Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy (inne wymiękają)

Tekst i foto Kieras 17-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty5 min.-

Składniki:

Duży jogurt naturalny (im gęstszy, tym lepszy), przyprawa tzatziki (Prymat taką robi), 2 ząbki czosnku (od biedy może być granulowany), trochę majonezu.

Jak przyrządzić:

Cały jogurt, 2/3 torebki przyprawy tzatziki, czosnek przeciśnięty przez praskę i 6 łyżeczek majonezu ładujemy do naczynia, mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakąś godzinę. Inne sosy czosnkowe bledną przy nim.

Uwagi:

Wypasiony do pizzy, grilla, kanapek i suchego chleba. Średnio do grilla na 8 osób idzie mi sosu z 3 jogurtów. Jedynie za przyprawą trzeba się czasem nachodzić po sklepach, bo nie wszędzie można ją dostać. Pamiętajcie: chodzi o przyprawę tzatziki, a nie o gotowy sos w torebce. Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.11.2007 jagna

lubie zdrowe jedzonko,jak wiadomo czosnek to samo zdrowie,nie rozumiem czemu zabijać to zdrowie czymś chemicznym z proszku!!!

Zgłoś 14.12.2007 niunia

potrzebuje dobry sos do kebaba bo otwieram