Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Śledź w oleju

Tekst i foto Ewa Kubicka 19.12.2003

Znakomity początek uroczystej biesiady. Zaostrza apetyt. Jeden z rodzimych pomysłów na danie postne.
Uroczyste z nim pożegnania w naszej tradycji... i chętne wypady panów z rodzinnych pieleszy pod hasłem: "na śledzika".
To do niego odnosi się popularne: "rybka lubi pływać'. Przygotowywany na wiele sposobów, przybierający
w knajpach najprzedziwniejsze przydomki. Zrobiony starannie w domu - najlepszy.



Przepis, który wam podaję, jest najklasyczniejszy. Najprostszy. Uda się każdemu. Zima skłania nas
do myślenia o potrawach rozgrzewających. Tymczasem śledź w oleju musi pozostać zimny.
Tylko taki jest naprawdę smaczny.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty160 min.niedużo

Składniki:

- 1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),
- 3 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- 1/3 litra oleju (oliwy),
- 1 cytryna (ocet),
- ew. mleko do moczenia śledzi.

Jak przyrządzić?

1) Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone.
Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy.
Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem
sprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie niedużego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszcze
ciągle zbyt intensywny dla waszego podniebienia, należy zmienić wodę i jeszcze czas jakiś odsalać.
Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz.




2) Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki.
Tak samo postępujemy z cytryną.




3) Na dnie pojemnika (słój, kamienny garnek) kładziemy warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie
(kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy.




4) Płaty śledzia kroimy w równe dzwonka. Okrawamy wszystkie nierówności. Na pierwszej warstwie przypraw
układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Wolne przestrzenie możemy wypełnic okrojonymi skrawkami.
Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami.
Olej musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy palcami warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.




5) Wkładamy do lodówki na conajmniej 24 godz.

Jak podawać?

Pięknie układamy na półmisku. Wierzch dekorujemy cebulą, w której były przechowywane. Robimy to wszystko
w ostatniej chwili przed wydaniem na stół. Zapach śledzia jest pociągający jedynie wtedy, gdy mamy go jeść.
Najlepiej podać specjalne talerze przeznaczone tylko do śledzia. Po zjedzeniu, sprzątnąć je.



Zwykle podajemy go na samym początku uroczystego obiadu lub kolacji. Niektórzy twierdzą, że pełny smak
osiąga jedynie z dodatkiem kieliszka dobrze zamrożonej wódki. Zawsze w towarzystwie pieczywa i masła.

Uwagi:

Podaję olej i oliwę równorzędnie. Są osoby, które lubią śledzia w oliwie. Dla mnie osobiście smak
oliwy jest zbyt ostry i konkurencyjny dla smaku śledzia. Niektórzy nie odczuwają potrzeby dodawania
kwasku (cytryna) do tak przygotowywanego śledzia. Inni wolą zamiast cytryny dodać ocet - kilka kropel
na każdą warstwę śledzia.<br><br>
Okrawki z dzwonków można wykorzystać do sałatek wszelkiej maści.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.12.2003 katia

3 razy tak, dla takiego śledzia. Przygotowuję go zawsze w ten sam sposób. Najlepszy na świecie!!!

Zgłoś 21.12.2003 wm

ja daje do śledzia olej lniany a cebulę czasem sparzam wrzątkiem.

Zgłoś 21.12.2003 aa

cebula sparzona wrzątkiem traci swój smak i aromat, a o tym zabiegu smakuje jak trawa

Zgłoś 21.12.2003 GOGO

SLEDZ W OLEJU ACHHHHHH TO JEST TO!!!!!!!!!!!!!NAJLEPSZY NA SWIECIE>PODAJE GO W DOMU PRZY ROZNYCH OKAZJACH OCZYWISCIE W TEN SAM SPOSOB.PYCHA!!!!!!!!

Zgłoś 23.12.2003 bobi1

Cytryna , ocet tylko psują smak.Oliwa , cebula W KOSTECZKĘ ,śledź Matias - to wszystko .Przekładamy warstwami i dużo cierpliwości.Lepsze wrogiem dobrego.POLECAM.

... Pokaż więcej

Cytryna , ocet tylko psują smak.Oliwa , cebula W KOSTECZKĘ ,śledź Matias - to wszystko .Przekładamy warstwami i dużo cierpliwości.Lepsze wrogiem dobrego.POLECAM.

