Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos chili (hot sauce)

Tekst i foto Rzuraff 01-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

4 papryczki chili, 3 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, przecier pomidorowy - ok. 150 g, sól, pieprz, sok z cytryny.

Jak przyrządzić:

Papryczki, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, następnie gotujemy 20 minut na małym ogniu. Odlewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy i całość mielimy mikserem do uzyskania konsystencji sosu. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Ewentualnie trochę śmietany, jeżeli jest za ostry.

Jak podawać?

Sos ostry. Polecam do przekąsek meksykańskich lub np. jako dip do chipsów - najlepiej nachos.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.05.2007 Brzecho

Polecam, idealny do pikantnych pizz... ;]

Zgłoś 27.10.2007 qwerty

polecam. chociaz ja daje wiecej chilli. ale jest pyha :) mniam. idealny na mexykanska impreze :)

Zgłoś 14.12.2007 marta

jak roie pizze to polewam tym sosem polecam!!!!!!!!!!!

Zgłoś 14.04.2010 jaaaaaaaaa

idealny sos słodkie chili oraz serowe chili już na allegro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!