje, zamykaj drzwi ino wartko!

Zgłoś 06.12.2010 miki

Na pewno smaczne i wygląda pięknie. Z pewnością będzie na moim stole wigilijnym.Pozdro.

Zgłoś 06.12.2010 Thomuss

Witam

Mając świeżo w pamięci śląski desant na ozdobny stolec w misce zwany mućką, czy tam moćką, zastanawiam się czy pani Zuza wie na co się porywa.Z Ukraińcami żartów nie ma, oni najpierw... Pokaż więcej

Witam

Mając świeżo w pamięci śląski desant na ozdobny stolec w misce zwany mućką, czy tam moćką, zastanawiam się czy pani Zuza wie na co się porywa.Z Ukraińcami żartów nie ma, oni najpierw gwałcą a później o płeć pytają.

Zgłoś 06.12.2010 Aggie

A tak w ogole to chcialam powiedzieć, że poprzedni super przepis, który wywolal taką falę merytorycznych komentarzy, zostal, o dziwo, co-nie-co uaktualniony. Dopisek brzmi tak, uwaga cytat W za... Pokaż więcej

A tak w ogole to chcialam powiedzieć, że poprzedni super przepis, który wywolal taką falę merytorycznych komentarzy, zostal, o dziwo, co-nie-co uaktualniony. Dopisek brzmi tak, uwaga cytat W zależności od regionu przepis znany także pod nazwami: moczka, mojcka, mocka, uwaga koniec cycatu... eee, cytatu. Trudne slowa. Ale uczyli mnie w szkole, ze tak sie z cycatami, eee, cytatami robi.

Jednym slowem Zuza obstaje, ze wie lepiej, ale przyznaje nam laskawie, że w gdzieś jakimś innym wymiarze, na jakimś innym Śląsku (świat jest podobno wielowymiarowy i moze to jest wyjaśnienie) funkcjonują i takie określenia.

Oczywiście w tytule nic nie zmienione, bo gdzieżby.

Ala ja o czym innym. Fala MERYTORYCZNYCH komentarzy wytykających NIEDOUCZONEJ I NIEKOMPETENTNEJ AUTORCE bląd (żeby nie bylo, blądzić ponoć rzeczą ludzką, za to nie przyznawać się do blędu, to nie wiem czyją, moze oślą. Tak, to pasuje do oślego uporu) spowodowala - co?

No jak to?

Odcięcie przy tamtym przepisie mozliwosci komentowania.

A w każdym razie ja nie mam takiej mozliwości.

No cóż.

Dystans do siebie to piękna rzecz.

Zgłoś 06.12.2010 Raz Putin

Aggie Kochana,

czy ja wspominałem, że bombki nie zjadłem? Najpierw ją pogryzłem, po wykonaniu obrazka na peronie nawet ładnie to wyglądało; troszkę ja brokat...

Piękne czasy, tworzen... Pokaż więcej

Aggie Kochana,

czy ja wspominałem, że bombki nie zjadłem? Najpierw ją pogryzłem, po wykonaniu obrazka na peronie nawet ładnie to wyglądało; troszkę ja brokat...

Piękne czasy, tworzenie mandali było wtedy takie proste. Rozmarzyłem się, idę zerknąć na pawlacz, zjem sobie jakąś małą bombkę.

Zgłoś 06.12.2010 Aggie

Raz

No dobrze, przepraszam za posądzenie. Bo wiesz, wyobrazilam sobie, że przychodzicie w gości, ja podaję na stol bombki i potem takie nietknięte zabieram z tego stolu...

Wiesz, jak... Pokaż więcej

Raz

No dobrze, przepraszam za posądzenie. Bo wiesz, wyobrazilam sobie, że przychodzicie w gości, ja podaję na stol bombki i potem takie nietknięte zabieram z tego stolu...

Wiesz, jaka to przykrość dla gospodyni.

No ale dobrze, ciesze się, że to nieporozumienie, chociaż... ostatnim razem nie dojedliście wszystkich wykalaczek!!!!

Zgłoś 06.12.2010 Raz Putin

A tak na marginesie; nie widziałem jeszcze przepisu na sushi, proponuję zrobić fjużynkłizin i zamiast ryżu dać kaszę gryczaną namoczoną w zdrowym, dziesięcioprocentowym occie, zamiast rybki żołą... Pokaż więcej

A tak na marginesie; nie widziałem jeszcze przepisu na sushi, proponuję zrobić fjużynkłizin i zamiast ryżu dać kaszę gryczaną namoczoną w zdrowym, dziesięcioprocentowym occie, zamiast rybki żołądki i zawinąć to w kapustę włoską, no i oczywiście wszystko bogato podlać gorącym keczupem i ozdobić pietruszką. Do tego kokakola i kiszona kapusta.

