Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Smażona skórka pomarańczowa

Tekst i foto Ewa Kubicka 19.12.2004

W handlu dostępna jest gotowa pomarańczowa skórka kandyzowana... Wygląda pięknie, ale na tym się kończy. Pozbawiona jest niemal kompletnie smaku i zapachu. Więc skórke smażę sama w domu. Jej zapach wypełnia kuchnię w najmilszy sposób. Często i obficie stosujemy ją w tradycyjnych przepisach świątecznych. A gdy miną Święta i najbardziej typowe jej zastosowania, można jej użyć do wielu innych receptur - modyfikując nieco przepisy np. kuchni francuskiej i włoskiej. Lub tworząc własne harmonie słodkich smaków i zapachów.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.dużo

Składniki:

- skórki z 6 pomarańczy,
- 1/2 kg cukru,
- 1 litr wody.

Jak przyrządzić?

1) Skórki myjemy porządnie i wkładamy do namoczenia. Podczas moczenia, co najmniej raz zmieniamy wodę na świeżą.
Można je moczyć do 2 dni. Jednak doba w zupełności wystarcza. Porządnie odcedzamy z wody przed dalszym ciągiem pracy.




2) Na ogniu nastawiamy syrop. Do 1 litra wody wsypujemy cukier. Gdy się rozpuści i zagotuje, wkładamy odcedzone skórki
pomarańczowe. Gotujemy powoli, aż syrop zacznie gęstnieć, a skórki przybiorą ładny, nieco szklisty kolor. Skórka staje się miękka
i elastyczna. Trwa to ponad godzinę. W rezultacie otrzymujemy dość gęsty syrop z miękką skórkę pomarańczową.




3) Na gładką i czystą powierzchnię - najlepiej szklaną lub marmurową - wykładamy skórki wraz z otaczającym ją lukrem.
Układamy je płasko i pozostawiamy do obeschnięcia. Gdy powierzchnia skórki stanie się stała, możemy ją pokroić na drobno
i włożyć do słoika - układając dość gęsto. Możemy powkładać całe kawałki skórki i kroić je dopiero przed użyciem.
Słoik należy szczelnie zamknąć, aby skórka pozostała elastyczna.




4) Jeśli lubicie świeże orzechy w słodkiej skorupce, w reszcie lukru, który pozostał w garnuszku, można usmażyć kilka orzechów laskowych.
Podajemy je wraz innymi bakaliami.

Jak podawać?

Przeznaczenie jest znane powszechnie. Poza tym smażonej skórki używamy do wszystkiego, co nam podpowie fantazja.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.12.2004 bolo

brzmi apetycznie i pracy nie za dużo.jutro lecę po pomarańcze i do roboty!

Zgłoś 20.12.2004 Zosia z Krakowa

Smażoną skórkę pomarańczową używała moja Mama ,używam i ja ,dodaje jej do sernika ,keksa, piernika i paru innych ciast i nie wyobrażam sobie tych wypieków be... Pokaż więcej

Smażoną skórkę pomarańczową używała moja Mama ,używam i ja ,dodaje jej do sernika ,keksa, piernika i paru innych ciast i nie wyobrażam sobie tych wypieków bez tego dodatku . Smażona skórka pomarańczowa zawsze kojaży mi się z świętami i dziećięcymi latami , polecam wszystkim !!!!!

i wszystkim odwiedzających Kafeterie życzę W esołych Świąt i wspaniałych wypieków .

Pozdrowienia i życzenia świąteczne tagże dla Ciebie Ewo .

Zgłoś 21.12.2004 Qmpel

Genialne do sernikow i makowca - lepsze od rodzynek, ale nie przeszkadza i to i to razem dodac... takie skorki robilismy z kuzynem jak jeszcze bylem w podstawowce (dawno temu) i pomarancze byly ... Pokaż więcej

Genialne do sernikow i makowca - lepsze od rodzynek, ale nie przeszkadza i to i to razem dodac... takie skorki robilismy z kuzynem jak jeszcze bylem w podstawowce (dawno temu) i pomarancze byly tylko na swieta - wychodzily swietne - mowie wam dziecko sobie da z tym rade, a pozniej mniam mniam. mozna sie samymi zazerac ;-)

Zgłoś 23.12.2004 pia

Cytrusy teraz sa tak bardzo spryskiwane roznymi srodkami chemicznymi, ze nie jestem pewna czy powinnismy jadać takie skórki pomarańczowe. Wystarczy, że cytrynę trzeba sparzać wrzątkiem.

a... Pokaż więcej

Cytrusy teraz sa tak bardzo spryskiwane roznymi srodkami chemicznymi, ze nie jestem pewna czy powinnismy jadać takie skórki pomarańczowe. Wystarczy, że cytrynę trzeba sparzać wrzątkiem.

ale w ogole to brzmi smakowicie.