Smakosz

Zgłoś 23.12.2003 mama

Zawsze robiłam śledziki tylko z olejem i cebulką, po przeczytaniu tego przepisu, dodałam parę kropel soku z cytryny...i autorytatywnie stwierdzam, że śledzik nabrał charakterku.

Zgłoś 23.12.2003 Zbyszek

śledzia przygotowanego według tego przepisu bardzo lubię,ale chciałbym polecić pewną modyfikację ,każdą warstwę śledzi posypuję pieprzem grubo mielonym następnie cebulą pokrojoną w kostkę i pos... Pokaż więcej

śledzia przygotowanego według tego przepisu bardzo lubię,ale chciałbym polecić pewną modyfikację ,każdą warstwę śledzi posypuję pieprzem grubo mielonym następnie cebulą pokrojoną w kostkę i posiekaną natką pietruszki.Nie dodaję cytryny ani octu.

Zgłoś 30.12.2003 dianna

A ja moje śledziki robię inaczej. Potrafię zjeść kilogram takich śledzi i zawsze mi mało. Wszyscy w rodzinie się tym zajadają: Śledzie w zalewie estragonowej: śledziki również wymoczone i pokroj... Pokaż więcej

A ja moje śledziki robię inaczej. Potrafię zjeść kilogram takich śledzi i zawsze mi mało. Wszyscy w rodzinie się tym zajadają: Śledzie w zalewie estragonowej: śledziki również wymoczone i pokrojone przekładam warstwami z cebulką pokrojoną w kostkę. Do tego robię zalewę: na oko woda przegotowana zimna, olej i ocet dodaję bardzo dużo suszonego estragonu, tymianek, pieprz ziołowy, ziele agnielskie i liść laurowy. Jeśli w domu jest to i dosypuję cząber. Zalewa ma być ciemna od ziół i trochę kwaskowa. Zalewą zalewam śledzie w słoiku i widelcem staram się wtłoczyć zioła do spodu. Po 12 godzinach rewelacja. Im dłużej stoją tym lepsze.

Zgłoś 31.12.2003 jola 100

A ja robie takiego sledzia troche inaczej bo robie tez z cytryna i olejem , cebulka pokrojona ale do warstwy przesypuje curry i papryka i tez jest rowniez bardzo dobryt

Zgłoś 04.01.2004 shira

sledzik, olej, cebulka, i ogorek kwaszony...ludzie to dobre jest dopiero ..mniamii

Zgłoś 07.01.2004 RYSIEK

DO KAŻDEJ WARSTWY JESZCZE PO DWIE ,TRZY ŚLIWKI SUSZONE I BĘDZIE OK.

Zgłoś 11.01.2004 Bogdan

ten przepis w zasadzie jest podstawowym, i tak go traktuję.

Natomiast lubię eksperymentować, np:

Dodaję miętę lub zioła prowansalskie i też śledź jest pyszny.

Zgłoś 14.01.2004 magdallenas

Jest Cudowny! Smaczniutki.

Zgłoś 08.02.2004 bartek k

oj ależ się rozmazałemmmm....

Zgłoś 05.03.2004 kierres

ten sledzik to pychotka

Zgłoś 23.05.2004 śledziarz

Iilośc komentarzy swiadczy, że to jest to ! W moim przypadku kilka różnych ryb na stole wywołuje absolutny brak zainteresowania mięsem...

Podam swój własny, oryginalny"patent".
... Pokaż więcej

Iilośc komentarzy swiadczy, że to jest to ! W moim przypadku kilka różnych ryb na stole wywołuje absolutny brak zainteresowania mięsem...

Podam swój własny, oryginalny"patent".

Proporcja na słój "Wecka"

Śledzie muszą być duże, ładne, nie jakieś tam przypadkowe z beczki. Najpierw je sprawiam i dopiero wówczas wrzucam do miski z wodą i pod cieniutkim strumieniem z kranu moczę ok. 05 do 1 godz. Jezeli są mlecze i ikry - również; ale uwaga: zawsze będą bardzie słone !

