Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos pomidorowy do spaghetti

Tekst i foto Emka 31-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty20 min.średnio dużo

Składniki:

- pół małej cebuli,
- 3 średnie ząbki czosnku (jak ktoś lubi to może dać więcej),
- słoiczek koncentratu pomidorowego może być domowej roboty,
- trochę mąki krupczatki,
- trochę wody,
- zioła: bazylia, oregano, tymianek,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Kroimy dość drobno cebulę. Wrzucamy ją do garnuszka z olejem i smażymy. Gdy się zeszkli dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze przez ok. minutę po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Do słoiczka dodajemy wody i mieszamy, a potem wlewamy zawartość do sosu. Doprowadzamy sos do wrzenia. Do słoiczka wsypujemy trochę mąki i wlewamy trochę wody. Wstrząśnijcie zakręconym słoiczkiem, a następnie dodajcie trochę sosu, mieszamy, jescze trochę sosu i mieszamy i dodajemy do sosu. Potem trzeba spróbować czy nie za mało mąki. Jeśli za mało to powtórzcie czynności z mąką i wodą. Potem ju ż tylko zioła i podduści e trochę aby zioła oddału swój zapach. Smacznego!

Uwagi:

POZDRAWIAM JULKĘ , KTÓRA ZAPEWNE ZNÓW SIĘ BĘDZIE CZEPIAĆ TEGO PRZEPISU. NIECH TYLKO GO ZNAJDZIE.
Jeżeli ktoś nie jest zwolennikiem zdrowej żywności, może tak jak ja dodać trochę Vegety.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2004 Stefanen

Tak przeglądam przepisy nat tej stronie i nie wiem dlaczego ten nie ma żadnego komentarza. Przecierz to najszybszy , najtańszy i co bardzo ciekawe bardzo smaczny sos do jakiegokolwiek makaronu a... Pokaż więcej

Tak przeglądam przepisy nat tej stronie i nie wiem dlaczego ten nie ma żadnego komentarza. Przecierz to najszybszy , najtańszy i co bardzo ciekawe bardzo smaczny sos do jakiegokolwiek makaronu a jeżeli komuś za mało składników to niech doda pomidory w puszce i po wszystkim. Z poważaniem :)

Zgłoś 10.10.2009 melo

bardzo fajny sos. Ja robie go z tuńczykiem:)

Zgłoś 25.10.2004 bella

ja robie tak samo ten sos pomidorowy ,ale nigdy nie daje mąki. jestem z pochodzenia Włoszką. z powazaniem

Zgłoś 18.11.2004 xxx

troche za bardzo 'pomidorowy'

Zgłoś 30.12.2004 Paulinka

dobry sosik!

Zgłoś 13.07.2005 andreas

Pół małej cebulki? Czy to czasem nie za dużo, będzie ją widać na patelni? Ja daję przynajmniej 3-4 cebule, cebula to nauralny zagęszczacz i do tego bardzo zdrowy!

Zgłoś 28.07.2005 Miodo

Jak Wy to jecie?!

Zgłoś 29.09.2005 darres1

Superowski sosik, a jaki tani, dla bezrobotnego to ważne, właśnie go zajadam, dzieki Ci Emaka...

Zgłoś 17.11.2005 emka

robie ten sos bardzo często i trochę go ulepszyłam

- zamiast oleju - oliwa z oliwek

- czosnek posiekany

- więcej niż "trochę" mąki

- baaaaardzo dużo baz... Pokaż więcej

robie ten sos bardzo często i trochę go ulepszyłam

- zamiast oleju - oliwa z oliwek

- czosnek posiekany

- więcej niż "trochę" mąki

- baaaaardzo dużo bazylii (oczywiście tej suszonej)

Najlepszy jest na drugi dzień. :D

Zgłoś 04.08.2006 kasienka8_8

normalmie sosik cudo:)) prosty w przyżądzeniu i tak mi się podoba a jeszcze bardziej smakuje mi i moim znajomym:)) dzieki wielkie buźka i pozdrawiam papapap

Zgłoś 13.08.2006 magda

miłe ,że chcecie dzielic sie uwagami ,ą szczególnie tymi pozytywnymi -bo i po co komuś czynić przykrość , lepiej przemilczec.

Proszę jednak zwracajcie uwagę na poprawną pisownię . Błędy... Pokaż więcej

miłe ,że chcecie dzielic sie uwagami ,ą szczególnie tymi pozytywnymi -bo i po co komuś czynić przykrość , lepiej przemilczec.