Zgłoś 06.12.2010 Aggie

O nie Raz, ja za fjużyn dziekuje, kiedys juz próbowalam podać staremu kolację w stylu fjużyn i nigdy więcej... tydzien na dupie usiąść nie moglam a wybite talerzem z tą pyszną potrawą okno musia... Pokaż więcej

O nie Raz, ja za fjużyn dziekuje, kiedys juz próbowalam podać staremu kolację w stylu fjużyn i nigdy więcej... tydzien na dupie usiąść nie moglam a wybite talerzem z tą pyszną potrawą okno musialam zatykac poduszką.

Daruj więc sobie takie podsuwanie pomyslow.

Jeszcze Zuza to potraktuje poważnie...

Zgłoś 06.12.2010 ślonzok (po barbórce ale monter)

No chwileczka, jeszcze nie wyjaśniona sprawa naszej moczki a już się za ukraińskie przepisy bierzesz babo? Jesteś robotem abo komputerem, że nie odpowiadasz? Piszą do cia ludzie a ty ich masz w ... Pokaż więcej

No chwileczka, jeszcze nie wyjaśniona sprawa naszej moczki a już się za ukraińskie przepisy bierzesz babo? Jesteś robotem abo komputerem, że nie odpowiadasz? Piszą do cia ludzie a ty ich masz w tym swoim piekarniku, czy co?

(PS. Kochani ludkowie, monter po śląsku to znaczy trzeźwy, pozdrowionka dla wszystkich) Pyrsk ze Śląska!

Zgłoś 07.12.2010 Aggie

Raz

Taki duzy, a wierzy w latające talerze. Moze jeszcze we Wróżki Zębuszki i Mikolaja?

Oczywiscie, że za kazdym razem, kiedy widzisz latający talerz (przynajmniej w naszych stronac... Pokaż więcej

Raz

Taki duzy, a wierzy w latające talerze. Moze jeszcze we Wróżki Zębuszki i Mikolaja?

Oczywiscie, że za kazdym razem, kiedy widzisz latający talerz (przynajmniej w naszych stronach, za Ukrainę nie odpowiadam) to oznacza, że staremu nie smakowala kolacja i pizgnąl talerzem przez okno.

Nie wiem, czy mu ta Arizona tak magicznie sil dodaje, ale ponoć nasze talerze widziano ostatnio w Górach Stolowych. Na jednym ze stolów już tam jest podobno cala zastawa. Ostatnio jeszcze doleciala waza do zupy.

Dobrze wiedzieć, bo jak się tam kiedyś wybierzemy, to już nie będę musiala zabierać garów.

Zgłoś 07.12.2010

Ale z tą moczką uparła się kobieta i pisowni nie poprawi... Fajni jesteście, pozdrawiam.

Zgłoś 07.12.2010 apetit

Inna wersja jest podana pod hasłem "Sałatka kresowa" w linku obok

Zgłoś 09.12.2010 ukrainka!!!

ta sałatka jest bardzo dobra.tylko kolejnosc troche zła,ponieważ cebulkę trzeba położyc na pokrojąnych w drobną kosteczkę śledziach i skropić odrobiną oleju oraz octu.dalej ziemniaki,marchewka,(... Pokaż więcej

ta sałatka jest bardzo dobra.tylko kolejnosc troche zła,ponieważ cebulkę trzeba położyc na pokrojąnych w drobną kosteczkę śledziach i skropić odrobiną oleju oraz octu.dalej ziemniaki,marchewka,(ewentualnie jajka ale nie koniecznie) i nawierzch dopiero buraczki i majonez.bardzo ładnie wygląda i smakuję wyśmienicie.

kolejność jest oczewiście do wlasnego uznania,ale proponuje cebulkę połozyć bezpośrednio na śledziai jak już pisałam skropić olejem i octem. warstwy można posolić ale ja tego nie robie,ponieważ majonez i śledż wystarczająco słone do tej sałatki

na Ukrainie i Rosji nazywają to śledź pod szubą(albo pod pierzynką)

Zgłoś 09.12.2010 ania

Znam ten przepis,ale moja mama stosowała w warstwowej sałatce prócz cebuli ,buraczków i śledzi warstwę ogórków kiszonych i białą fasolę ,bez ziemniaków i marchwi.To było pyszne.

Zgłoś 09.12.2010 ukrainka

SZUBA - czyli po kolei: drobno pokrojone sledzie, cebula, to wsio leko skropione olejem slonecznikowych, ew troche pieprzu, na to drobno pokrojone ziemniaki i starte buraki. calosc zalewa sie ma... Pokaż więcej

SZUBA - czyli po kolei: drobno pokrojone sledzie, cebula, to wsio leko skropione olejem slonecznikowych, ew troche pieprzu, na to drobno pokrojone ziemniaki i starte buraki. calosc zalewa sie majonezem. bez marchwi i jaj. pozdro polaczki.