W małym rondelku w małej ilości wody (np, pół szklanki) zagotowuję 1-2 liście "bobkowe", kilka ziarem ziela i 2-3 sczypty (nawet łyżeczka) kolendry. Na małym ogniu gotuję to kilka minut.

Wychodzi z tego płyn o wyglądzie herbaty. Po ostudzeniu dolewam mniej więcej pół na pół octu.

3-4 cebule (dużo) kroję w drobną kostkę.

Do słoja wrzucam warstwę cebuli, na kilka kawałków (filetu krję na kawałki) śledzia, potem cebula itd.Na wierzc oczywiście też cebula.

Zalewam to przygotowaną zalewą, uciskam do momentu aż zalewę poczuję w palcach i na wierzch zalewam olejem.

Cebula nie jest parzona ani w inny sposób złagodzona więc dobrze jak to postoi przynajmnije kilka godzin.

Można jeść prosto ze słoja, z majonezem, jako dodatek do jajka a nawet jako danie główne na obiad z ziemniakami. Sposobów jest tyle co jedzącyh.

Przyrządzanie ma wersję z płatami (wygoda), do zalewy można dodać jakieś inne zioło, ocet winny a oliwa z oliwek, cebula krojona w cienkie plasterki etc etc ... Każda inna "uszlachetniona" wersja u mnie w domu budziła jednak opory.

Pochwalę się, że na imprezach te śledzie mi znikały zwasze jako pierwsze.

Zgłoś 26.08.2004 smakosz

Do lekko wymoczonych śledzi i wyfiletowanych śledzi ( około 1 kg) dodać 2-3 śledzie w zalewie korzennej. po opłukaniu i odsączeniu z nich wody, należy pokroić je na drobne kawłki (2-3 cm}. Olej ... Pokaż więcej

Do lekko wymoczonych śledzi i wyfiletowanych śledzi ( około 1 kg) dodać 2-3 śledzie w zalewie korzennej. po opłukaniu i odsączeniu z nich wody, należy pokroić je na drobne kawłki (2-3 cm}. Olej (niekoniecznie z oliwek} wlać do metalowego kubka, dodać zmieloną paprykę, piepez, kilka ziaren ziela angielskiego. Pokroić cebulę w drobną kostkę (60-70% wagi sprawionych śledzi). Na dno wyparzonego słoja ułożyć wartwę cebuli, dodać kilka ziarenek czarnego pieprzu, 1 liść laurowy i warstwę pokrojonych w kawałi śledzi. Po tym znów układamy warstwę cebuli, 1 liść laurowy, pieprz, śledzie itd.

Ostatnia górna warstwa ma się zakończyć warstwą cebuli z dodatkami. Zalać przestudzonym olejem z przyprawami. Zakręcić

pokrywkę słoika, wstawić do niezbyt ciepłego pomieszczenia i .... smacznego! (najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Podawać jako zakąskę do białych i wytrawnych schłodzonych wódek.

(Z uwagi na możliwości większego spożycia alkoholu, zalecam przy sprawianiu śledzi zwracać pilną UWAGĘ na usunięcie ości!!!

Zgłoś 31.08.2004 KASICA

Mam alternatywę na kwaskowy dodatek do śledzika - zamiast cytrynki czy octu dodaję pokrojonego w kosteczkę OGÓRECZKA KONSERWOWEGO! Ilość według uznania ale nie musi być dużo. Naprawdę fajnie sma... Pokaż więcej

Mam alternatywę na kwaskowy dodatek do śledzika - zamiast cytrynki czy octu dodaję pokrojonego w kosteczkę OGÓRECZKA KONSERWOWEGO! Ilość według uznania ale nie musi być dużo. Naprawdę fajnie smakuje!

Zgłoś 06.09.2004 Zosia z Krakowa

Mój mąż i syn bardzo lubią śledzie a przyżądzane w ten sposób najbardziej , przyżądza je właśnie mąż ale cebulkę do śledzi lekko szkli na oliwie z oliwek to pod... Pokaż więcej

Mój mąż i syn bardzo lubią śledzie a przyżądzane w ten sposób najbardziej , przyżądza je właśnie mąż ale cebulkę do śledzi lekko szkli na oliwie z oliwek to podstawa tego przepisu i do smaku dodaje biały pieprz i kżdą z warstw

obficie polewa sokiem ze swieżej cytryny , moim zdaniem sledzie wtedy nabierają lepszego smaku .

