Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos korniszonowy

Tekst i foto Ewa Kubicka 29.08.2004

Świetnie pasuje do łagodnych, gotowanych mięs i ryb. Nadaje ostrości potrawom
i uzupełnia ich naturalny smak. Mam wrażenie, że dość rzadko stosowany jest
w naszych kuchniach. Dzisiaj polecam go do ozorków. Ale spróbujcie podać go
np. do kotletów ziemniaczanych zamiast klasycznego sosu grzybowego.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?6 złprosty30 min.sporo

Składniki:

- 2 szklanki wywaru z mięsa lub ryby,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 12 korniszonów,
- sól,
- szczypta cukru,
- ew. śmietana.

Jak przyrządzić?

1) Do garnuszka wlewamy 1 szklankę wywaru. Korniszony kroimy na drobne talarki.
Wkładamy do wywaru i gotujemy, aż staną się kiekkie.




2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy stanie sie gorące, wsypujemy 2 łyżki mąki
i smażymy na lekko złoty kolor. Odstawiamy z ognia i wlewamy wolno drugą szklankę wywaru.
Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki. Ostateczna ilość wlanego wywaru zależy
od tego jakiej gęstości sos lubicie. Gdy masa jest jednolita wlewamy do niej ugotowane korniszony.

Całość doprawiamy śmietaną w wybranej przez nas ilości. Solimy do smaku.

Jak podawać?

Sos ten znakomocie uzupełnia smak gotowanego mięsa lub ryby.

Dolewając wywar pamiętajcie, że zawsze łatwiej jest dolać płynu niż go odparować.

Uwagi:

Możecie zrezygnować ze śmietany i pozostawić sos tylko na zasmażce.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.09.2011 zadowolona

hej:) właśnie robie zupkę z cukini i wiem, że wyjdzie przepyszna :D

Zgłoś 19.11.2008 czarna 26

Zrobilam ta zupę i niewiem czy to z powodu że cukinia w pażdzierniku nie jest młoda czy z innego powodu ale w zupie czuć było smak goryczy:(

Zgłoś 17.11.2008 czarna 26

Ale wy wszyscy jestescie nie zadowoleni?!!! Ja dzis zrobie tą zupę i myśle że bedzie pyszna tak jak w przepisie.

Zgłoś 02.12.2008 Jola

Pani Danuto ,ugotowałam Pani zupę cukiniową we wrześniu była wyborna. Martwiłam się , ze nie mam Pani przepisu na tę zupe . Ale w dniu 2 grudnia usiadłam do komputera i ku mojemu zdziwieniu odn... Pokaż więcej

Pani Danuto ,ugotowałam Pani zupę cukiniową we wrześniu była wyborna. Martwiłam się , ze nie mam Pani przepisu na tę zupe . Ale w dniu 2 grudnia usiadłam do komputera i ku mojemu zdziwieniu odnalazłam Pani przepis na kremową zupę cukiniową, bardzo ucieszłam sie natycmiast spisała przepis. Pazdrawiam Panią.

Zgłoś 02.12.2008 Jola

Pani Danuto ,ugotowałam Pani zupę cukiniową we wrześniu była wyborna. Martwiłam się , ze nie mam Pani przepisu na tę zupe . Ale w dniu 2 grudnia usiadłam do komputera i ku mojemu zdziwieniu odn... Pokaż więcej

Pani Danuto ,ugotowałam Pani zupę cukiniową we wrześniu była wyborna. Martwiłam się , ze nie mam Pani przepisu na tę zupe . Ale w dniu 2 grudnia usiadłam do komputera i ku mojemu zdziwieniu odnalazłam Pani przepis na kremową zupę cukiniową, bardzo ucieszłam sie natycmiast spisała przepis. Pazdrawiam Panią.

Zgłoś 25.08.2008 Paula

Uwielbiam cukinię i sądzę że zupa - krem musi byc bardzo dobra. Mam jeszcze jeden przepis na domowy obiad. A co do poprzedniego komentarza to sądzę,że takie "chamidła" nie powinny zagl... Pokaż więcej

Uwielbiam cukinię i sądzę że zupa - krem musi byc bardzo dobra. Mam jeszcze jeden przepis na domowy obiad. A co do poprzedniego komentarza to sądzę,że takie "chamidła" nie powinny zaglądac na tą stronę. Jeżeli ktoś nie jest zainteresowny sprawami kulinarnymi to niech nie zagląda na takie strony. Prosze znależc sobie strony odpowienie do swojej inteligencji i zainteresowania.

