Sos czosnkowy
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
- | - | prosty | - | - |
Składniki:
2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka ketchupu, zioła: bazylia i oregano.Jak przyrządzić:
Majonez, śmietanę, musztardę i ketchup wymieszać razem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła.Uwagi:
Ja zawsze robię ten sos na grilla i zawsze wszystkim smakuje, jest co prawda gęsty, ale przynajmniej nie spływa z potraw :) Jeżeli lubicie rzadsze sosy wystarczy dodać więcej śmietany jak majonezu. :)
Roszponka z serem pleśniowym
Liście roszponki o delikatnym orzechowym posmaku są bogactwem wielu witamin. Warto z nich skorzystać tuż po długiej w tym roku zimie, gdy nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów. Najlepsza metoda to spożycie roszponki na surowo, a wtedy wykorzystamy wszystkie jej wartości odżywcze. W połączeniu z innymi warzywami przygotujemy lekką, świeżą sałatkę, a pokruszony ser pleśniowy podkreśli jej walory i zaostrzy smak.

Komentarze
Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.