Zgłoś 24.12.2004 hirek

to jedna wileka trucizna chyba ze ktos ma swoją plantacje

Zgłoś 03.01.2005 Iwona

Coś nie tak z czasem smażenia.... Dałam 1 kg cukru na 2 litry wody, bo mam kilkanaście skórek, wsadziłam do wrzącego syropu ( moczyłam wyszorowane skórki 30 godzin), gotują się już 1,5 godziny i... Pokaż więcej

Coś nie tak z czasem smażenia.... Dałam 1 kg cukru na 2 litry wody, bo mam kilkanaście skórek, wsadziłam do wrzącego syropu ( moczyłam wyszorowane skórki 30 godzin), gotują się już 1,5 godziny i nie mają zamiaru robić się szkliste! Co jest nie tak???

Zgłoś 07.01.2005 Mariola

Jak długo można przechowywać takie skórki w szczelnie zamkniętym śloiku? Jest jakiś przybliżony chociaż termin trwałości?

Zgłoś 07.01.2005 Mariola

Jak długo można przechowywać takie skórki w szczelnie zamkniętym słoiku? Jest jakiś przybliżony chociaż termin trwałości?

Zgłoś 09.01.2005 krystyna

ja dodaje troche soku z cytryny do syropu po to by cukier sie nie karmelizowal.Skorka zyskuje tez na smaku.

Zgłoś 15.01.2005 ewa

Jako ze jest duzo racji w tym ze pomarancze sa pryskane ja oprocz namoczenia i odlania wody przed gotowaniem ,zagotowuje je jeszcze w normalnej wodzie i dopiero po ponownym odlaniu wody robie ju... Pokaż więcej

Jako ze jest duzo racji w tym ze pomarancze sa pryskane ja oprocz namoczenia i odlania wody przed gotowaniem ,zagotowuje je jeszcze w normalnej wodzie i dopiero po ponownym odlaniu wody robie juz z cukrem -nie traca na smaku !!!!!!!

Zgłoś 22.01.2005 Dzina

SKÓRKI DOBRZE WYSMAŻONE MOŻNA PRZECHOWYWAĆ NAWET 2 LATA. JA SMAŻĘ POKROJONE SKÓRKI W SYROPIE A SYROP MUSI BYĆ GĘSTY. BIORĘ CUKIER W ZALEŻNOŚĆI OD ILOŚCI SKÓREK.CUKIER ZALEWAM BARDZO NIEWIELKĄ IL... Pokaż więcej

SKÓRKI DOBRZE WYSMAŻONE MOŻNA PRZECHOWYWAĆ NAWET 2 LATA. JA SMAŻĘ POKROJONE SKÓRKI W SYROPIE A SYROP MUSI BYĆ GĘSTY. BIORĘ CUKIER W ZALEŻNOŚĆI OD ILOŚCI SKÓREK.CUKIER ZALEWAM BARDZO NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ WODY -TYLKO TYLE ABY ROZPUSCIŁ SIE CUKIER -GOTUJĘ WRZUCAM SKÓRKI I SMAŻĘ OK.15 MINUT CIĄGLE MIESZAJĄC ABY SKÓRKI NIE PRZYPALIĆ. GORĄCE WKŁADAM DO WYPARZONYCH MALUTKICH SŁOICZKÓW UGNIATAM ZALEWAM SYROPEM ZAKRĘCAM I PO WYSTYGNIĘCIU WSTAWIAM DO LODÓWKI -STOJĄ TAM NAWET 2 LATA. PO OTWARCIU SŁOICZKA TRZEBA SKORKI ZUŻYC SZYBCIEJ. NAJLEPIEJ GDY Są ZALANE SYROPEM

Zgłoś 25.01.2005 Mariola

Dzina, dzięki za odpowiedź :-)

Zgłoś 26.01.2005 Asik

Wszystko pieknie ,ladnie ,ale czy tego cukru to nie jest zamalo?

Zgłoś 26.01.2005 ASik

Sorki pomylilam sie -chodzilo mi o ilosc wody ,bo sa rozne pomarancze . Na moich z 6 pomaranczy to malo wody ,ale jak wiecej wody to i cukru wiecej . Tylko ile ? Pozdrawiam z Kanady

Zgłoś 27.01.2005 Bogusia

A może wypróbujcie mniej czasochłonny przepis, a naprawdę wspaniały. Korzystam z niego od kilku lat, przekazałam wielu znajomym. Każdy sobie chwali.

