Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Śledzie z serem feta

Tekst i foto DominikSKO 19-03-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
---30 min.-

Składniki:

1 kg płatów śledziowych małosolnych, 1 opakowanie sera feta, pół główki czosnku, majeranek, 2-3 wiązanki koperku świeżego, olej, 4 cebule, ok. 3 szklanki mleka/wody, 1 cytryna.

Jak przyrządzić:

Śledzie należy wymoczyć w mleku lub wodzie przez ok. 3h. Mleko lepiej wyciąga sól i rybny aromat niż woda. Po odmoczeniu śledzie należy odsączyć i pociąć w poprzek na paski grubości ok. 1 cm. Wsadzamy je do dużej miski i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Następnie wyciskamy 5 ząbków czosnku oraz dodajemy drobno posiekane 2-3 wiązanki koperku. Na koniec wsypujemy sporo majeranku i wszystko mieszamy. Tak powinno wszystko postać chwilkę, aby śledzie przeszły smakami. Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli. Aby cebula nie była zbyt ostra, należy cebulę obrać, przepołowić i pokroić w poprzek w cienkie paski. Pokrojoną cebulę wrzucamy na ok. 3 min. do gotującej się wody. Tam cebula straci ostry smak i nabierze odpowiedniej konsystencji (zwiędnie). Po 3 minutach cebulę odcedzamy i wrzucamy do miski ze śledziami. Czas na ser feta. Feta, którą ja kupuję, jest w kostkach. Przepoławiam kostkę na pół. Z jednej części robię kostki 1 cm na 1 cm, a z drugiej połówki mniejsze kostki. Robię tak ponieważ te mniejsze kostki podczas mieszania zmniejszają swój rozmiar na jeszcze mniejsze i nie widać ich potem, ale przez to że są mniejsze lepiej oblepiają śledzie podczas mieszania. Na koniec zalewamy wszystko olejem (ale nie tak aby śledzie w nim pływały – ok. 1 szklanki wystarczy) i mieszamy. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Następnego dnia rano również dobrze mieszamy, aby ser feta „oblepił” śledzie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.12.2010

ciekawy przepis na te święta spróbuję go zrobić.

Zgłoś 20.03.2010 DominikSKO

zapomniałem dodać aby po 3 minutowym traktowaniu cebuli wrzątkiem przelać ją zimna woda

Zgłoś 12.05.2010 DominikSKO

ostatnio znow robilem moje sledzie i dochodze do wniosku ze 1kg sledzi to za duzo, wiec albo trzeba dodac wiecej sera feta lub zmniejszyc ilosc platow sledziowych tak aby uwydatnic smak fety w p... Pokaż więcej

ostatnio znow robilem moje sledzie i dochodze do wniosku ze 1kg sledzi to za duzo, wiec albo trzeba dodac wiecej sera feta lub zmniejszyc ilosc platow sledziowych tak aby uwydatnic smak fety w potrawie

Zgłoś 22.12.2012 Vinter's Spell

Robię je już 3 rok z rzędu. (Zawsze daję 2 opakowania fety.) Śledzie co roku rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Dzięki za rewelacyjny przepis.

Zgłoś 19.10.2014 Martyna

Genialne są! Właśnie też testuję ostatnio z fetą (podpatrzyłam zawijańce z serem od SEKO), dużo lepsze niż z serem żółtym moim zdaniem. I zdrowsze. Do tego ogórek, kukurydza, troszkę papryki i g... Pokaż więcej

Genialne są! Właśnie też testuję ostatnio z fetą (podpatrzyłam zawijańce z serem od SEKO), dużo lepsze niż z serem żółtym moim zdaniem. I zdrowsze. Do tego ogórek, kukurydza, troszkę papryki i gotowe :)

Zgłoś 11.12.2014 DominikSKO

polecam również wariacje na temat tych śledzi - czyli rolmopsy w słoiku - całe płaty śledziowe wysmarowane majerankiem, czosnkiem, koperkiem oraz serem feta zwinięte, poukładane warstwowo w słoi... Pokaż więcej

polecam również wariacje na temat tych śledzi - czyli rolmopsy w słoiku - całe płaty śledziowe wysmarowane majerankiem, czosnkiem, koperkiem oraz serem feta zwinięte, poukładane warstwowo w słoiku - cebula, rolmopsy, cebula, rolmopsy zalane olejem :)

Zgłoś 11.12.2014 DominikSKO

ilość oleju proszę dozować według własnych potrzeb i upodobań, cebula nie musi być parzona wcale lub może być parzona krócej, ważne są składniki, formę podania można dowolnie modyfikować jak kto... Pokaż więcej

ilość oleju proszę dozować według własnych potrzeb i upodobań, cebula nie musi być parzona wcale lub może być parzona krócej, ważne są składniki, formę podania można dowolnie modyfikować jak kto lubi :)