Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos holenderski

Tekst i foto Ewa Kubicka 15.05.2004

Jak wiadomo - sosy są ostatnią i wieńczącą składową smaku całej potrawy.
A jednak rzadko goszczą w naszych menu. Spróbujmy zacząć je robić. Sos holenderski jest idealny do delikatnego smaku pierwszych jarzyn i jasnych mięs.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?6 złwymagający15 min.dużo

Składniki:

- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- 50 ml wywaru mięsnego lub jarzynowego (ostatecznie woda),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- biały pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Roztapiamy maslo i odstawiamy do ostygnięcia.




2) Żółtka mieszamy z wywarem. Na garnek z gotującą się delikatnie wodą nakładamy
miskę z żółtkami. Wrzucamy szczyptę soli i ubijamy na gęstą pienistą masę. Powoli dodajemy
płynne i ostudzone masło, cały czas energicznie ubijając masę. Całość powinna być przez cały czas
w wysokiej temperaturze, ale musimy uważać by sos się nie zagotował, a żółtka nie zwarzyły.




3) Po zdjęciu z ognia przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.

Jak podawać?

Zaraz po przygotowaniu.

Uwagi:

Przy okazji topienia masła, zobaczymy, ile jest w nim wody i innych składników. Fusy opadną na dno
wraz z wodą. Do sosu używamy jedynie czystego masła, które zbierze się na wierzchu.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.05.2004 całusek

czemu te zdjęcia są takie "zimne"

Zgłoś 22.05.2004 Samsapiel

Może sos podaje sięna zimno, a może zastawa użyta do tej propozycji jest za biała...?

Zgłoś 27.05.2004 usia

to taka manierka; u nas po swojsku to musi być fajans, gliniaki, wianku czosnku i stary, dębowy stół.

A mi sie podoba ta czystosć, ale taka polska-swojska uczta też jest niczego sobie.
Pokaż więcej

to taka manierka; u nas po swojsku to musi być fajans, gliniaki, wianku czosnku i stary, dębowy stół.

A mi sie podoba ta czystosć, ale taka polska-swojska uczta też jest niczego sobie.

Generalnie, wszystkie zdjecia w Oliwce są w tym samym stylu; stylisci, fotograficy - zróbicie coś. Nie lubie monotonii.........

Zgłoś 30.05.2004 marcin

bez kozery ale zagladam tu wlasnie przez zdjecia, styl mi odpowiada i w glosowaniu 'czy zmienic?' opowiadam sie na 'nie'

si ju

Zgłoś 14.06.2004 :)

taką zastawę z chęcią kupiła bym do domu-gdybym miała....no cóż zostaje stary dobry-brązowy:)arcoroc:)

to,pa

ps.uważam,że zastawa pasuje do tego sosu-jest delikatna , jednocześnie ... Pokaż więcej

taką zastawę z chęcią kupiła bym do domu-gdybym miała....no cóż zostaje stary dobry-brązowy:)arcoroc:)

to,pa

ps.uważam,że zastawa pasuje do tego sosu-jest delikatna , jednocześnie posiada specyficzny wyraz.

potrawie z dobrze znanych w Polsce:)ziemniaków dodaje odpowiedniej lekkości i szlachetności:)

no cóż.....

Zgłoś 18.08.2004 Sebastian

jestem kucharzem w Sheratonie ludzie prosze was nie osmieszajcie sie z waszymi pytaniami bo mozna sie zalamac mysle ze do samobojstwa tez moze dojsc nie pytajcie o zdjecia czemu sa zimne i co to... Pokaż więcej

jestem kucharzem w Sheratonie ludzie prosze was nie osmieszajcie sie z waszymi pytaniami bo mozna sie zalamac mysle ze do samobojstwa tez moze dojsc nie pytajcie o zdjecia czemu sa zimne i co to jest np rozmaryn proszeeeeeeeeeeeeee

Zgłoś 16.09.2004 Ulcia

Zabawne. Mieszkam w Holandii, ale jak sie komus mowi "sos holenderski" wtedy nikt ne ma pojecia o czym ja mowie. Typowy Holender spedza w kuchni mozliwie jak najmniej czasu, zrobienie ... Pokaż więcej

Zabawne. Mieszkam w Holandii, ale jak sie komus mowi "sos holenderski" wtedy nikt ne ma pojecia o czym ja mowie. Typowy Holender spedza w kuchni mozliwie jak najmniej czasu, zrobienie tego sosu zajmuje mniej wiecej tyle ile przygotowywanie jedzenia przez caly tydzien (w przecietnej rodzinie :-). Frytki, frytki, frytki dzien w dzien...paskudztwo. A jesli sie kogos zapytac o naprawde holenderski sos to zapewne odpowie : MAJONEZ (do frytek i innych paskudztw rodem z frytkownicy rzecz jasna) :-).