Zgłoś 09.09.2004 Aneta

Jaki olej jest najlepszy do śledzi ?

Zgłoś 11.09.2004 Dagny

Super przepis!!!!!!!!!!!

Polecam wszystkim,łatwy do zrobienia i pyszny.Mój mąż powiedział,że nie jadł jeszcze takiego sledzika,a zaraz przychodzą kobitki na babskie spotkanie i mam nadzie... Pokaż więcej

Super przepis!!!!!!!!!!!

Polecam wszystkim,łatwy do zrobienia i pyszny.Mój mąż powiedział,że nie jadł jeszcze takiego sledzika,a zaraz przychodzą kobitki na babskie spotkanie i mam nadzieje,że też pochwalą.

Zgłoś 16.09.2004 Zosia z Krakowa

Do Anty

jeżeli chodzi o olej dodawanydo do śledzi to każdy

daje jaki lubi ja osobiście preferuje oliwke z oliwek

... Pokaż więcej

Do Anty

jeżeli chodzi o olej dodawanydo do śledzi to każdy

daje jaki lubi ja osobiście preferuje oliwke z oliwek

do dań jedzonych na zimno jest to oliwa zdrowa

delikatna w smaku i smaczna , ale praktycznie

można dać każdy byle nie był do smażenia lylko

do zimnych potraw typu sałatka .

Zgłoś 16.09.2004 Zosia z Krakowa

Do Anety

jeżeli chodzi o olej dodawanydo do śledzi to każdy

daje jaki lubi ja osobiście preferuje oliwke z oliwek

... Pokaż więcej

Do Anety

jeżeli chodzi o olej dodawanydo do śledzi to każdy

daje jaki lubi ja osobiście preferuje oliwke z oliwek

do dań jedzonych na zimno jest to oliwa zdrowa

delikatna w smaku i smaczna , ale praktycznie

można dać każdy byle nie był do smażenia lylko

do zimnych potraw typu sałatka .

Zgłoś 19.10.2004 Zbych z Oławy

Jak przyżądza się mlecz ze śledzia do zalewy ze śmietaną.

Zgłoś 19.10.2004 Zbych z Oławy

Jak przyżądza się mlecz ze śledzia do zalewy ze śmietaną.

Zgłoś 10.10.2010 Śledź

Śledź jest lepszy od SEXu.

Zgłoś 05.11.2004 @śka

Najlepsze są śledziki w sosie ślwkowo-migdałowym. Zapewniam.A sos z mlecza można zrobić miksując mlecz z oliwą i cebulą,dodać odrobinę miodu i soku z cytryny przetrzeć przez sito zalać śledzie.P... Pokaż więcej

Najlepsze są śledziki w sosie ślwkowo-migdałowym. Zapewniam.A sos z mlecza można zrobić miksując mlecz z oliwą i cebulą,dodać odrobinę miodu i soku z cytryny przetrzeć przez sito zalać śledzie.Po wierzchu posypać świeżo zmielonym pieprzem wielokolorowym i drobno startą skórką z cytryny. Oczywiście z jedzeniem powstrzymać się do następnego dnia przynajmniej.Sledż musi się "przegryżć"

Zgłoś 22.11.2004 DorotekQ

Ja robię śledzika w oliwie z oliwek , kupuje "matiasy" płaty kroję na kawałki wkładam do słoika daję dużo drobniutko pokrojonej cebulki zalewam oliwą z oliwek dodaję parę ziarnek KOLE... Pokaż więcej

Ja robię śledzika w oliwie z oliwek , kupuje "matiasy" płaty kroję na kawałki wkładam do słoika daję dużo drobniutko pokrojonej cebulki zalewam oliwą z oliwek dodaję parę ziarnek KOLENDRY i na koniec parę kropelek cytryny. SĄ PYCHA !!!!! UWIELBIAM JE!!

Zgłoś 26.11.2004 Mikołaj ( nieświęty)

A ja sporą, pokrojoną w plasterki cebulę sparzam i po

wystudzeniu skrapiam octem winnym i maggi ( tą prawdziwą ),

mieszam i układam z boku talerza. Następnie kładę wcześniej

Pokaż więcej

A ja sporą, pokrojoną w plasterki cebulę sparzam i po

wystudzeniu skrapiam octem winnym i maggi ( tą prawdziwą ),

mieszam i układam z boku talerza. Następnie kładę wcześniej

wymoczone 1- 2 płaty śledzia i lekko oprószam pieprzem

poczym całość polewam olejem lub oliwą i gotowe.

