Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy

Tekst i foto justineee 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?2 złprosty2 min.dużo

Składniki:

- majonez (najlepiej Motyl),
- śmietana 12% lub 18%,
- czosnek.

Jak przyrządzić:

Czosnek wycisnać i połączyć z dużą łyżką majonezu i smietany, wymieszać. Im więcej czosnku, tym mocnieszy sos, śmietana go łagodzi.

Potrzebne przybory:

Wyciskacz do czosnku.

Uwagi:

Super do ziemniaków pieczonych, pstraga, mięs różnych, pizzy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.02.2003 ananke

Ale to już było....

patrz wyżej - sos ormiannski - pycha......

Zgłoś 02.02.2003 Gruu

Najlepiej zrobić na jogurcie, jest mniej tłuste. Spróbujcie dodać koncentrat pomidorowy---super tzn. tak:

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka koncentratu... Pokaż więcej

Najlepiej zrobić na jogurcie, jest mniej tłuste. Spróbujcie dodać koncentrat pomidorowy---super tzn. tak:

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka koncentratu

Smacznego

Zgłoś 15.01.2003 sqra

na prawde spoks tylko ja jeszcze to przyprawia,m majerankiem

najlepiej smakuje z frytkami ale i dopre do do chili conkarne i ryzu

Zgłoś 09.12.2002 justineee

Obojętnie czy na śmietanie czy na jogurcie, ale ja nie lubię ani soli ani pieprzu ale znam takich co tak robią. Za to lubię barzdo dużo czosnku

Zgłoś 22.11.2002 dana

Na pewno mniej kaloryczny jest sos na bazie joguttu naturalnego np.Bakomy. Robię go tak :

małe opakowanie jogurtu

płaska łyżka majonezu

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz ... Pokaż więcej

Na pewno mniej kaloryczny jest sos na bazie joguttu naturalnego np.Bakomy. Robię go tak :

małe opakowanie jogurtu

płaska łyżka majonezu

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Wystarczy przcisnąć czosnek i wymieszać wszystkie składniki.

Zgłoś 05.11.2002 Anra

Polecam - dobre. Ale ja dodaję do tego również troszkę soli (może nie powinnam, bo jest niezdrowa...) i pieprzu. A do tego obowiązkowo trochę cebuli i dużo natki pietruszki.

Zgłoś 29.03.2004 Miska

Ja robie sos czosnkowy tak:

na 2-3 lyzki stolowe jogurtu naturalnego nieslodzonego dodaje 0.5-1.5 lyzke majonezu (najlepiej motyla normalnego, a nie light), szczypte soli do zaostrzenia s... Pokaż więcej

Ja robie sos czosnkowy tak:

na 2-3 lyzki stolowe jogurtu naturalnego nieslodzonego dodaje 0.5-1.5 lyzke majonezu (najlepiej motyla normalnego, a nie light), szczypte soli do zaostrzenia smaku, czosnek - wedle gustu (ale do takiej ilosci 2-3 zabki). Na koniec dodaje bazylie, czaber, oregano, lubczyk. Oczywiscie przypraw rowniez wedle gustu i najlepiej rozdrobnionych w palcach - mozna tez dodac innych przypraw, byleby nie przesadzic. Na koniec mozna dodac kilka kropel soku cytrynowego, zeby wyostrzyc smak. Osobiscie nie dodaje.

Zgłoś 17.08.2004 Myszak

Każdy głupi wie jak zrobić sos czosnkowy!!!!!!!!!! Po co się wyświeżać i pisać do tego przepis (no chyba, że dla całkowitych laików kulinarnych)

Zgłoś 26.08.2004 Mila

ZGADŁAŚ\eś !!! Właśnie potrzebne jest to laikom kulinarnym, do których akurat należę i jestem wdzięczna za wszystkie w/w przepisy !!!

Zgłoś 14.08.2005 ```

Do tego przepisu koniecznie dodać tymianek. Wtedy jest naprawde PYCHA!!! :)

Zgłoś 25.11.2005 Łysy

Nie chodzi o to czy ktoś umie go zrobic czy tez nie tylko moze ktoś zna lepszy przepis na ten sos a jak widzisz przepisow na to samo jest kilka wiec zaloze sie ze nawet ty wszystkich nie znasz. ... Pokaż więcej

Nie chodzi o to czy ktoś umie go zrobic czy tez nie tylko moze ktoś zna lepszy przepis na ten sos a jak widzisz przepisow na to samo jest kilka wiec zaloze sie ze nawet ty wszystkich nie znasz. Dzieki za przepisy zaraz zobacze :P

Zgłoś 28.01.2006 Kundzio

Do tego dodać piwko lub 10 i wszystko gra. Najlepsza picca jest z da grasso a piccę jemy... dzieki za wszystkie przepisy już robię sosik ... podobno w Sphinxie w Poznaniu chłopaki dawali do sosu... Pokaż więcej

Do tego dodać piwko lub 10 i wszystko gra. Najlepsza picca jest z da grasso a piccę jemy... dzieki za wszystkie przepisy już robię sosik ... podobno w Sphinxie w Poznaniu chłopaki dawali do sosu coś od siebie. Potem był Sphinx zawarty przez tydzien. Pozdro

Zgłoś 02.08.2006 cień

takiego sosu dawno nie jadłem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 28.02.2007 Paw

Sos świetny, ja go stosuje do zapiekanek z serem zołtym, calos polana sosem czosnkowym:) rewelacja

Zgłoś 13.01.2007 tomek kucharz

jeszcze nie próbowalem bo dopiero zdobyłem przepis ale spróbuje , musi być pyszne

Zgłoś 08.05.2007 borii

SKŁADNIKI:

6 zabkow czosnku

1 duza smietana

koperek

3 łyzeczki octu winnego

pieprz czarny

szczypta cukru

WYKONANIE:

czosnek wycisnac do ... Pokaż więcej

SKŁADNIKI:

6 zabkow czosnku

1 duza smietana

koperek

3 łyzeczki octu winnego

pieprz czarny

szczypta cukru

WYKONANIE:

czosnek wycisnac do smietany do dac reszte składników i odstawic do lodówki. wyciagnac z lodówki na 5 minut przed podaniem

Zgłoś 14.06.2007 ppp

najlepszy sos czosnkowy robią w Da Grasso:) a w w/w przepisach nie zauważyłem serka ani cukru:/ ja robię sos tak: duże op. jogurtu (jak najgęstszy), 1-2 łyżki majonezu, czosnek (przetarty i pos... Pokaż więcej

najlepszy sos czosnkowy robią w Da Grasso:) a w w/w przepisach nie zauważyłem serka ani cukru:/ ja robię sos tak: duże op. jogurtu (jak najgęstszy), 1-2 łyżki majonezu, czosnek (przetarty i posiekany), 2 łyżeczki cukru pudru, serek bieluch lub twarożek kanapkowy - nadaje on odpowiednią gęstość sosu, no i oczywiście przyprawy (np. do pizzy). Warto spróbować- jest rewelacyjny:)

Zgłoś 18.12.2007 M

Ten przepis wyżej to przepis na sos taki sam jak w da grasso? Chodzi mi o konkretnie taki sam :)