Sos czosnkowy do pizzy
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
1 | 2 zł | prosty | 10 min. | (mało) |
Składniki:
2 ząbki czosnku, stołowa łyżka oliwy z oliwek lub oleju, 2 stołowe łyżki wody, dwie lub jedna szczypta soli (zależy, jak kto lubi), pieprz i bazyliaJak przyrządzić:
Zgnieść czosnek i wrzucić do miseczki. Dodać oliwę z oliwek lub olej i dwie łyżki wody. Następnie dodać 1 lub 2 szczypty soli oraz doprawić pieprzem i bazylią. Wymieszać wszystko dokładnie.Potrzebne przybory:
Mała miseczka, zgniatarka do czosnku, łyżka stołowa i mała łyżeczka do herbaty.Jak podawać?
Podawać na pizzy.Uwagi:
Zanim poleje się pizzę, sos musi postać cztery, góra pięć minut gdzieś z boku. Sos nadaje się tylko do pizzy, gdyż jest rzadki.Czas przygotowania:
Sos przyrządza się szybko.
Maślankowy placek z rabarbarem
Sezon na rabarbar wciąż trwa, warto więc korzystać z jego dobrodziejstw i przygotować placek z kruszonką. Domowy placek, z dodatkiem aromatycznego rabarbaru wcale nie jest kwaśny, za to roznosi zapach po całym domu. Za sprawą maślanki wypiek jest miękki i delikatny. Domowe ciasto nie ma sobie równych.

Chłodnik warzywny
Upały już za nami, a więc i chłodniki coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo jest to potrawa niskokaloryczna, lekkostrawna, z dużym bogactwem witamin.
Nie ma znaczenia, że na dworze jest szaro i niezbyt ciepło. Świeżych warzyw jest mnóstwo w warzywniakach i na bazarach, więc dlaczego nie przygotować potrawy, którą lubimy i po jej zjedzeniu czujemy się lekko i swobodnie. Do chłodnika warzywnego dodajemy takie warzywa, jakie lubimy najbardziej, zawsze na bazie maślanki, jogurtu lub kefiru.
Komentarze
Zgłoś 25.01.2006 Marlenka
Kochanie a nie zapomniałaś o majonezie i śmietanie?
Zgłoś 26.01.2006 black_kitty
a moze to jakaś "podściolka" pod składniki i ser?
Zgłoś 31.03.2007 jajo
woda z kranu
Zgłoś 09.12.2007 Arik
do tego nie trzeba majonezu czy smietany, to typowy sosik na pizze wloska :) i tak go robia wlosi :) Pozdrowionka