Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Śledzie w sosie chrzanowym

13.01.2012

Śledzie to nie tylko potrawa na wigilię, sprawdza się również w karnawale. Trochę naszej intuicji kulinarnej, a śledzie mogą się stać wyszukaną i wykwintną przystawką. Świeżo starty chrzan, śliwki w occie, jabłka i śmietana to składniki na sos, który w połączeniu ze śledziami daje znakomity rezultat.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
417 złśredni20 min.średnia

Składniki:

pół kg solonych płatów śledziowych,
10 dag startego chrzanu,
6 śliwek w zalewie octowej,
2 jabłka,
2 ząbki czosnku,
sok z połowy cytryny,
100 g gęstej śmietany,
pieprz,
szczypta zmielonych goździków,
natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Śledzie wymoczyć w wodzie, aby nie były zbyt słone i pokroić na mniejsze cząstki.

Świeżo starty chrzan połączyć z pokrojonymi śliwkami i jabłkiem pokrojonym w kostkę.

Drugie jabłko zostawić do dekoracji.

Dodać drobno pokrojony czosnek, śmietanę, przyprawić pieprzem, zmielonymi goździkami i sokiem z cytryny.

Na półmisku ułożyć śledzie i polać sosem chrzanowym.

Półmisek udekorować plasterkami jabłka oraz natką pietruszki.

Jak podawać?

Przygotować na dwie godziny przed podaniem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.05.2012 Mariola1975

Pyszny sosik,właśnie kupiłam niedrogie płaty śledzipwe i śmietanę w Lidl więc biorę się do roboty.

Zgłoś 17.01.2012

@karola, a chciałabys żeby cj Piotr splunął na Ciebie? Oczywiście po uprzednim...no, wiemy co.

Zgłoś 17.01.2012 Raz Putin

Aggie Kochana,

nie wiem czy jestem, ale wyglądam jakbym był w siedemnastym miesiącu z piętnastoraczkami i cały czas jestem głodny.

Jedynym sposobem na powstrzymanie wilczego apetytu... Pokaż więcej

Aggie Kochana,

nie wiem czy jestem, ale wyglądam jakbym był w siedemnastym miesiącu z piętnastoraczkami i cały czas jestem głodny.

Jedynym sposobem na powstrzymanie wilczego apetytu jest wizyta na tym wspaniałym portalu i lektura przepisu jak można koncertowo spierdolić śledzika. Nadal uważam, że brak keczupu, posypki (tak kolorowej jak i czekoladowej, wisienki koktajlowej, karamboli, musu truskawkowego, zasmażanej kapusty, kaparów, parówki, galaretki cytrynowej, cynamonu, pieprzu kajeńskiego, smażonych, zielonych pomidorów, bitej śmietany i frytek czyni tą potrawę przaśną i ubogą.

Zgłoś 20.01.2012 Ona28

A może sałatka śledziowa http://vivalavita.pl/przepis/salatkasledziowa-411.html

Zgłoś 19.03.2012 BMNklMyKV

Och, co za tortura! Jestem miłośniczką sosf3w, sałatek, ogf3rkf3w itp. tprezworf3w słoiczkowych! :) Chyba umarłabym ze szczęścia, gdyby to do mnie dotarł taki prezent :)Co do chrzanu wasabi, to ... Pokaż więcej

Och, co za tortura! Jestem miłośniczką sosf3w, sałatek, ogf3rkf3w itp. tprezworf3w słoiczkowych! :) Chyba umarłabym ze szczęścia, gdyby to do mnie dotarł taki prezent :)Co do chrzanu wasabi, to też lubię, ale z przykrością stwierdzam, że nie tak znowu dawno (bo w okolicach Wielkiejnocy) kupiłam ten ze zdjęcia i byłam zawiedziona :( Jakiś taki za mało gryzący był dla mnie.Ale za to jeśli dobrze widzę, masz też krem chrzanowy z borf3wkami, a to już jest mistrzostwo świata! :DGD Star Ratingloading...