Czasem dodaję trochę do cebuli pokrojonego jabłka lub papryki konserwowej. Moja teściowa nie może się nachwalić a ja

jeszcze bardziej. Cebulka ma być " maggow-kwaskowa".

Zgłoś 19.12.2004 PITRAS

A ja robie sledzie w oliwie z cebulką drobno-pokrojoną do tego świeża papryka zielona i czerwona pokrojona w kostkę także przekładam to warstwami. następnie ziele angielskie, pieprz grubo miel... Pokaż więcej

A ja robie sledzie w oliwie z cebulką drobno-pokrojoną do tego świeża papryka zielona i czerwona pokrojona w kostkę także przekładam to warstwami. następnie ziele angielskie, pieprz grubo mielony 3 gożdziki, liść laurowy i trochę czerwonego wytrawnego wina i to wszystko na 24h do lodówki. Są ZAAAAJEEEBISTE!!!!!! Nie wierzycie sprawdzcie?!

Zgłoś 20.12.2004 rporczyn

warto spróbować wersji z dodatkim ogórka kiszonego ukladanego w warstry po jednej stronie śledzia, sprawdza się fenomenalnie

Zgłoś 20.12.2004 Kasiunia

Dianna Twoje śledzie są świetne. W tym roku na Wigilię prócz moich tradycyjnych zrobiłam też śledzie w zalewie estragonowej. Polecam wszystkim.

Zgłoś 20.12.2004 usia

Ja polecam śledzika przyżądzić tak jak w przepisie tylko cebulke pokroić w drobna kosteczkę i ,,przykryć'' nią śledzika póżniej sporządzić kołderke z majonezu i śmietany i na koniec po... Pokaż więcej

Ja polecam śledzika przyżądzić tak jak w przepisie tylko cebulke pokroić w drobna kosteczkę i ,,przykryć'' nią śledzika póżniej sporządzić kołderke z majonezu i śmietany i na koniec posypać wszystko startym serem pyszne:)

Zgłoś 22.12.2004 Zbycho

W przepisie pochodzącym z kresów wschodnich, zamiast cytryny stosowana jest musztarda sarepska, choć w pewnej książce przeczytałem o modyfikacji czyli musztarda francuska i olej arachidowy.

... Pokaż więcej

W przepisie pochodzącym z kresów wschodnich, zamiast cytryny stosowana jest musztarda sarepska, choć w pewnej książce przeczytałem o modyfikacji czyli musztarda francuska i olej arachidowy.

Zgłoś 04.01.2005 miki

Hej

czy ktoś wie jak długo można przechowywać śledzie w oleju w lodówce? Będę wdzięczna za odpowiedź

Z góry dziękuję!

Zgłoś 08.01.2005 PEDRO

MIKI, śledzia możesz przechowywać w lodówce do 3 tygodni!!

Zgłoś 15.01.2005 ZYTA

Dopóki się nie zepsuje.

Zgłoś 09.03.2005 Maciej

Śledziki w oleju najlepsze są na śniadanko ja jestem pasjonatem śledzików w oleju niech spróbują je wszyscy Smacznego życze wszystkim

Zgłoś 09.03.2005 Maciej

Śledziki w oleju najlepsze są na śniadanko ja jestem pasjonatem śledzików w oleju niech spróbują je wszyscy Smacznego życze wszystkim

Zgłoś 19.03.2006 telek

mniam!!

Zgłoś 29.08.2005 jurek

jeszcze nie jadłem takich śledzi ale przepis brzmi obiecująco .trochę kucharzę i w najbliższym czasie postaram się dodać parę przepisów na także dobre śledzie .pod warunkiem że nauczę się szybci... Pokaż więcej

jeszcze nie jadłem takich śledzi ale przepis brzmi obiecująco .trochę kucharzę i w najbliższym czasie postaram się dodać parę przepisów na także dobre śledzie .pod warunkiem że nauczę się szybciej pisać na klawiaturze .pozdrawiam.

