Sos Czosnkowy Sfinks
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | 10 zł | średni | 30 min. | mało |
Składniki:
- kefir albo jogurt - 400g,- czosnek - od 6 do 10 ząbków (im więcej tym bardziej ostry),
- oliwa - 1 łyżka,
- ocet - 1 łyżeczka,
- ogórek surowy - 2 lub 3 małe drobno posiekane,
- jajko gotowane - 1 szt.
- majonez - od 2 do 4 łyżek (wedle uznania i smaku),
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić:
Do jogurtu lub kefiru dodajemy zmiażdżony czosnek i dobrze mieszamy, potem kolejno drobno posiekany ogórek i jajko.Mieszamy wszystko i doidajemy do smaku sól i ocet.Następnie dodajmey pieprz i oliwe.Wszystko mieszamy najlepiej robotem i do uzyskanej masy dodajemy majonez ale mieszamy już łyżką aby zagęścić nasz sos. Najlepszy efekt smakowy jest gdy sami zrobimy majonez (łyżka musztardy,1 żółtko, oliwa, 1 łyżka śmietany gęstej i troszke octu).Sos odstawiamy do lodówki i po około 45 min. jak się wszystko z sobą przegryzie jest gotowy do podania.Potrzebne przybory:
Robot kuchenny.Jak podawać?
Można podawać do wszystkiego:) Smakuje jak sos z restauracji "SPHINX" Smacznego:)Uwagi:
Można podawać do wszystkiego:) Smakuje jak sos z restauracji "SPHINX" Smacznego:)
Sernik na zimno z cynamonowym spodem
Pojawiają się na początku czerwca, przyciągają kuszącym, aromatycznym zapachem, są zapowiedzią lata. Mowa o truskawkach, które nie tylko są smaczne, ale stanowią prawdziwą bombę witaminową dla zdrowia i urody. Najsmaczniejsze na surowo, znakomicie sprawdzają się też w deserach i ciastach. Delikatny, lekki serek w połączeniu z pachnącym spodem cynamonowym i świeżymi, orzeźwiającymi truskawkami, to doskonały deser na ciepłe dni.

Cannelloni z serem
Makaron w kształcie rurek, które można nafaszerować, idealnie nadaje się do zapiekania. Tym razem nadzienie będzie łagodne, serowe, a sos prosty, na bazie pomidorów. To od gatunków sera zależy smak potrawy. Proponuję połączenie tłustego twarogu z krowiego mleka i mozzarelli. Delikatny smak takiej mieszanki zaostrzymy czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Pomidorowy sos, którym potrawę polewamy tuż przed podaniem, może być słodki, bardzo słodki lub wytrawny, odważnym proponuję podwojenie, a nawet potrojenie dawki miodu.
Komentarze
Zgłoś 09.08.2003 Żabcia
bardzo smakowite!
Zgłoś 20.10.2003 Piedro kucharz
A ja tam wolę mój sos
Zgłoś 26.11.2003 M.
sos mi wyszedl nieco inny niz w Sfinksie ale chyba nawet lepszy :) pozdrowienia dla autora przepisu :)
Zgłoś 21.12.2003 Iwona
Właśnie jadłam dzisiaj w Sfinksie polędwiczki w kokosach oraz kalafior zapiekany oczywiście jako dodatek sos czosnkowy, jest super . Spróbuje zrobić ponieważ bardzo mi smakuje.
Zgłoś 26.05.2004 BUBU
Rzeczywiście dobry sosik - zrobiliśmy go do naleśników na Dzień Mamy. Wyszedł super. Gratulujemy ponysłowości kulinarnej, pozdrawiam:)
Zgłoś 14.04.2005 Dorota
Super smaczne:-) Ale jednak jogirt lub majonez to najlepsza baza na ten sos:-)..jest gesty i mniej kwaśny,a wyjatkowo pikantny.Pycha!!
Zgłoś 03.11.2005 Ola
Bez ogóreczka jest tak samo smaczny :))))
Zgłoś 27.05.2006 olkamanolka
tak...ten jest dobry. Bardzo dobry.
Zgłoś 26.12.2006 marzena
rewelwcyjny sos, smakuje zwłaszcza do polędwiczek i frytrk mniam
Zgłoś 01.06.2008 M.m
moze i dobry ale na pewno nie taki jak w spinksie.....
Zgłoś 30.12.2015 Jed
nfl replica jersey Houston Astros fake nfl nike jerseys
Zgłoś 03.01.2016 Zelda
Cheap Kids Steven Jackson Elite Jerseys Cheap Game Chris Conte Navy
Jerseys
Zgłoś 03.01.2016 Zelda
Cheap Kids Steven Jackson Elite Jerseys Cheap Game Chris Conte Navy
Jerseys
Zgłoś 15.01.2016 Tia
Cheeap Youth Pino Limited Jerseys Cheap Nike Tepesch Youth Jerseys
Zgłoś 30.11.2016 Shanel
cheap nba jersey basketball jerseys fоr cheap
Zgłoś 31.01.2017 Minnie
cheap jerseys china nfl nike սѕa soccer jacket
Zgłoś 20.03.2017 Lucile
cheap jerseys 21 outlet jersey