Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy z koperkiem

Tekst i foto madaste 03-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5-7 min.?

Składniki:


1 duży kubek jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu Hellmans babuni,
2-3 ząbki czosnku (lub wedle uznania),
sól,
pieprz,
vegeta,
pół pęczka koperku lub koper mrożony.

Jak przyrządzić:


Jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Doprawić solą pieprzem oraz vegeta według własnego uznania. Na koniec dodać drobno pokrojony koper. Koper ewentualnie można zastąpić natką pietruszki. Odstawić do lodówki na 2-3 godz.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Wyśmienicie smakuje jako dodatek do potraw z grilla np. mięs, kiełbas, szaszłyków. Ja podaję go też do placuszków z cukinii, a także jako dodatek do dania obiadowego: ugotowane w mundurkach ziemniaki obieram i kroję w talarki - polewam sosem, do tego pierś z kurczaka w panierce. Polecam również sałatkę pekińską z tym sosem: drobno siekam kapustę i dodaję sos. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Życzę smacznego!

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.02.2006 nadus

Zamiast Vegety, dodajcie Delikat do mięs firmy Knora . Można zrobić to bez koperku i do Gyrosa poprostu pycha!

Zgłoś 07.12.2005 Moni

sosik idealny do gyrosa własnej roboty....polecam poprostu pychotka...