Zgłoś 27.10.2005 Pawel

moj św.p. ojciec , ktory plywal na przetwówniach Dalmorowskich, robił ikry i mlecze w oliwie z papryką, gorczycą itd. w oleju. Nigdy nie udalo mi sie takich jesc i nawet nei wiem czy byly to ikr... Pokaż więcej

moj św.p. ojciec , ktory plywal na przetwówniach Dalmorowskich, robił ikry i mlecze w oliwie z papryką, gorczycą itd. w oleju. Nigdy nie udalo mi sie takich jesc i nawet nei wiem czy byly to ikry i mlecze z solonego czy surowego sledzia. Moze ktos zna ten przepis? bede zobowiazany 1taki@interia.pl ps cos wspanialego

Zgłoś 08.11.2005 Stanisław

śledzie dzielimy na "dzwonka" a nie "dzwonki" i dlatego piszemy "okrawki z dzwonek" a nie "okrawki z dzwonków"; wtedy też śledź lepiej smakuje

Zgłoś 11.11.2005 waldek

Cebule trzeba zblanszować w wywarze rosołowym z octem, liściem laurowym i pieprzem. Śledzie delikatnie smaruję dobrą musztardą.

Zgłoś 11.12.2005 halszka

ponieważ okres jest dobry ,a wczoraj dobiłam śledzika w oleju

(zawsze tak samo, jest również bazą do innych śledziowych wariacji!) mój przepis przedstawia się następująco:

NA 1 KG ... Pokaż więcej

ponieważ okres jest dobry ,a wczoraj dobiłam śledzika w oleju

(zawsze tak samo, jest również bazą do innych śledziowych wariacji!) mój przepis przedstawia się następująco:

NA 1 KG ŚLEDZI

1 szklanka oleju, 1 łyżka oleju, 1 łyżka octu, 1 cebula, pieprz w ziarnkach 5-6 szt,ziele angielskie 3-4 szt, liść laurowy 2 szt, szczypta cukru, zagotować, wystudzić, zalać śledzie i dla mnie jet to mniam, mniam...

Zgłoś 19.12.2005 k8-75

śleź matjas solony moczony całą noc w wodzie i potem wylej wodę a daj, olej, dużo cebuli jak najwięcej, ziele angielskie, liście laurowe, troszkę cytryny i gorczyca tak zostawić w lodówce na je... Pokaż więcej

śleź matjas solony moczony całą noc w wodzie i potem wylej wodę a daj, olej, dużo cebuli jak najwięcej, ziele angielskie, liście laurowe, troszkę cytryny i gorczyca tak zostawić w lodówce na jedną ew. dwie noce i jest pycha kruchy,

niezbyt słony i do tego pyszny! wyprubuj tego przepisu jest super mam go od mojej babci a one wiedziały co robią.

Zgłoś 20.12.2005 Piotrek

Bajeczka, uwielbiam takiego śledzika ;)

Zgłoś 29.12.2005 momati

szcerze mówiąc to nieprzepdam za śledziem w oleju ale moja żona robi go cały czas wiec muszę go jeść żeby nie sprawic jej przykrości

napewno innym smakuje

moze jest naprawdę świ... Pokaż więcej

szcerze mówiąc to nieprzepdam za śledziem w oleju ale moja żona robi go cały czas wiec muszę go jeść żeby nie sprawic jej przykrości

napewno innym smakuje

moze jest naprawdę świetny tylko ja sobie tak wmówiłem ze go nie lubię

pozdrawiam wszystkich śledziowiczów

Zgłoś 29.12.2005 olo

Kochani. Jakie śledzie polecacie? Jaka marka jest najlepsza do opisanej potrawy? A może użyć solonych z beczki? Jaka jest różnica między matiasem a śledziem a'la matias? Na razie stosowałem... Pokaż więcej

Kochani. Jakie śledzie polecacie? Jaka marka jest najlepsza do opisanej potrawy? A może użyć solonych z beczki? Jaka jest różnica między matiasem a śledziem a'la matias? Na razie stosowałem Lisnera, ale może jest coś lepszego?

