Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos Allequazarro-Dominikanos

Tekst i foto Tita 16-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni30 min.-

Składniki:


1 szklanka wody mineralnej (najlepiej niegazowana),
1 szklanka przecieru pomidorowego (dokładnie przetartego przez sitko z drobną siateczką),
pieprz,
sól,
majeranek,
2 liście laurowe,
papryka ostra,
oregano

Jak przyrządzić:

1. Szklankę wody zagotować w dość dużym rondelku.
2. W międzyczasie w osobnym pojemniku przygotować mieszankę przyprawową. Do pojemnika odlać trochę wody z rondla, następnie kolejno dodawać 2 czubate łyżki stołowe papryki ostrej, szczyptę soli, pieprzu, majeranku, oregano, dodać 2 listki laurowe. Przykryć pojemnik przykrywką i pozostawić tak na ok. 10 min.
3. Gdy woda się zagotuje, należy powoli mieszając, zlewać ze szklanki przecier pomidorowy. Ok. 5 min mieszać w rytmicznym tempie.
4. Po wykonaniu wyżej opisanej czynności do rondla z prawie gotowym sosem dodać należy mieszankę przyprawową.
5. Wszystko dokładnie wymieszać i poczekać aż do ostygnięcia.
6. Następnie Sos Allequazarro-Dominikanos zagotować ponownie. Sos jest gotowy do ozdobienia wytwornej potrawy lub tradycyjnego spaghetti.
Smacznego!!!

Uwagi:

Aby sos nabrał odpowiedzniej konsystencji, przy dolewaniu przecieru pomidorowego trzeba rytmicznie go mieszać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.01.2007 małgosia

o kurcze..ale to musi być ostre. chyba nie nadaje sie na obiad dla dzieci..?;] pozdrawiam.