Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy na zimno

Tekst i foto Justynka 29-09-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty10 min.średnia

Składniki:

Mały jogurt naturalny,
2,5 łyżki majonezu (takie z rozmachem, nie żałować),
łyżka ketchupu pikantnego,
2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku,
sól, pieprz (ostra papryka w proszku).

Jak przyrządzić:

Jogurt i majonez łączę i równomiernie mieszam, oczywiście do tego ketchup, który nadaje różowy kolor i głównie z tego względu się tam znajduje. Wyciskam do tego czosnek, doprawiam solą i pieprzem (czasem zamiast pieprzu daję w/w paprykę, bo sos jest ostry sam w sobie już dzięki czosnkowi).

Potrzebne przybory:

Wyciskacz do czosnku, miska. No i łyżka.

Jak podawać?

Sos nadaje się zarówno do obiadów (polania mięsa) jak i jako dodatek do kanapek, tostów.
Szczególnie wybitnie smakuje, gdy zanurza się w nim kawałki piersi kurczaka w cieście naleśnikowym, ale to już inna bajka. ;-)

Uwagi:

Jogurt można zastępować śmietaną, ale ze względów zdrowotnych jogurt jest dużo lepszym rozwiązaniem. W razie jednak dodania śmietany - sos może wyjść ciut za gęsty, wtedy można dolać odrobinę przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.