Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy z żurawiną

Tekst i foto frappee 07-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty2 min.?

Składniki:

1 łyżka majonezu, 2-3 łyżki keczupu (najlepszy Pudliszki, bo musi być ostry), 1 ząbek czosnku (ilość zależna od upodobań), 1 łyżeczka dżemu żurawinowego.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i dodajemy zmiażdżony czosnek. Gotowe.

Jak podawać?

Ja dodaję to do wszystkiego: kanapek, pizzy, zapiekanek, piersi kurczaka, więc wedle zyczenia.

Uwagi:

Ilość składników jest mała, ale chodziło mi o proporcje. By keczupu było więcej niż majonezu. Ja zawsze robię na oko, by sos miał kolor dobrze rozcieńczonego keczupu. Można robić tez bez dżemu żurawinowego, ale warto spróbować z dżemem - niepowtazralny smak.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.10.2008 bodzio bodek

wyszlo ostre ale znakomite

Zgłoś 24.06.2010 bolo

To taki sos jak podała Justa " czosnkowy inaczej" tylko inne proporcje.