Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy gęsty

Tekst i foto poziomka 05-06-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty15 min.-

Składniki:

Mały majonez, mały jogurt naturalny, czosnek (ilość wedle upodobań), kilka pieczarek marynowanych, kilka korniszonów (ewentualnie ogórek kiszony), szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, cukier, ewentualnie sok z cytryny).

Jak przyrządzić:

Majonez i jogurt wymieszać. Proporcje najlepiej samemu ustalić, na początek proponuję 1:1. Czosnek zmiażdżyć, pieczarki i ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Składniki połączyć i doprawiać solą, gałką, pieprzem i cukrem.

Potrzebne przybory:

Miska, deska, nóż, wyciskarka do czosnku.

Uwagi:

Jest to alternatywna wersja sosu czosnkowego dla tych, którzy nie lubią lub mają dosyć tzatzyki. Przed samym podaniem radzę jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić.

Czas przygotowania:

Sos powinien postać przed podaniem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.09.2008 Tiili,

Wspaniały! Najlepszy jaki miałam okazję jeść (i robić) :)

Polecam wszystkim!

Dzięki za przepis :)