Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos bazyliowy

Tekst i foto Nalepa 20-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
47 złprosty10 min.wysoka

Składniki:

Pęczek świeżej bazylii, majonez, jogurt naturalny, czosnek, cukier, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Dokładnie obrywamy listki bazylii, myjemy w zimnej wodzie, odsączamy z wody, drobno siekamy lub najlepiej miksujemy za pomocą robota kuchennego.
Łączymy z majonezem (mały słoik) i jogurtem, dodajemy 2 ząbki czosnku i do smaku cukru, soli i pieprzu. Następnie odstawiamy sos do lodówki, żeby dobrze przesiąknął ziołami.

Potrzebne przybory:

robot kuchenny

Jak podawać?

Najlepiej smakuje podawany na pomidorach pokrojonych w plastry, na które kładziemy kawałki piersi kurczaka przyprawione ziołami prowansalskimi, polane wyśmienitym musem.

Uwagi:

Sos nie musi być gęsty, sam zgęstnieje, leżąc dłużej w lodówce. W ten sposób jego smak będzie jeszcze bardziej intensywny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.