Zgłoś 12.01.2006 śledziomaniak

Cud miód te śledzie w oleju! Najlepsze sa świerzo wyłowione z naszego Polskiego Bałtyku i podane z olejem z pierwszego tłoczenia!! Palce lizać :P

Zgłoś 10.02.2006 lolo

Przepyszne!!!!!!!!

Zgłoś 30.03.2006 puniu72

dla mnie ten śledzik jest pyszny, ale ja robię delikatną wariację zamiast cytryny dodaję majeranek -sprubójcie bo warto

Zgłoś 09.04.2006 Tekla

Zrobiłam śledzie zgodnie z tym przepisem-niebo w gębie!!:)

Zgłoś 13.04.2006 lucas tychy

Właśnie zrobiłem takie śledziki nie moge sie doczekać kiedy bede mógł je spróbować :)

Zgłoś 19.06.2006 Rysio

Czuy ktos mnie poratuje informacja jak zrobic solone sledzie majac swieze platy sledzia.

Musze wiedziec wszystko:)

Ile kg sledzia na ile wody i ile do tego soli oraz jak dlugo to m... Pokaż więcej

Czuy ktos mnie poratuje informacja jak zrobic solone sledzie majac swieze platy sledzia.

Musze wiedziec wszystko:)

Ile kg sledzia na ile wody i ile do tego soli oraz jak dlugo to ma stac w tej solance.

Jestem cienki w kuchni a kocham sledzie solone w oleju...

Mieszkam w Szwecji gdzie solone sledzie sa 3-4 razy drozsze niz surowe platy sledzia...

Durny kraj...

Pomozcie...

Zgłoś 19.06.2006 Rysio

Jeszcze jedno...

Wezme za zone kobiete ktora umie robic moje kochane sledzie solone w oleju...:)

To chyba prostsze niz meczyc sie tym przepisem gdy umiejetnosci sa cienkie i zdolno... Pokaż więcej

Jeszcze jedno...

Wezme za zone kobiete ktora umie robic moje kochane sledzie solone w oleju...:)

To chyba prostsze niz meczyc sie tym przepisem gdy umiejetnosci sa cienkie i zdolnosci tez brak w tym kierunku...:)

Sa chetne...?:)

Zgłoś 23.12.2006 anka

ja dodaje jeszcze ogorki konserwowe pokrojone w kosteczke pycha

Zgłoś 01.01.2007 Do Vagina

Ja próbowałam

Zgłoś 29.04.2007 Irenka

Moje sledzie w oleju uwielbiane przez zięcia:

8 płatów sledzi Matias,2 cebule białe,2 cebule czerwone,olej słonecznikowy,ocet jabłkowy,pieprz do smaku.

Sledzie wymoczyć w mleku i p... Pokaż więcej

Moje sledzie w oleju uwielbiane przez zięcia:

8 płatów sledzi Matias,2 cebule białe,2 cebule czerwone,olej słonecznikowy,ocet jabłkowy,pieprz do smaku.

Sledzie wymoczyć w mleku i przepłukać wodą.

cała filozofia dobrego smaku polega na przyrządzeniu cebuli-pokroić w kostkę 4 cebule, przełożyc do głębszej miseczki zasypać 1 łyżeczką cukru i wygnieść ręką pozostawić na ok.1 godz. zrobi się syropek, skropić 1 łyżką octu jabłkowego.

Kiedy sledzie są dobrze wymoczone pokroić w ukośne paski

i przekładać warstwowo cebulką. Zalać olejem i odstwić do lodówki

najlepsze są drugiego dnia pychotka//////// SMACZNEGO

Zgłoś 13.11.2007 Iras

6 platow matiasa, 3 cebule, sol, pieprz, majeranek, olej. Warstwami: pokrojona w kostke cebula posypana lekko sola i majerankiem, kawalki (odsolonego) sledzia posypanego pieprzem i majerankiem i... Pokaż więcej

6 platow matiasa, 3 cebule, sol, pieprz, majeranek, olej. Warstwami: pokrojona w kostke cebula posypana lekko sola i majerankiem, kawalki (odsolonego) sledzia posypanego pieprzem i majerankiem i znow cebula, tak do wyczerpania skladnikow. Cebula na koniec tez z majerankiem, calosc musi zakrywac olej. Do lodowy na pare godzin (im dluzej tym lepiej). Wyborne z wypieczonym chlebem.

pozdrawiam

Zgłoś 24.11.2007 Mateusz

Śledzie przekładam w kolendrze ( wcześniej zmiażdżonej) a cebulkę delikatnie podsmażam. Wersja z kiszonym ogórkiem ( ja dodaję jeszcze kwaśne jabłko) też wybitna. Smacznego.