Zgłoś 06.05.2005 vanilla

Do Sebastiana:

Jesli ktoś czegoś nie wie, to chyba ma prawo pytać. A to (wg mnie) jest strona raczej dla amatorów i hobbystów gotowania, niż dla profesjonalistów. Z tego z kolei wynika, ż... Pokaż więcej

Do Sebastiana:

Jesli ktoś czegoś nie wie, to chyba ma prawo pytać. A to (wg mnie) jest strona raczej dla amatorów i hobbystów gotowania, niż dla profesjonalistów. Z tego z kolei wynika, że mogą pojawiać się tu różne pytania, te infantylne też...

Zgłoś 07.05.2005 Doramar

Pyszne..... mnima, mniammmmmmmm tylko musi troszkę odparować.

Zgłoś 13.05.2005 S!wy

Lepsze moge zrobić ...

Zgłoś 16.05.2005 gosja eksperimentos kulinaros

wyszło mi !!! zrobiłam sos holenderski i jest pycha! uzywam do polewania szparagów ! jo jo jo!

Zgłoś 17.05.2005 Środkowoeuropejski Związek Przeciwdziałania Patologiom Gastronomicznym

Przepis super ale zdecydowanie odradzam nawet próby liczenia kalorii. Ja bym jeszcze proponował dodanie trochę białego wina i zredukowanie ilość masła.

Zgłoś 07.06.2005 D

białe wino do TEGO sosu jest nieodzowne! A ze względu na czas mozna wprowadzić pewną modyfkacje, mianowicie zmiast pracochłonnej obróbki jajek zastosowac beszamel albo popularną zasmażke i konie... Pokaż więcej

białe wino do TEGO sosu jest nieodzowne! A ze względu na czas mozna wprowadzić pewną modyfkacje, mianowicie zmiast pracochłonnej obróbki jajek zastosowac beszamel albo popularną zasmażke i koniecznie dodac białe WINO!

Zgłoś 08.10.2005 andi

żadna rewelacja

Zgłoś 07.11.2005 asiulek

czy to jest dobreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee???

Zgłoś 25.12.2005 zoom

Typowy duński sos do szparagów. Zamiast wina jednak polecam koniaczek i roztarcie na samym wstępie masła z żółtkami i reszta jak dalej

Zgłoś 04.06.2006 Darotka

Nic konkretnego nie napiszecie tylko wnikacie w zdjęcia. Polewa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 21.01.2007 Major

Czesc wszystkim,ten przepis nie ma nic wspolnego z podstawowa receptora sosu holenderskiego!!!!!!

Na ten sos skladaja sie trzy podstawowe produkty:

-zoltka

-klarowane maslo
... Pokaż więcej

Czesc wszystkim,ten przepis nie ma nic wspolnego z podstawowa receptora sosu holenderskiego!!!!!!

Na ten sos skladaja sie trzy podstawowe produkty:

-zoltka

-klarowane maslo

-sol i pieprz

Dziekuje za uwage!!!

Zgłoś 16.02.2008 marta

Moim zdaniem jest on świetny.

Jakiś czas temu moja przykaciółka zaprosiła mnie na kolację :

ryba z sosem holenderskim + gotowane warzywa i butelka dobrego białego wina !!!!!!!!!
<... Pokaż więcej

Moim zdaniem jest on świetny.

Jakiś czas temu moja przykaciółka zaprosiła mnie na kolację :

ryba z sosem holenderskim + gotowane warzywa i butelka dobrego białego wina !!!!!!!!!

polecam

Zgłoś 09.05.2008 eFPek-chef

WIEC TAK - ten sos nie ma za wiele wspolnego z holandia. Pochodzi on z Francji i nazywa sie "Hollandaise". Nie ma pojecia dlaczego nazywamy go holenderskim.

Polaka jest ciezk... Pokaż więcej

WIEC TAK - ten sos nie ma za wiele wspolnego z holandia. Pochodzi on z Francji i nazywa sie "Hollandaise". Nie ma pojecia dlaczego nazywamy go holenderskim.

Polaka jest ciezko przekonac do takich rzeczy. Osobiscie uwazam ze jest znakomity. Jest to pochodna majonezu - zoltka i tluszcz. Czym to przyprawimy czy octem czy winem czy cytryna to juz od nas zalezy.

Podstawa to zoltka (utrzec z octem w lazni wodnej na mase konsystencji prawie jak majonez). Nastepnie zdjac z lazni i powoli dodawac sklarowane maslo ciagle utrzepujaC. na koncu sol pieprz.

Smialo zamiast majonezu mozna uzywac. Swietny z lososiem, jajkam (jajka benedycta), a nawet z miesem (dosupac swiezego estragonu)

POZDRAWIAM

Zgłoś 04.05.2010 Nithaiah

[b]Ulcia[/b] w Holandii ten sos się nie nazywa sos holenderski lecz "asperges saus", czyli sos do szparagów. Jeśli zaś chodzi o te frytki i "inne paskudztwa z frytkownicy", t... Pokaż więcej

[b]Ulcia[/b] w Holandii ten sos się nie nazywa sos holenderski lecz "asperges saus", czyli sos do szparagów. Jeśli zaś chodzi o te frytki i "inne paskudztwa z frytkownicy", to każdy je to co lubi. Więc nie wścibiaj nosa do cudzych garów.