Zgłoś 25.08.2008 koohash_amator

"2 kostki rosołowe drobiowo - warzywne" - tiaaaa,jak zwykle w dobry przepis trzeba wpakowac jakies paskudztwo, proponuje zamiast tego szajsu wrzucic do wody - do osobnego garnka - wlos... Pokaż więcej

"2 kostki rosołowe drobiowo - warzywne" - tiaaaa,jak zwykle w dobry przepis trzeba wpakowac jakies paskudztwo, proponuje zamiast tego szajsu wrzucic do wody - do osobnego garnka - wloszczyzne z galazka tymianku, pogotowac to 2 godz. i uzyc tego wywaru zamiast jakis oblesnych kostek

Zgłoś 25.08.2008 Andzia

E czepiasz sie. jakie forum takie przepisy.

Zgłoś 25.08.2008 koohash_amator

to nie o to biega, ale jak juz cos robic to jak najlepiej.

Zgłoś 25.08.2008 ja

co? lekka i szybka zupa? robisz ponad pol godziny wiec szybka to ona nie jest....ani lekka - maslo w zupie - fuj! i potem jeszcze smietana...no "lekka" jak diabli!!!

Zgłoś 26.08.2008 mama jurka

Te pierogi są wyśmienite. Ja zamist jagód dałam porzeczki, bo mój juruś woli porzeczki. No i oczywiście na to wszystko śmietana. Dziękuję za przepis. Te pierogi są wspaniałe.

Zgłoś 26.08.2008 dagusia

zupa pewnie pyszna chociaż kostki odpadają - na rzecz kurczaczka prawdziwego... a ci co pisza o kupowych przygodach i innych obrzydlistwach mają tak niski pułap inelektualny, że powinni ich przy... Pokaż więcej

zupa pewnie pyszna chociaż kostki odpadają - na rzecz kurczaczka prawdziwego... a ci co pisza o kupowych przygodach i innych obrzydlistwach mają tak niski pułap inelektualny, że powinni ich przymknąć...

Zgłoś 27.08.2008 fanka lata

w sezonie jem ją kilka razy w tygodniu, jest przepyszna!!! ale ja robie to w wersji light ;-) tj. tylko ugotowana na rosołku warzywnym cukinia, do tego zioła i przyprawy(np. nac selera, bazylia,... Pokaż więcej

w sezonie jem ją kilka razy w tygodniu, jest przepyszna!!! ale ja robie to w wersji light ;-) tj. tylko ugotowana na rosołku warzywnym cukinia, do tego zioła i przyprawy(np. nac selera, bazylia, kminek, ostra papryka - wg uznania), dalej - duszona na łyżce masła cebula i już miksujemy, dodajemy siekaną nać pietruszki lub inne zielone. No i grzanki. To jest pyyyyyyszne!

Dziś rano an śniadanie to popijałam, mniam.

Smacznego

PS. soli bym nei dodawala, kostka warzyna lub rosołowa ma jej stanowczo wystarczająco.

Zgłoś 27.08.2008 ewelina

Wspaniały przepis. Dziękuję. Mimo to nie będę gotowała tej zupy bo już widzę jak mój stary jedząc ją, jak zwykle ufajdoli sobie wąsy. Z większością zup tak jest ale pewnie z tą byłoby szczególni... Pokaż więcej

Wspaniały przepis. Dziękuję. Mimo to nie będę gotowała tej zupy bo już widzę jak mój stary jedząc ją, jak zwykle ufajdoli sobie wąsy. Z większością zup tak jest ale pewnie z tą byłoby szczególnie nieapetycznie.

Jeszcze raz dziękuję za przepis. Serdeczności.

Zgłoś 27.08.2008 maadzia

Jeśli ktoś chce przepis z mniejszą ilością składników podaję dalej (otrzymałam od koleżanki i jestem zadowolona): 2 cukinie, 1 cebula do pokrojenia na kawałki /nie muszą być małe/, wrzucamy do g... Pokaż więcej

Jeśli ktoś chce przepis z mniejszą ilością składników podaję dalej (otrzymałam od koleżanki i jestem zadowolona): 2 cukinie, 1 cebula do pokrojenia na kawałki /nie muszą być małe/, wrzucamy do garnka z odrobiną masła i po kilku minutach dolewamy odrobinę gorącej wody z rozpuszczoną połową kostki rosołowej /lub przyprawy do smaku/. Po rozpadnięciu się duszonych warzyw- ok10min- miksujemy i podajemy z... do wyboru: ja podsmażam kilka plastrów boczku. Szybko i smacznie:)

Zgłoś 09.09.2008 Ulalka

Nie no, takie wciskanie komuś kitu że to jest przepis dietetyczny to już przesada.

To miała być ponoć lekka letnia dietetyczna zupa, zatem skąd w niej śmietana, masło oraz przyprawy z glu... Pokaż więcej

Nie no, takie wciskanie komuś kitu że to jest przepis dietetyczny to już przesada.

To miała być ponoć lekka letnia dietetyczna zupa, zatem skąd w niej śmietana, masło oraz przyprawy z glutaminianem sodu!

Zgłoś 21.10.2009 Gośc

Zupę tę robimy w domu od kiedy tylko pojawił się przepis na stronie. Pychotka. Zawsze hit imprezy.