Proszę jednak zwracajcie uwagę na poprawną pisownię . Błędy ortograficzne "biją po oczach ".Pozdrawiam

Zgłoś 05.03.2007 lawenda

Super sos nadający się nie tylko do makaronu spagetti ale i do różnych innych.Tani, szybki i bardzo dobry.Jak komuś przeszkadzają kawałki cebulki lub czasnku to można go po prostu przecedzić.Poz... Pokaż więcej

Super sos nadający się nie tylko do makaronu spagetti ale i do różnych innych.Tani, szybki i bardzo dobry.Jak komuś przeszkadzają kawałki cebulki lub czasnku to można go po prostu przecedzić.Pozdrawiam!!!

Zgłoś 25.11.2006 funia

Bardzo dobry sos,robię podobny,ale jak dotąd nie dodawałam bazylii,ale to chyba bardzo dobry pomysł,dzięki za podpowiedź.

Zgłoś 09.10.2007 ????????????

a o śmietanie do sosu zapomniała panna????????????? dlatego ludziom nie smakuje bo czuć za bardzo przecierem a sama mąka to nie wystarczy chyba????

Zgłoś 29.04.2007 hmmmmmm

Ktoś tu poszedł na łatwiznę z tym przecierem:| Lepsze by było z pomidorami z puszki;) Pozdrawiam

Zgłoś 13.05.2007 aga

paskudne smakuje jak makaron z koncentratem

Zgłoś 15.06.2007 Zadowolona z przepisu

Do tych krytykantów- przepis to tylko lista, na której bazuje kucharz, do którego należy cała sztuka. Więc jeśli komuś nie smakuje- najwidoczniej nie potrafi zrobić. Ja właśnie zrobiłam ten sosi... Pokaż więcej

Do tych krytykantów- przepis to tylko lista, na której bazuje kucharz, do którego należy cała sztuka. Więc jeśli komuś nie smakuje- najwidoczniej nie potrafi zrobić. Ja właśnie zrobiłam ten sosik i przyznam paluszki lizać wyszedł, jeszcze nigdy taki dobry nie był. Brawa za przepis, w końcu trafiłam na jakiś "logiczny" :]

Zgłoś 28.06.2007 DzeJ

Sosik Pierwsza Klasa ;) łatwy do zrobienia i bardzo Smaczny :P KzK

Zgłoś 08.07.2007 Pulpecik

Wieie co?ten sos jest okropny.robiłam go przed chwila.nie dało się jeść.nie radze próbować!!!

Zgłoś 08.07.2007 pulpecik

Jeszcze dodam że zgadzam się z tym że wyglądało jak czerwona kupa!

Zgłoś 07.11.2007 port

a ja bym dodał jeszcze pomidory z puszki i więcej cebuli :)

Zgłoś 17.11.2008 Myszkaaa

Sosik rewelacja ;DDD

Zgłoś 22.11.2007 Mariola

uważam ze ten przepis to łatwy ,tani i szybki sposób na obiad..

mi smakuje.. kazdy ma inne podniebienie dlatego krytyka nie jest tu wskazana.. mnie osobiscie sosik smakuje...

Zgłoś 23.11.2007 Jola

Dodałabym pół kostki rosołowej lub vegety do smaku. Ktoś pisał, aby dodać śmietanę - z pewnością złagodzi smak koncentratu.

Zgłoś 25.11.2007 aga

ja nie dodawałam smietany ale troche ketchupu i cukru waniliowego, więcej cebuli,poza tym podsmazyłam kielbaske do cebulki i sos wyszedł mi rewelacyjny! od dzis nie kupuje w sklepach sosu do spa... Pokaż więcej

ja nie dodawałam smietany ale troche ketchupu i cukru waniliowego, więcej cebuli,poza tym podsmazyłam kielbaske do cebulki i sos wyszedł mi rewelacyjny! od dzis nie kupuje w sklepach sosu do spaghetti, bowiem moj jest najlepszy!

Zgłoś 26.11.2007 Silka

sosik rewelacja! Akurat przed 20 minutami skonczylam. Ja dodalam wiecej cebulki, 2 lyzeczki cukru i smietanki. A wszystko to doprawilam pieknie ziolami! A te negatywne komentarze sa zbyteczne, ... Pokaż więcej

sosik rewelacja! Akurat przed 20 minutami skonczylam. Ja dodalam wiecej cebulki, 2 lyzeczki cukru i smietanki. A wszystko to doprawilam pieknie ziolami! A te negatywne komentarze sa zbyteczne, gdyz sosik jest naprawde pycha. Moze wy nie potraficie ...... Pozdrawiam Emka!