Zgłoś 15.08.2009 usiska

każdy w mojej rodzinę, a rodzinę mam dużą, zajadał się tym śledziemi bardzo chwalił, przepis super!

Zgłoś 19.12.2009 Jotgie

Ja dodaję jeszcze gorczycę. Nie dodaję majeranku, gdyż - według mnie - "zaśmieca". Poza tym 24 godz. to za mało! Minimum musie "dochodzić" 3 dni! Dlatego trzeba go zrobić JUŻ... Pokaż więcej

Ja dodaję jeszcze gorczycę. Nie dodaję majeranku, gdyż - według mnie - "zaśmieca". Poza tym 24 godz. to za mało! Minimum musie "dochodzić" 3 dni! Dlatego trzeba go zrobić JUŻ! (ja zrobiłem wczoraj).

Zgłoś 20.12.2009 rafi

zapomnieliscie o jablku !

Zgłoś 22.12.2009 Jadzia

zawsze robie śledzika według tego przepisu jest bardzo łatwy i przyszny!!!

Zgłoś 26.08.2011 Stefan

Czy używacie ponownie tego samego oleju? Oczywiście po zjedzeniu jednego słoika śledzi nastawiany jest następny, ale czy dajecie nowy olej czy ten z poprzedniego nastawienia.

Zgłoś 30.07.2011 ..

uwielbiam śledzie szczególnie z dżemorem, polecam

Zgłoś 03.11.2010 Tomko

....jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze, nie lubię śledzi miękkich, rozlazłych a często właśnie takie trafiają się, szczególnie te pakowane. Mój sposób na jędrnego śledzika to, po wymoczeniu ... Pokaż więcej

....jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze, nie lubię śledzi miękkich, rozlazłych a często właśnie takie trafiają się, szczególnie te pakowane. Mój sposób na jędrnego śledzika to, po wymoczeniu w wodzie i pokrojeniu na kawałki robię im kąpiel w occie wtedy robią się twardsze i jędrne co podnosi ich walory smakowe.

Życzę smacznego......

Zgłoś 15.12.2010 tomjas

Ile czasu można takiego śledzika przechowywać (rzecz jasna w lodówce)?

Zgłoś 14.12.2010 ilona

jak się robi te śledzie matjasy ,które są w wiaderkach w sklepie bo sama bym chciala zrobić proszę o przepis

Zgłoś 10.08.2012 Rafał

...i do tego flaszeczka lub dwie ;)

Zgłoś 16.10.2012 torsi

Przepis wygląda bardzo apetycznie. Pierwszy raz sama bede robila tą pychotke bo maz poprosil :) Przeszukalam internet w poszukiwaniu przepisu i ten wydaje mi sie najlepszy. Śledziki juz namoczyl... Pokaż więcej

Przepis wygląda bardzo apetycznie. Pierwszy raz sama bede robila tą pychotke bo maz poprosil :) Przeszukalam internet w poszukiwaniu przepisu i ten wydaje mi sie najlepszy. Śledziki juz namoczylam, wiec jutro pochwale sie jak smakuje :)

Zgłoś 16.10.2012 torsi

Przepis wygląda bardzo apetycznie. Pierwszy raz sama bede robila tą pychotke bo maz poprosil :) Przeszukalam internet w poszukiwaniu przepisu i ten wydaje mi sie najlepszy. Śledziki juz namoczyl... Pokaż więcej

Przepis wygląda bardzo apetycznie. Pierwszy raz sama bede robila tą pychotke bo maz poprosil :) Przeszukalam internet w poszukiwaniu przepisu i ten wydaje mi sie najlepszy. Śledziki juz namoczylam, wiec jutro pochwale sie jak smakuje :)

Zgłoś 15.12.2012 Ania

Zrobiłam z tego przepisu śledzika , jeden słoiczek z cebulą parzoną i olejem słonecznikowym, drugi z cebulą surową i pół na pół olej i oliwa

Będzie smacznie jak u mamay