Oto przepis:

50 dkg. świerzej d... Pokaż więcej

A może wypróbujcie mniej czasochłonny przepis, a naprawdę wspaniały. Korzystam z niego od kilku lat, przekazałam wielu znajomym. Każdy sobie chwali.

Oto przepis:

50 dkg. świerzej dobrze wyszorowanej skórki pomarańczowej

75 dkg. cukru

1 szklanka wody.

wykonanie

Wyszorować pomiarańcze, zdjąć z nich skórki i namoczyć je na 24 godziny w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać wodę, skórki ponownie zalać wodą i obgotować około 10 minut, wodę odlać.

Z wody i cukru ugotować syrop. Na wrzący syrop wrzucić skórkę i chwilę gotować (około 5 minut), pozostawić do natęonego dnia. Nazajutrz ponownie gotować skórkę na małym ogniu aż stanie się szklista (około 5 minut) przed odstawieniem z ognia można dodać 1 łyżkę octu lub soku z cytryny.

Gorące skórki wkładać do wygotowanych słoików i zakręcamy.

Skórki można pokroić w kosteczkę (wielkość zależy od upodobań gospodyni) aby była gotowa do dodania do wypieków i deserów.

Syrop ze skórki jast wspaniały do robienia kiesieli i galaretek, oraz jako sok do napoi.

SMACZNEGO

Zgłoś 12.03.2005 Piatka

Nic nie komentujac dodaje swoj przepis.

Skorki oczywiscie mocze, zmieniajac kilkakrotnie wode ok 24 godzin.

Potem gotuje ok pol godziny, a nastepnie odcinam biala czesc.

Kro... Pokaż więcej

Nic nie komentujac dodaje swoj przepis.

Skorki oczywiscie mocze, zmieniajac kilkakrotnie wode ok 24 godzin.

Potem gotuje ok pol godziny, a nastepnie odcinam biala czesc.

Kroje drobniutko w kosteczke lub paski.

Do pol kg cukru dodaje troche wody, do syropu wrzucam skoreczki.

gotuje najpierw pod przykryciem, a potem odkryuwam i na malym ogniu, az beda szkliste

I tez dodaje kwasek cytrynowy, albo kieliszek gorzaleczki, moze byc koniaczek.

swieta niedlugo

Smacznego

Zgłoś 04.04.2005 zberten

skorki kojarza mi sie ze swietami w dziecinstwie

chetnie zrobilbym skorki niestety za bardzo obawiam sie chemikaliow

pozdrawiam

Zgłoś 18.02.2006 Niucha

Przepis na skorkę dobry ale jest jeden sekret aby skorka pozostała miekka i elastyczna bo taka skarmelizowana bedzie twarda -trzeba i to koniecznie pod koniec smażenia dodać spory kieliszek rumu... Pokaż więcej

Przepis na skorkę dobry ale jest jeden sekret aby skorka pozostała miekka i elastyczna bo taka skarmelizowana bedzie twarda -trzeba i to koniecznie pod koniec smażenia dodać spory kieliszek rumu lub innego alkoholu. Wtedy zawsze bedzie miekka i dobra do przechowywania.

Zgłoś 15.02.2006 basiadk

mniam mniam właśnie o takiej skórce pomarańczowej marzyłam :) ja przed gotowaniem pokroiłam pomarańczki w kosteczke i tez wyszło świetne do ciast i deserów PYCHA!!!

Zgłoś 04.08.2005 :)

przepis dla leniwych i tych co nie boja sie chemii (chemia jest we wszystkim, wlasciwie dlaczego wlasnie trzeba bac sie cytrusow?):

dobrze wyszorowane skorki nalezy pozbawic bialej czesci... Pokaż więcej

przepis dla leniwych i tych co nie boja sie chemii (chemia jest we wszystkim, wlasciwie dlaczego wlasnie trzeba bac sie cytrusow?):

dobrze wyszorowane skorki nalezy pozbawic bialej czesci, czyli po prostu ja sciac ostrym nozem, pozostala, wierzchnia, pomaranczowa czesc pokroic w drobniutka kosteczke. wszystko zasypac cukrem i odstawic do lodowki. proporcje cukru i skorek to mniej wiecej 1:1. uzywac do wszystkich wypiekow tak jak skorki smazonej. moja mama tak przygotowuje skorke co najmniej od cztredziestu lat i wszyscy w rodzinie maja sie dobrze, moim zdaniem tak przygotowana skorka jest bardziej aromatyczna.