Zgłoś 16.04.2008 tola

Sos jest super! Ja od razu dodalam mielonego miesa;) a raczej predzej je podsmazylam i pozniej dodalam:) moja kolezanka stwierdzila ze cuchnie karma dla psów, ale pzoostałej 5 bardzo smakowalo;)... Pokaż więcej

Sos jest super! Ja od razu dodalam mielonego miesa;) a raczej predzej je podsmazylam i pozniej dodalam:) moja kolezanka stwierdzila ze cuchnie karma dla psów, ale pzoostałej 5 bardzo smakowalo;) pozdrawiam:)

Zgłoś 22.05.2012 gpisia

genialny sosik mi wyszedł trochę zbyt gumowaty, ale i tak był pyszny

Zgłoś 13.06.2008 Kucharzyqqq

wlasnie ide robic ten sosiqqqq:)

Zgłoś 12.12.2008 Orzech

Oliwa z oliwek dużo, dużo lepsza (i zdrowsza) od oleju. Cebulka i czosnek - ile kto lubi. Ja, po zeszkleniu cebuli, wrzucam czosnek, potem dodaję tuńczyka z puszki lub skrojone wędliny (pokrojon... Pokaż więcej

Oliwa z oliwek dużo, dużo lepsza (i zdrowsza) od oleju. Cebulka i czosnek - ile kto lubi. Ja, po zeszkleniu cebuli, wrzucam czosnek, potem dodaję tuńczyka z puszki lub skrojone wędliny (pokrojone w kostkę kiełbaska, szyna, jak kto woli). Troszkę podsmażę i czas na sos. Najsmaczniejsze są te gotowe w kartonikach (szukać najlepiej włoskich, kosztują w granicach 3.50zł, inne niewiele tańsze), ale można spróbować także z pomidorami z puszki lub przecierem. Jeśli przecier - z reguły daję małą puszeczkę, może trochę więcej - zależy od tego ile chcemy sobie zrobić. Sos musi współgrać z makaronem, inaczej faktycznie czuje się tylko przecier. Po chwili doprawiamy - sól, pieprz i do tego bazylia i oregano obowiązkowo, estragon. Na końcu - oliwki, czarne lub zielone - 3-4 w całości, tyle samo skrojonych (paczka oliwek kosztuje nawet 2zł, a wystarczy na 3-4 razy). Teraz można dodać odrobinę czerwonego wina - sos będzie dobry i bez niego, ale z winem... niebo w gębie. Dolać na oko, łyżkę, może dwie. Wymieszać, potrzymać trochę na ogniu (byleby nie wrzało). Do tego makaron (koniecznie spaghetti, polecam Lubellę, z polskich chyba najsmaczniejszy, ale jak ktoś woli tańszy nie widzę problemu. Ja z reguły wlewam sos do garnka, w którym jest makaron i mieszkam starannie - sos lepiej łączy się z makaronem. Moja dziołcha woli, gdy sos nakładam na makaron dopiero na talerzu, więc jak kto woli. Na koniec - posypać startym żółtym serem (odradzam kupno gotowych, lepiej zetrzeć zwykłą goudę). Jeśli mamy większy zapas pieniążków (ew. ciotkę we Włoszech) - obowiązkowo ser parmezan. Smacznego!:)

Ps. ja nigdy nie stosowałem mąki. Tego przepisu nauczył mnie ojciec, który często-gęsto jest we Włoszech, włosi często bywali u nas w domu i nie raz mówili, co jak przyrządzić. Jednak, jak już było wspomniane - przepis jest bazą, kucharz musi dostosować go do swoich potrzeb, swojego smaku.

Zgłoś 11.07.2008 Becia

Sos wyszedł mega. Nie dodawałam mąki - dałam pomidory z puszki i kilka świeżych, a później jeszcze zmiksowałam całość. Palce lizać.

Zgłoś 26.07.2008 Adzia

Dla mnie również za bardzo "czuć" koncentrat i trochę ten sos za kwaśny ;| ale po dodaniu odrobiny miodu i łyżki masła odrazu lepiej smakuje :))

Zgłoś 27.02.2009 kaceperino

fajny ale nie jadłem i nie piłem bo ja nie lubie sosu

Zgłoś 05.10.2010 remik

Odpowiedz dla gościa z07-08-2010Też zrobiłeś Byki w tak krótkim tekście, aż boję się pomyśleć, jak ty napisałbyś taki przepis gościu.

