Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy (różowy)

Tekst i foto Alinoe 16-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?3 złprosty5 min.?

Składniki:

Śmietana 12%, keczup, sól, pieprz, czosnek (lub czosnek granulowany z torebki), świeża bazylia (lub suszona).

Jak przyrządzić:

Do śmietany dodać keczup (tak aby się zaróżowiła - porcja na oko to 2-3 łyżki na jedno opakowanie małej śmietany). Wycisnąć czosnek (lub wsypać z torebki granulowany) - ilość czosnku zależna od tego, jak ostry ma być sos. Do tego szczypta soli, pieprzu i posiekana bazylia (4 listki). Całość wymieszać - najlepiej smakuje po godzinie odstania w lodówce.

Jak podawać?

Świetny do kurczaka z grilla.

Uwagi:

Czosnek i bazylię można zastąpić mieloną papryką, chilli z torebki i oregano oraz pieprzem ziołowym - w ten sposób uzyskujemy pikantny sos chilli - też warto spróbować.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.12.2009 kamil

ketchup z czosnkiem.....bleeeeee

Zgłoś 23.02.2012 ojki

dobry sos