Zgłoś 09.08.2005 nuttaka

świetny przepis

zrobię niedługo

Zgłoś 25.09.2005 DUSZKA

W MOIM RODZINNYM DOMU , ZAWSZE BYLA SMAZONA SKORKA Z POMARANCZY . JA KUPUJE GOTOWA , ZE WZGLEDU NA WYGODE , ALE PO PRZECZYTANIU TWOJEGO PRZEPISU , ZROBIE TO SAMA , UWIELBIAM KANDYZOWANA SKORKE Z... Pokaż więcej

W MOIM RODZINNYM DOMU , ZAWSZE BYLA SMAZONA SKORKA Z POMARANCZY . JA KUPUJE GOTOWA , ZE WZGLEDU NA WYGODE , ALE PO PRZECZYTANIU TWOJEGO PRZEPISU , ZROBIE TO SAMA , UWIELBIAM KANDYZOWANA SKORKE Z POMARANCZY I Z CYTRYNY .DZIEKI ZA PRZEPIS ...SPROBUJE NAPEWNO..POZDRAWIAM ..

Zgłoś 11.10.2005 Annka

dobry przepis

Zgłoś 11.10.2005 justi

a co z tym syropem co pozostanie , skorke w słoik , a syrop wylac??????

Zgłoś 16.10.2005 mlena

Korzystam ze skórek swojej produkcji ale robię to nieco inaczej. Po umyciu i namoczeniu skórki kroję drobno i gotuję w syropie. Do takiej ilości skórek z pomarańczy wystarczy 1-1,5 szklanki cuk... Pokaż więcej

Korzystam ze skórek swojej produkcji ale robię to nieco inaczej. Po umyciu i namoczeniu skórki kroję drobno i gotuję w syropie. Do takiej ilości skórek z pomarańczy wystarczy 1-1,5 szklanki cukru Jeżeli syrop w skórkach jest dość gęsty wówczas gorące składam do słoiczków, zakręcam. Ostudzone przechowuję w lodówce. Myślę że tak jest prościej i nie trzeba rozkładać skórek a pózniej lepiące skórki kroić. Pozdrawiam :-))

Zgłoś 17.10.2005 Julcia

Witam.

A czy może ktoś z Was zna przepis na kandyzowane wisienki?

będę bardzo wdzięczna.

Zgłoś 19.10.2005 Jan Maria Rokita

Ewciu, wielkie dzieki. Wlasnie robie i cala kuchnia pachnie przepieknie. Szkoda tylko, ze nie moge Cie zaprosic..

Caluski..

Zgłoś 04.11.2005 bogusia02

Pomijając moczenie i wielkość, gotuję przez 3 dni, każdego dnia po ok. 5, 10 minut. Po ostatnim gotowaniu nie ma syropu, tylko suche skórki, ew. oblepione cukrem (w zależności od ilości cukru).... Pokaż więcej

Pomijając moczenie i wielkość, gotuję przez 3 dni, każdego dnia po ok. 5, 10 minut. Po ostatnim gotowaniu nie ma syropu, tylko suche skórki, ew. oblepione cukrem (w zależności od ilości cukru). Wrzucam do słoiczka, nawet zimne, i w lodówce leżą miesiącami. Gotuję już pokrojone, wtedy po wyjęciu z lodówki są gotowe do użycia.

Zgłoś 05.11.2005 bogusia02

Ach, co ja napisałam. Gotuję te skórki godzinę dziennie, na malutkim ogniu.

Zgłoś 06.11.2005 koala

Czy przepis na skórkę cytrynową różni się od tych które podaliście na pomarańczową. Jeżeli tak, to prosę o taki na kandyzowaną skórkę cytrynową. I jeszcze - czy trzeba odkroić białą wewntrzną sk... Pokaż więcej

Czy przepis na skórkę cytrynową różni się od tych które podaliście na pomarańczową. Jeżeli tak, to prosę o taki na kandyzowaną skórkę cytrynową. I jeszcze - czy trzeba odkroić białą wewntrzną skórkę cytryny?

pozdrawiam

Zgłoś 20.11.2005 helenka

to jest super wlasnie tego szukalam!!

Zgłoś 20.11.2005 mamuśkaa

dzieki wlasnie o tym martzylam przez cale zycie!!!!!!wkoncu mam ten przepis!!otworze wlasna f

]'

/'

'/

Zgłoś 09.12.2005 agusia

Polecam Wszystkim skórka wyszła wyśmienicie!!!!!!

Jeśli mogę tylko doradzić to ja gotowałam ją prawie 2 godziny, a wcześniej zagotowałam ją we wrzątku na 2 min.