Zgłoś 20.03.2009 Patrycja

zarąbisty przepis, pierwsze spaghetti jakie robie sama

Zgłoś 22.11.2009 kinsel

hmmm... na początek chciałem podziekować osobie która wrzuciła przepis ale przedewszystkim osbom, które podzieliły się swoimi opniniami na jego temat i własnymi "patentami" na dobry s... Pokaż więcej

hmmm... na początek chciałem podziekować osobie która wrzuciła przepis ale przedewszystkim osbom, które podzieliły się swoimi opniniami na jego temat i własnymi "patentami" na dobry sos do spaghetti. Zbierając to wszystko razem naprawde da sie zrobić super sosik. Od roku kupuje sobie sosy do spaghetti Pudlliszki albo Łowicz (są super - polecam). Tym raze postanowiłem zrobić sos sam i tak trafiłem na ta stronę. Nigdy wcześniej nie robiłem sosu wiec troszke sie bałem czy nie bede musial zamiast obiadu obejść sie kanapkami. Przeczytałem wszystko co tu napisaliście i przystapiłem do tworzenia wlasnej wersji. Każdy chyba bez względu na to jaki przepis stosuje i tak go sobie po swojemu modyfikuje (sosy ze słoika tez musiałem po swojemu przerobić). Wersji z koncentratem pomidorowym wogóle nie brałem pod uwagę - już wcześniej kupiłem pomidory w puszcze. Po wyłozeniu tych pomidorów na patelnie i spróbowaniu troche sie wzdrygnąłem bo smakowały jak koncentrat pomidorowy, tylko mniej skoncentrowany... Nic to... pomyślałem, że z cebulą i czosnkiem pewnie zmieni smak na lepszy. Na osobnej patelni podsmazyłem na kujawskim cebulke a potem dalej podsmażając dodałem czosnek. Czosnku dałem dwa wycisniete ząbki ale pół cebuli to zdecydowanie za mało. Ktoś zaraz powie że połówka polówce cebuli nie równa... Z czosnkiem nie polecam przesadzać, zawsze można użyć później soli czosnkowej, albo czosnek granulowany. Tak wiec podsmażoną cebulkę i czosnek wrzuciłem do podsmażanych na drugiej patelni pomidorów z puszki. Dalej smakowało dość paskudnie przecierem pomidorowym. Nie miałem bazylii, oregano i tymianku ale miałem zioła prowansalskie (zawierają wszsytkie te zioła). Pewnie gdyby osobno sobie doprawiać ma sie wieksze pole manewru ale mnie akurat taka kompozycja pasuje. Aha miałem jeszcze przyprawę do spaghetti (Prymat) przyprawialem raz jednym raz drugim (bardzo podobny skład), troche pieprzem, vegetą, solą i ostrą papryką. Po pierwszym doparawianiu uznałem że warto jednak dorzucić ze dwa pomidory (tyle miałem w lodówce). Pokrojone bez skórki istotnie poprawiły smak. Podsmażyłem jeszce raz, doprawiłem kolejny raz zestawem przypraw jak wyzej i w zasadzie byłoby gotowe. W smaku super! lepsze jak ze słoika :) Ja nie dodawałem mąki bo jak się wystarczająco długo podsmaża to nadmiar wody i tak wyparowuje. Po zmieszaniu z mieskiem mielonym, ktore podsmązyłem na osobnej patelni okazało sie że jest za dużo mięska (albo za mało sosu). Wybieranie mięska z sosu żeby wyrównać proporcje nie wchodzi w rachube wiec trzeba dorobić sosu. Pomidorów ani świeżych ani z puszki nie miałem wiec poratowałem sie keczupem (pudliszki pikantny). Kolene przyprawianie zestawem przypraw jak wyżej , odrobine masełka i już! super wyszło. Zjadłem z makaronem spaghetti Lubella probowałem tańsze makarony ale są beznadziejne. No chyba że ktos miesza makaron z sosem i mięsem jeszcze w garnku to może nie robi różnicy. Ja wole sos na makaronie na talerzu. Reasumując da sie zrobić super sosik według tej receptury. Niestety jak sie gotuje dla jednej osoby to cały plan jest bez sensu. Puszka pomidorów 4 zl , zestaw przypraw z 10 zł , pomidory, olej, czonsek cebula + poświęcony czas , chyba sie nie opłaca. Sos ze słoika dla jednej osoby spokojnie wystarcza a przygotowanie całego posiłku w oparci o sloik to max 20 min. Mnie za pierwszym razem zrobienie samemu tego sosu i całego posiłku zajeło godzine. Nastepnym razem pewnie bedzie krócej ale zabiore sie za ten sos dopiero we dwoje ;) Poza tym przetestuje jeszce wersje opartą o same świeże pomidory poki jezcze są, zostawiając pomidory w puszce na smutny ziomowy czas bez pomidorów (zimowe, hydroponiczne pomidory smakuja jak trawa... :( ). Pozdrawiam wszystkich i życze udanych sosików.

