Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos cebulowy

Tekst i foto lietuvis 16-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8-prosty25-30 min.?

Składniki:

6-8 dużych cebul, 1 lub 2 kostki bulionu albo ok. pół litra rosołu, cukier do smaku (nawet kilka czubatych łyżeczek), pieprz, vegeta, sól albo maggi (co kto lubi), szczypta gałki muszkatołowej, oliwa z oliwek do smażenia cebuli (reczej więcej niż mniej).

Jak przyrządzić:

Cebulę obrać i pokroić (może być w dość dużą kostkę, bo zostanie później zmiksowana) i szklić długo, aż będzie "prawie przypalona", to znaczy większość ciemnobrązowa, a miejscami nawet prawie czarna. Wlać rosół lub bulion z kostki - najlepiej nie cały od razu. Zmiksować i zobaczyć, czy konsystencja nam odpowiada. Jeśli za gęsty, to dolać jeszcze rosołu/bulionu. Jeśli trzeba, to dosolić. Dodać pieprz, gałkę i cukier. Nie bać się cukru - sos ma mieć słodką nutę. Ja lubię nawet dość mocno słodkawy. Kolor całości jest brązowy.

Potrzebne przybory:

garnek z grubym dnem do szklenia cebuli - w nim potem robimy resztę

Jak podawać?

Do mięsa mielonego najlepiej.

Uwagi:

Ja najbardziej lubię go z pulpetami, sznyclami - w ogóle z mielonym mięsem.

Czas przygotowania:

Długo się go robi, bo cebulę trzeba porządnie zeszklić (ale nie na wielkim ogniu, bo się ordynarnie spali).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.