Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy

Tekst i foto lawenda 14-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty10 min.-

Składniki:

5 dużych ząbków czosnku, 1 kubeczek śmietany zakwaszonej, 5-6 łyżek czubatych majonezu, sól, cukier (pół płaskiej łyżeczki), 1 łyżeczka soku z cytryny.

Jak przyrządzić:

Czosnek posiekać lub przepuścić przez praskę. Dodać śmietanę, dobry majonez, sól, pieprz i cukier. Na końcu dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2007 dzuss

przepis nawet niezly wypróbuję go w domu mam nadzieję że nie jest drogi skoro nie podano ceny:):),prosba do calej reszty : jesli ktos zna przepis na SOS SALSA (podają go razem z BATATAMI na ulic... Pokaż więcej

przepis nawet niezly wypróbuję go w domu mam nadzieję że nie jest drogi skoro nie podano ceny:):),prosba do calej reszty : jesli ktos zna przepis na SOS SALSA (podają go razem z BATATAMI na ulicy Basztowej w Krakowie)to bardzo proszę o przesłanie go na tę właśnie stronę, z góry bardzo dziękuję ratujecie mi życie!!!!

Zgłoś 16.01.2007 asia

ten sos to żadna rewelacja!!!!!

ale można dodać do niego świerzego ogórka startego na tartce troche pieprzu

i będzie o niebo lepszy

Zgłoś 19.01.2007 magic

5 ząbków czosnku? Przecież to nie jesy do zjedzenia. Polecam tzatziki- grecki sos czosnkowy: drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeży ogórek starty, drobno posiekany... Pokaż więcej

5 ząbków czosnku? Przecież to nie jesy do zjedzenia. Polecam tzatziki- grecki sos czosnkowy: drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeży ogórek starty, drobno posiekany koperek, przyprawy jogurt lub serek homogenizowany naturalnu. Można też kupić przyprawę prymat tzatziki, dodać ogórka i serek i gotowe. Super pyszne do kanapek, sałatek i wielu innych potraw.

Zgłoś 19.02.2010 Jacek

Rewelacja - nie rewelacja, ale podoba mi się o tyle, że autor nie zapaskudził przepisu jakimiś idiotycznymi ketchupami, czy przyprawami typu Vegeta. Intuicyjnie wyczuwam naturalną czosnkową nutę... Pokaż więcej

Rewelacja - nie rewelacja, ale podoba mi się o tyle, że autor nie zapaskudził przepisu jakimiś idiotycznymi ketchupami, czy przyprawami typu Vegeta. Intuicyjnie wyczuwam naturalną czosnkową nutę podkreśloną rześkim aromatem cytryny. Można oczywiście pójść dalej, choćby w kierunku greckim i też będzie ciekawie.

Proponuję wersję light - duży kubek jogurtu naturalnego zamiast śmietany. I nie bać się tej cytryny! - sporo soku + otarta skórka. Będzie jeszcze bardziej wiosennie.