Przepis jest rewel... Pokaż więcej

Polecam Wszystkim skórka wyszła wyśmienicie!!!!!!

Jeśli mogę tylko doradzić to ja gotowałam ją prawie 2 godziny, a wcześniej zagotowałam ją we wrzątku na 2 min.

Przepis jest rewelacyjny!! Warto zaryzykować napewno wyjdzie każdemu!

Zgłoś 29.12.2005 skwara

Dzięki bardzo!

Tego szukałem i znalazłem tylko u Was.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu przyjemności podczas zabawy w kuchni.

Zgłoś 20.01.2006 Krzysiek

Zdaje się, że pominięto jeden, dość istotny drobiazg. Po wymoczeniu skórek nalezy je obgotować w wodzie, odcedzić, wystudzić i zeskrobać białą warstwę, zostawiając "skórkę właściwą". O... Pokaż więcej

Zdaje się, że pominięto jeden, dość istotny drobiazg. Po wymoczeniu skórek nalezy je obgotować w wodzie, odcedzić, wystudzić i zeskrobać białą warstwę, zostawiając "skórkę właściwą". Osobiście gotuję ją w cukrze z minimalna ilością wody - około 15-20 minut, wlewając pod koniec sok z cytrynu (1 - 2 łyżki). dzięki temu cukier nie gęstnieje. I jeszcze jedno - łatwiej pokroić w kostke skórkę po obgotowaniu w wodzie a przed gotowaniem w syropie.

Zgłoś 08.02.2006 anna

lepiej przed moczeniem pokroic w kostke .oraz wyparzyc we wrzatku.ajak kupiliscie pomarancze tylko w bibulce wystarczy przetrzec olejem.tak pakowane sa zdrowsze bez sparzania moga byc gorzkie!mu... Pokaż więcej

lepiej przed moczeniem pokroic w kostke .oraz wyparzyc we wrzatku.ajak kupiliscie pomarancze tylko w bibulce wystarczy przetrzec olejem.tak pakowane sa zdrowsze bez sparzania moga byc gorzkie!musza plywac w syropie bo plesnieja...najlepsze sa skorki pomaranczowe do masy jablkowej z ar.waniliowym oraz do keksa.latwe i pyszne przepisy -na ciasta podajcie adres !

Zgłoś 08.02.2006 anna

skorka cytrynowa roi sie calkiem gorzka ta metoda...ale koniecznie trzeba wymoczyc pomarancze bo traci goryczke!

Zgłoś 04.03.2006 jasia

a ja nie gotuje skorki pomaranczowej .Pomarańczę myję dobrze , obieram ze skorki, potem kroje w kosteczke i zasypuje cukrem.Zakrecam szczelnie sloiczek i one tam sie kandyzuja same. Sloik sam si... Pokaż więcej

a ja nie gotuje skorki pomaranczowej .Pomarańczę myję dobrze , obieram ze skorki, potem kroje w kosteczke i zasypuje cukrem.Zakrecam szczelnie sloiczek i one tam sie kandyzuja same. Sloik sam sie zassie i moze stać miesiacami !

Zgłoś 26.03.2006 IVI

I pomyśleć, że firmy zbijają na nas "smakoszach" fortunę. Na pewno zrobię ją sama, nie kupię "suchej jak wiór drzewny skórki". Dziękuję . Pozdrawiam . Pa

Zgłoś 28.04.2006 Malkontent

Skorki pomaranczy kojarza mi sie z dziecinstwem, kiedy to moja mama dodawala je do ciast. Dla mnie teraz kojarzy sie to tylko z owczesna "bieda"-wtedy kiedy w latach 80 nie mozna bylo ... Pokaż więcej

Skorki pomaranczy kojarza mi sie z dziecinstwem, kiedy to moja mama dodawala je do ciast. Dla mnie teraz kojarzy sie to tylko z owczesna "bieda"-wtedy kiedy w latach 80 nie mozna bylo kupic prawie nic, a pomarancze pochodzily z Kuby i byly dostepne tylko na Swieta . Dlatego wykorzystywalo sie wtedy wszystko, nawet pomaranczowe odpadki. Ja nigdy nie zrobie skorek, gdyz sa tak konserwowane i nasycane truciznami, ze zadne moczenie i obgotowywanie nie eliminuje toksyn. Ja za bardzo dbam o swoje zdrowie, zeby delektowac sie woskami i srodkami antygrzybiczymi i nie tylko zawartymi w skorkach. Pozdrawiam jednak tych, ktorzy lubia skorki i chemia im nie przeszkadza.

