Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos cebulowy

Tekst i foto zeta 04-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złprosty25 min.sporo

Składniki:

- 4 średnie cebule,
- łyżeczka czosnku w proszku,
- kostka bulionu lub trochę vegety,
- pieprz czarny, ziołowy i papryka,
- śmietana (zwykle robię z 18%),
- łyżeczka mąki do zagęszczenia (choć niekoniecznie),
- oliwa.

Jak przyrządzić:

Siekam cebulę, szklę na oliwie potem podlewam bulionem rozpuszczonym w 1/2 lub 3/4 szkl. wody, duszę na wolnym ogniu przez kwadrans zaprawiam śmietaną, dodaję mąki i wszelkich przypraw. Potem miksuję sos na krem i gotowe.

Jak podawać?

Dobre do mięsa, pulpecików, kluchów, kasz - wszystkiego, co lubi sosy.

Uwagi:

Wprawy nabrałam przy 3-4 podejściu i w zasadzie proporcje mam na oko, wszystko zależy od tego jaką konzystencję sosu lubimy i oczywiście na ile porcji nam go potrzeba:))))
Osobiście zaprawiam sos mielonym siemieniem lnianym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.07.2003 lilala

ja taki sosik na zeszklonej cebulce też robię, ale nie podlewam go bulionem a zwykłą wodą, zaciągam mąką i doprawiam maggi; świetny do kluseczek śląskich

Zgłoś 13.01.2005 unomarco

Spróbuj zrezygnować z pieprzu ziołowego na korzyść Tabasco odrobiny oregano i bazylii ja lubię ostro jeść jednakże cebulowy musi być nieco łagodny wszystko zależy od śmietany o dobrą 18% jest na... Pokaż więcej

Spróbuj zrezygnować z pieprzu ziołowego na korzyść Tabasco odrobiny oregano i bazylii ja lubię ostro jeść jednakże cebulowy musi być nieco łagodny wszystko zależy od śmietany o dobrą 18% jest naprawdę trudno. Cebulę po zeszkleniu można najpierw zalać białym winem ale nie o niskiej cenie i "intensywnym" smaku, poeksperymentuj....

Zgłoś 30.10.2005 marwo

Bardzo dobry. Polałam nim faszerowaną paprykę i wyszło pyszne danie. Polecam.

Zgłoś 05.08.2006 mex

0Zrobilem ten sosik .... jest on naprawde dobry. wyszedł mi taki troche rozowy a szkoda bo taki bialawy ladniej wyglądał :) Ogolnie super

Zgłoś 21.10.2006 Wariacja

Sosik rewelacyjny! Właśnie uraczyłam nim Męża i jest zachwycony. Pozdrawiam...

Zgłoś 02.11.2006 eduardo

ja dodałem jeszcze grzybka....

Zgłoś 03.03.2010 Jagoda

Sos świetny, ja dodaję ziel.pietruszkę lub koperek. Zimą suszony grzybek. Można zastąpić go odrobin a bulionu grzybowego.