Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos beszamelowy

Tekst i foto Vinter's Spell 12-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty12 min.?

Składniki:


1 1/2 łyżki masła,
1 1/2 łyżki mąki,
1 szklanka mleka,
2 żółtka,
sól,
pieprz,
4 dag ostrego, startego żółtego sera,
sok z cytryny,
gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić:


Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy nie rumieniąc. Do zasmażki dodajemy mleko i gotujemy. Do ubitych żółtek powoli wlewamy sos ciągle mieszając, żeby się nie zważył. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy (ale już nie pozwalamy, żeby się zagotował).

Potrzebne przybory:



Jak podawać?



Uwagi:


Sos idealnie nadaje się do zapiekanek (z ziemniaków bądź makaronu).

Czas przygotowania:



Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.12.2005 izka

Oczywiście świetny sos,znany od dawna,ja dodaje do niego jeszcze świeżą pietruszkę,moje dzieci uwielbiają go z kopytkami,bądź kluskami kładzionymi czy makaronem,ryżem etc.Polecam:)

Zgłoś 10.08.2006 ametyst

ten kto powiedział że to okropny sos najwyraźniej przyzwyczaił się za bardzo do keczupu i nie zna żadnego innego smaku poza nim

Wstyd!!! W życiu są jeszcze inne smaki. Te bardziej wyrafin... Pokaż więcej

ten kto powiedział że to okropny sos najwyraźniej przyzwyczaił się za bardzo do keczupu i nie zna żadnego innego smaku poza nim

Wstyd!!! W życiu są jeszcze inne smaki. Te bardziej wyrafinowane

i te które mamy niestety na codzień. Szkoda że nieznamy wszystkich smaków pewnie niestarczyłoby czasu na ich degustacje ale czy nasze kubki smakowe by nadążyły?......

Zgłoś 20.08.2006 sebastian- kucharz

ja jestem kucharzem i w szczegolnosci pracuje za granicami kraju a prawdziwy sos beszamel pochodzi z francji i urzywa sie mleka w jednym garnku z przekrojona obrana cebula do ktorej jest przypie... Pokaż więcej

ja jestem kucharzem i w szczegolnosci pracuje za granicami kraju a prawdziwy sos beszamel pochodzi z francji i urzywa sie mleka w jednym garnku z przekrojona obrana cebula do ktorej jest przypiete 2-3 listki liscia laurowego za pomoca 5-7 gozdzikow i gotujemy a w drugim garnku roztapia sie maslo nastepnie dodaje sie make i miesza dokladnie zostawiajac na srednim gazie przez okolo 5 minut co chwila mieszajac nastepnie wlewamy mleko i robimy kremowa mase nie za gesta ale rowniez nie za wodnista przecedzamy przez sitko pamietajmy aby nie przesadzi z maka bo wyjdzi jedna wielka papka a nie sos pozdrawiam

Zgłoś 20.08.2006 sebastian- kucharz

a nawiazujac jeszcze do wyzej podanego przepisy jesli dodamy do beszamelu ser to uzyskamy sos serowy i nigdy nie slyszalem o jajkach w tym sosie cytrynie i galce musz... !!!!!!!!

Zgłoś 04.10.2006 MissLeeloo

No moze to nie czysty beszamel - ale jaki pyszniutki... dzisiaj zrobilam :)

Zgłoś 06.10.2006 Panama

Ja robiłam sos ściśle wg. tego przepisu i musze przyznać, że jest naprawde świetny. Smaczny. Polecam

Zgłoś 21.11.2006 gaboba

przepis rewelacyjny, łatwy. nic się nie zważyło.

Zgłoś 22.12.2006 mar

ja do takiego sosu (bez sera) dodaję rodzynki i podaję z rybą. mój mąż preferuje do tego grillowaną pierś kurczaka.

Zgłoś 22.01.2007 Rina

Ja wykonalam podobny sos do lasani i niestety nie ujal mnie szczegolnie. jesli ma ktos przepis ktory do tej potrawy sie nadaje to prosilabym o niego! oczywiscie tego przepisy nie krytykuje bo mo... Pokaż więcej

Ja wykonalam podobny sos do lasani i niestety nie ujal mnie szczegolnie. jesli ma ktos przepis ktory do tej potrawy sie nadaje to prosilabym o niego! oczywiscie tego przepisy nie krytykuje bo moze smakowac swietnie do innych potraw!

Zgłoś 07.05.2007 smakosz

Polecam z brokułami ,kalmarami ,pieczarkami i oczywiście z makaronem .....niebo!!!

Zgłoś 21.05.2007 offiec

a do szparagów pasuje taki sos? słyszałam że pasuje, ale tu nikt nie wymienił ich...to jak ????

Zgłoś 25.05.2007 Jula007

Do szparagów z wody - jak najbardziej! Ale polecam beszamel lekki, klasyczny - z mleka, bez dodatków typu śmietanka, ser żółty. Żeby nie zabić smaku warzywa. Za to sporo białego pieprzu, gałka..... Pokaż więcej

Do szparagów z wody - jak najbardziej! Ale polecam beszamel lekki, klasyczny - z mleka, bez dodatków typu śmietanka, ser żółty. Żeby nie zabić smaku warzywa. Za to sporo białego pieprzu, gałka... Kończę, bo dostałam ślinotoku...

Zgłoś 09.06.2007 percia

Właśnie mam zamiar zaraz zrobić ten sos ale nie bardzo wiem czy jak będę dodawać do żóltek to on ma być zimny czy ciepły.

Zgłoś 15.11.2008 Izka

Przepraszam, że tak nie na temat, ale mam prośbę. Ludzie, zwracajcie uwagę na ortografię, bo nie jesteśmy dziećmi, żeby takie błędy robić!

Zgłoś 31.10.2008 Basia

Do sosu beszamelowego dolewa sie mleko schłodzone ( z lodówki) a gałka muszkatałowa dodaje smakowi charakteru.Spróbuj sosu bez gałki i po dodaniu jej....i co jest różnica?

Zgłoś 28.02.2008 medykova

sos pyszniutki polałam nim brokuły, starłam ser zółty na wierzch i włozyłam do piekranika na 20 min ... bajka :)

Polecam

Zgłoś 14.10.2008 maniek

A ja robiąc go do lazanii przewaznie jeden garnek wyrzucam/wylewam bo wychodza mi straszne kluchy. Nie wiem czy to wina tego ze za slabo mieszam (chociaz sie staram jak moge) czy moze nie odpowi... Pokaż więcej

A ja robiąc go do lazanii przewaznie jeden garnek wyrzucam/wylewam bo wychodza mi straszne kluchy. Nie wiem czy to wina tego ze za slabo mieszam (chociaz sie staram jak moge) czy moze nie odpowiednie proporcje i w sumie tylko raz udalo mi sie uzyskac konsystencje sosu taka jaka byc powinna...help!