Zgłoś 06.06.2006 wiola

niezłe ale już o tym słyszałam

Zgłoś 07.06.2006 barba

tym sposobem można zrobić również skórki z cytryny. ale najpierw je sparzyć i wyszorować (bez przesady) szczoteczką :)

Zgłoś 07.06.2006 Ula

Nigdy nie robiłam skórki z pomarańcza w cukrze napewno zrobie jak będą pomarańcze i napisze jakie mi wyszły dzięki

Zgłoś 08.06.2006 wiola

ja skórki najpierw zagotowuję,odlewam wodę i tak ok.3 razy.Jak skórki będa miękkie wylewam wodę,obieram białą część i kroję na małe kosteczki.Potem wkładam do rondelka i zasypuję cukrem tak żeby... Pokaż więcej

ja skórki najpierw zagotowuję,odlewam wodę i tak ok.3 razy.Jak skórki będa miękkie wylewam wodę,obieram białą część i kroję na małe kosteczki.Potem wkładam do rondelka i zasypuję cukrem tak żeby każda cząstka była obtoczona cukrem gotuję tak długo aż woda odparuje i cukier zgestnieje na koniec dobrze jest wlać kieliszek koniaku skórki nie stwardnieją i mozna je baaaardzo długo przechowywać w lodówce.

Zgłoś 09.06.2006 joli

coraz częściej odnajduję stare przepisy mojej babci ,pamiętam jak skrzętnie polowała na każdą skórkę pomarańczową następnie moczyła we wodzie itd i pamietam smak do dziś a mam troszkę lat,wiadom... Pokaż więcej

coraz częściej odnajduję stare przepisy mojej babci ,pamiętam jak skrzętnie polowała na każdą skórkę pomarańczową następnie moczyła we wodzie itd i pamietam smak do dziś a mam troszkę lat,wiadomo ta kupna nie jest to co swoje usmażone i pachnące naturalnie polecam

Zgłoś 09.06.2006 mila

jestem u was po raz pierwszy poczytałam sobie .... skórka ,a mam ponad pół wieku , kojarzy mi się ze świętami, a raczej choinką w pracy Rodziców, gdzie były paczki i koniecznie pomarańcze ........ Pokaż więcej

jestem u was po raz pierwszy poczytałam sobie .... skórka ,a mam ponad pół wieku , kojarzy mi się ze świętami, a raczej choinką w pracy Rodziców, gdzie były paczki i koniecznie pomarańcze ..... Boże rarytas tamtych lat, bo w mojej mieścinie w latch 50-tych to i na święta nie zawsze były, chyba, że ktoś z Warszawy przywiózł .... no tak patrzcie jak to jest taka "skórka" i tyle wspomnień .... a właśnie i w moim domu Mami ją robiła, gotowała , smażyła, jedna pokrojona b.drobniutko była w maleńkich słoiczkach zalewana syropem, a druga suszczona w całości służyła do dekoracji : torty, mazurki ..... Cytrynowa była cieniutko obierana, bez białego środka i drobniutko krojona, mieszana z cukrem i dobrze ubijana w słoiczku , zakręconym, stała w pogotowiu w komórce. Tym co boą się chemii powiem, dziś wszystko jest przesączone chemią, konserwantami i p-ko grzybicznymi preparatami .... wszystko dosłownie wszystko, nie tylko sporzywcze ......

Zgłoś 09.06.2006 marija

Paluszki lizać!

Zgłoś 11.06.2006 Lucyna

Dziny wersja jest stanowczo najlepsza, mam juz spore doswiadczenie. Dobrze jeszcze aby po wielokrotnym moczeniu zagotowac jeden raz i odcedzic, wowczas mamy pewnosc pozbycia sie wiekszej ilosci... Pokaż więcej

Dziny wersja jest stanowczo najlepsza, mam juz spore doswiadczenie. Dobrze jeszcze aby po wielokrotnym moczeniu zagotowac jeden raz i odcedzic, wowczas mamy pewnosc pozbycia sie wiekszej ilosci chemii. Ja po gotowaniu studze je i siekam w kosteczke i dopiero smaze w cukrze. Podlewam malutka iloscia wody. Smaze jednak dluzej albo nawet jednego dnia troche a potem na drugi dzien jeszcze psmaze i w takim gestym syropie gorace przekladam do sloiczka i zakrecam.Mozna je dlugo przetrzymywac. Pozdrawiam

Zgłoś 16.06.2006 Małgosia

Wszystko robie dokładnie tak samo tylko skórkę kroję przed smażeniem - nie klei się wtedy od lukru i daję mniej wody !!

