Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy

Tekst i foto Kinia 17-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

- swiezy czosnek: 3-4 zabki,
- przyprawy: sol, pieprz, oregano, majeranek, bazylia, papryka czerwona,
- cytryna,
- majonez + mleko lub jogurt naturalny.

Jak przyrządzić:

Do jogurtu wyciskamy 3-4 zabki czosnku (jezeli wybierzemy majonez wowczas trzeba go troszke rozrzedzc mlekiem bo konsystecja bedzie za gesta a sam majonez niezbyt dobrze smakuje jako sos), dodajemy szczypte soli, pieprzu, oregano, bazylli, majeranku, papryki czerwonej odraz kilka kropel soku z cytryny-dla leniwych moze byc odrobina kwasku cytrynowego, calosc dokladnie mieszamy i wstawiamy do lodowki - najlepiej zeby stalo noc ale po 15min tez jest wysmienity.

Uwagi:

Podajemy doslownie do wszytskiego: mozna polac nim pizze, moze byc dodatkiem do salaty, salatek roznego rodzaju (polecam do salatki z kurczaka), do kanapek, do pomidorow, zapiekanek i wszystkiego czego nam tylko sie zapragnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.