Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy

Tekst i foto kwiatuszek_21 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

- jogurt naturalny,
- 2 łyżki majonezu,
- białko z 1 jajka,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Białko nalezy ubić na sztywną pianę, następnie dodać jogurt i majonez, cały czas ubijać, zmiażdżyć czosnek i dodać do masy, na koniec doprawić do smaku.

Jak podawać?

Na zimno - idealny do sałatek , na ciepło - bardzo dobrze samkuje z pizzą.

Uwagi:

Jezeli sos nie ma odpowiedniej gestości, to dodać należy jeszce majonezu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.01.2003 Monika

Dobre wiejskie jaja tez moge miec salmonelle! Ale podobno wystarczy przed rozbiciem skorupki sparzyc jajko we wrzatku!

Ale tez sie zgadzam ze raczej dziwnie brzmi to surowe bialko w sosie... Pokaż więcej

Dobre wiejskie jaja tez moge miec salmonelle! Ale podobno wystarczy przed rozbiciem skorupki sparzyc jajko we wrzatku!

Ale tez sie zgadzam ze raczej dziwnie brzmi to surowe bialko w sosie:) A co z podgrzewaniem? nie zetnie sie??

Zgłoś 19.11.2002 Lech

Mam wątpliwości czy surowe białko jest bezpieczne (salmonella).

Jeśli ktoś posiada dobre wiejskie jajka to może O.K.

Zgłoś 29.07.2003 MARTA

WSZYSTKO WEDŁUG PRZEPISU ALE BEZ BIAŁKA I TEŻ DOBRE

Zgłoś 05.02.2004 Miska

Eh.. ludzie ludziska! A Wy myslicie, ze jak sie prawdziwy majonez robi? - z gotowanych jajek? - wszystko z surowych i nic sie nie gotuje! A kremy do tortow? - tez z surowych jajek, a jakie pycho... Pokaż więcej

Eh.. ludzie ludziska! A Wy myslicie, ze jak sie prawdziwy majonez robi? - z gotowanych jajek? - wszystko z surowych i nic sie nie gotuje! A kremy do tortow? - tez z surowych jajek, a jakie pychotki! Yhmmy - paluszki lizac! Ehh.. ludzie - jecie i sami nie wiecie co! Paranoja...

Zgłoś 03.05.2005 barribal

uważam białko za zbędne ryzyko.... jak wiemy wszelkie tłuszcze są wspaniałą pożywką dla takich świństw jak salmonella, a tego w tym sosie nie brakuje , pozatm białko nic nie wnosi do walorów sma... Pokaż więcej

uważam białko za zbędne ryzyko.... jak wiemy wszelkie tłuszcze są wspaniałą pożywką dla takich świństw jak salmonella, a tego w tym sosie nie brakuje , pozatm białko nic nie wnosi do walorów smakowych i estetycznych w tym akurat przypadku. pzdrawiam

Zgłoś 21.05.2005 Merlin

surowe jajko jest tez uzywane w sosach do spaghetti (spaghetti alla carbonara) i uwazam to za jeden z lepszych sosow. a poza tym w sosie w ogole nie czuc ze jest w nim surowe jajko.

pozdr... Pokaż więcej

surowe jajko jest tez uzywane w sosach do spaghetti (spaghetti alla carbonara) i uwazam to za jeden z lepszych sosow. a poza tym w sosie w ogole nie czuc ze jest w nim surowe jajko.

pozdrawiam

Zgłoś 29.07.2005 Martana

Miska, masz racje, ludzie jedza czasem takie rzeczy, ze gdyby znali ich sklad woleliby umrzec z glodu niz pojsc do sklepu po bulke paryska. Co do przepisu - jednego mi brakuje - za malo tu czosn... Pokaż więcej

Miska, masz racje, ludzie jedza czasem takie rzeczy, ze gdyby znali ich sklad woleliby umrzec z glodu niz pojsc do sklepu po bulke paryska. Co do przepisu - jednego mi brakuje - za malo tu czosnkuuuuu! To ma byc sos czosnkowy a nie jogurtowy z aromatem, niech nam ten sos wyzre gardla, zabijmy oddechem wampiry - wtedy to jest sos czosnkowy!