Małgosia

Zgłoś 26.06.2006 Katarzyna

A ja polecam naleśniki z serem do którego również dodaję skórkę pomarańczową kandyzowaną - tak jadłam od dziecka są pyszne. Moja córka też je uwielbia i wszyscy znajomi. Mam nadzieję, że wam r... Pokaż więcej

A ja polecam naleśniki z serem do którego również dodaję skórkę pomarańczową kandyzowaną - tak jadłam od dziecka są pyszne. Moja córka też je uwielbia i wszyscy znajomi. Mam nadzieję, że wam również przypadną do smaku - mniam :)))

Zgłoś 02.08.2006 Hanka

Dzięki nareszcie dowiedziałam się jak robi się ten wspaiały dodatek do wspaniałych ciast!!! Pytałam tyle wspanialych gospdyń i żadna nie ptrafila mi podać prawdziwego przepisu!zaraz idę wpróbowa... Pokaż więcej

Dzięki nareszcie dowiedziałam się jak robi się ten wspaiały dodatek do wspaniałych ciast!!! Pytałam tyle wspanialych gospdyń i żadna nie ptrafila mi podać prawdziwego przepisu!zaraz idę wpróbować.Cieplutko pozdrawiam

Zgłoś 17.08.2006 Ania

Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie. Ja niestety mam jakiś uraz do skórek pomarańczy i zawsze jak je jem jest mi niedobrze. Mimo wszystko spróbuję zrobić je z tego przepisu - może tym razem b... Pokaż więcej

Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie. Ja niestety mam jakiś uraz do skórek pomarańczy i zawsze jak je jem jest mi niedobrze. Mimo wszystko spróbuję zrobić je z tego przepisu - może tym razem bedą mi smakowały!!!!

Zgłoś 09.03.2007

jest o niebo lepsza niz ta co kupiona w sklepie

Zgłoś 23.11.2006 malagenia

W czasach PRL-u w przepisach na smażoną skórkę pisano , że należy ją moczyć w osolonej wodzie przez kilkanaście godzin i ponownie po odcedzeniu kilkakrotnie ale już krócej moczyć w przegotowa... Pokaż więcej

W czasach PRL-u w przepisach na smażoną skórkę pisano , że należy ją moczyć w osolonej wodzie przez kilkanaście godzin i ponownie po odcedzeniu kilkakrotnie ale już krócej moczyć w przegotowanej zimnej wodzie.

Zgłoś 05.12.2006

Zgłoś 05.12.2006 Moniek

Przpis bardzo necacy, ale z ksiezyca, bo zbyt malo cukru i po ostygnieciu skorka pomaranczowa nie bedzie wygladala jak "lukrowana"...

Zgłoś 19.12.2006 Anna M.

Właśnie zrobiłam skórkę, jest wspaniała. Naprawdę stała się szklista! Ma smak słodko-gorzki i tyle aromatu. Muszę ją chyba gdzieś ukryć, bo jak drugi domownik wyczuje zapach skórki, to będzie po... Pokaż więcej

Właśnie zrobiłam skórkę, jest wspaniała. Naprawdę stała się szklista! Ma smak słodko-gorzki i tyle aromatu. Muszę ją chyba gdzieś ukryć, bo jak drugi domownik wyczuje zapach skórki, to będzie po niej.

Zgłoś 23.12.2006 wieslawa

Przeczytałam wszystko i do mojego sposobu dodam jeszcze ciut gorzałeczki i kapkę soku cytryny.

Kupiłam poraz pierwszy kandyzowaną i myślałam ,że straciłam węch!

Zgłoś 06.04.2007 Maki

czegoś tu nie rozumiem i proszę o wyjasnienie w jaki sposob gotowana skórka staje się nagle smażoną?

Zgłoś 17.11.2007 Agnieszka S.

Dzięki za świetny przepis

Zgłoś 22.12.2007 Grzesiek

mowicie ze duzo chemi w skorce a zastanowcie sie co jest w sałacie i pomidorach, poza tym myslicie ze sklepowe skorki sa z eco plantacji:> btw jesli chcecie sie zdrowo zywic lepiej nie jedzci... Pokaż więcej

mowicie ze duzo chemi w skorce a zastanowcie sie co jest w sałacie i pomidorach, poza tym myslicie ze sklepowe skorki sa z eco plantacji:> btw jesli chcecie sie zdrowo zywic lepiej nie jedzcie 5 razy ddziennie warzyw i owocow;)

Zgłoś 09.01.2008 haneczka

Ja rowniez skórkę moczę i kilka razy wodę odlewam. Póżniej gotuję prze3z trzy dni po o9koło 5 - 10 minut w tym syropie z wody i cukru.Ta skórka przez te trzy dni wchłonie ladnie tyen cukier a n... Pokaż więcej

Ja rowniez skórkę moczę i kilka razy wodę odlewam. Póżniej gotuję prze3z trzy dni po o9koło 5 - 10 minut w tym syropie z wody i cukru.Ta skórka przez te trzy dni wchłonie ladnie tyen cukier a na końcu gorącą wkładam do słoiczków ,odwracam do gory dnem do wystygniecia i gotowe. Majac pomarancze do zjedzenia pamietam o tym, zeby ładnie obrać, zeby skorki miały ładny kształt, te ktore przeznaczam do smazenia. Syropem zalewam skorki, a syrop rownież wykorzystuje do sernika , makowca itp

Zgłoś 10.01.2008 Danuta

Moja uwaga: Tak koniecznie trzeba skórki moczyć, potem odciąc białą część następnie obgotowac i odlać wodę ok. 2 -3 razy, potem

dodać trochę cukru i wody, zagotować ok.5-10 min, odstawić... Pokaż więcej

Moja uwaga: Tak koniecznie trzeba skórki moczyć, potem odciąc białą część następnie obgotowac i odlać wodę ok. 2 -3 razy, potem

dodać trochę cukru i wody, zagotować ok.5-10 min, odstawić do ostygnięcia. Na drugi dzień znów zagotować (dodać znów troche cukru bo tamten syrop został wchłoniety) i znów zostawic. Mozna to jeszcze raz powtórzyć. Skórki muszą być miękkie i słodkie ale nie scukrzone. Po co tyle cukru przecież chodzi tylko o aromat.

Dodaję je do wszystkiego, np. do jabłek w szarlotce.

Zgłoś 28.01.2008 konik

git

Zgłoś 01.04.2008 Haniusia

Skórki robie od wielu lat są swietne można dodawac taż do konfitur i dzemów albo troszeczke do kompotu gotowanego.Oraz do wypieków

Zgłoś 04.12.2009 Ona

Smażyłam skórkę 3h i nadal nie była taka jak powinna, powtórzyłam to przez kolejne dwa dni i wreszcie uzyskałam pożądany efekt, ale jednak będę robiła tak jak mi mama powiedziała, najpierw skórk... Pokaż więcej

Smażyłam skórkę 3h i nadal nie była taka jak powinna, powtórzyłam to przez kolejne dwa dni i wreszcie uzyskałam pożądany efekt, ale jednak będę robiła tak jak mi mama powiedziała, najpierw skórkę trzeba pokroić w małe kosteczki, następnie wyparzyć rzecz jasna i smażyć w małej ilości wody dodając trochę cukru przez 2h, powtarzając tę czynność przez kolejne dwa dni.

Zgłoś 13.12.2009 Strzelec

Cytrusy w trakcie transportu są przchowywane z dodatkiem Etylenu w powetrzu co umożliwia wszybsze dojrzanie owoców. Nie jest trucizna wiec nie ma zbytniej obawy przed jedzeniem takiej skróki:) ... Pokaż więcej

Cytrusy w trakcie transportu są przchowywane z dodatkiem Etylenu w powetrzu co umożliwia wszybsze dojrzanie owoców. Nie jest trucizna wiec nie ma zbytniej obawy przed jedzeniem takiej skróki:) choć sparzyć nie zaszkodzi:)

Zgłoś 18.07.2009 Dana

Pomarańcze dostępne w handlu są rzeczywiście spryskane w takim stopniu, że skórek nie powinno się jeść. Ale znalazłam na to sposób!

Kupuję pomarańcze w sklepie z żywnością ekologiczną pys... Pokaż więcej

Pomarańcze dostępne w handlu są rzeczywiście spryskane w takim stopniu, że skórek nie powinno się jeść. Ale znalazłam na to sposób!

Kupuję pomarańcze w sklepie z żywnością ekologiczną pyszneizdrowe.pl (w Warszawie świeże owoce dowożą do domu).

I w końcu z czystym sumieniem dodaję moją skórkę do wypieków.

PS. W tym sklepie kupuję też ekologiczne cytryny. Skórki suszę, mielę i razem z mielonym pieprzem używam do przyprawiania ryb - zamiast pieprzu cytrynowego z torebki, który też ma w składzie jakąś chemię.

Zgłoś 22.02.2011 maria

A moje skórki...szczypią :( Szorowałam,moczyłam kilka dni,ścięłam biała część itd i...szczypią. Może w cieście nie będzie się tego odczuwać.

Zgłoś 30.03.2013 gość

Skórka jest o niebo aromatyczniejsza gdy smaży się ją w soku z pomarańczy a nie w wodzie. Polecam!