Zgłoś 26.09.2009 tomasz

Wchodzą dzieci na strone i wypisują jakies bzdury tylko po to zeby zaistnieć w internecie. Wlasnie robie ten sosik, zapach powala bo robiony ze świeżych pomidorkow, a o smaku nie wspomne, a jesz... Pokaż więcej

Wchodzą dzieci na strone i wypisują jakies bzdury tylko po to zeby zaistnieć w internecie. Wlasnie robie ten sosik, zapach powala bo robiony ze świeżych pomidorkow, a o smaku nie wspomne, a jeszcze go nie skonczylem! dzieki za przepis, pozdrawiam

Zgłoś 12.08.2009 zal sos

zal sos zal zal zal

Zgłoś 30.12.2009 Jula

pyszny ! polecam go innym :)

Zgłoś 13.03.2010 kasia

sos wyszedł w miare dobry.. tylko ja dodałam jeszcze pokrojoną w plasterki szynke... i troszke śmieteny.. .doobre nawet.. polecam :)

Zgłoś 27.03.2010 luk

W przepisie zabrakło cukru. Dodanie cukru naprawdę istotnie zmienia smak. pozdrawiam.

Zgłoś 06.06.2012 Gotujący facet

Robiłem, oczywiście nie wyszło. Dlaczego ? Bo jak w każdym wydawało by się łatwym przepisie nie wiadomo nic. Mały słoiczek koncentratu ? Nic mi nie mówi słowo mały. Mój okazał się za duży. 3 ząb... Pokaż więcej

Robiłem, oczywiście nie wyszło. Dlaczego ? Bo jak w każdym wydawało by się łatwym przepisie nie wiadomo nic. Mały słoiczek koncentratu ? Nic mi nie mówi słowo mały. Mój okazał się za duży. 3 ząbki czosnku ? Przeciez nawet tego czosnku nie czuć :/ Mała cebula ? Raczej duża. Dawno takiego świnstwa nie jadłem :/

Zgłoś 13.06.2010 Ivcia

Bomba, nie miałam koncentratu wiec dałam świeże pomidory i wyszło super, a co do komentarza " czerwona kupa" mysle, że jak dodasz zielone pomidory ona bedzie wtedy zielona

Zgłoś 20.06.2010 Ewka

Ja tez nie mialam koncentratu wiec dodalam sos pomidorowy z puszki. REWELACJA! Wymieszalam to tez z podsmazonym wcześniej mięsem mielonym i na koniec dodałam trochę groszku. P.S. Świetny pomysł ... Pokaż więcej

Ja tez nie mialam koncentratu wiec dodalam sos pomidorowy z puszki. REWELACJA! Wymieszalam to tez z podsmazonym wcześniej mięsem mielonym i na koniec dodałam trochę groszku. P.S. Świetny pomysł z tą śmietaną

P.S. Wszystkie negatywne komentarze precz! Sos jest super

Zgłoś 04.07.2012 Gaja

super ten przepis nie wiedziałam jak się robi sos z koncentratu i teraz umiem całej rodzince smakowało. Pozdro

ps.mam 11 lat

Zgłoś 01.04.2011 slawa

super sos polecam

Zgłoś 24.07.2010 todokanai

Poziom waszej wypowiedzi mnie poraża, mentalnie 3/4 z was jest w gimnazjum.

Sugerowałabym najpierw popracować nad składnią, później uczyć się przepisów.

*facepalm*

Zgłoś 31.07.2010

Wraz z cebulką podsmażyłam nieco drobno pokrojonej kiełbaski. Reszta jak w przepisie. Danie szystkim bardzo smakowało bez względu na wiek. Sos jest o wiele smaczxniejszy niż kupowany w słoikach ... Pokaż więcej

Wraz z cebulką podsmażyłam nieco drobno pokrojonej kiełbaski. Reszta jak w przepisie. Danie szystkim bardzo smakowało bez względu na wiek. Sos jest o wiele smaczxniejszy niż kupowany w słoikach gotowy sos do spagetti. Poza tym wychodzi o wiele taniej. Pozdrawiam.

Zgłoś 03.08.2010 marsjanin

Czy nikt juz nie robi z pomidorow sos? Ja kupuje pomidory, odpazam aby scianac skore, szatkuje i do gara tak samo z papryczka pikantna. Przyprawy prowansalskie lub poprostu bazylie, czosnek, veg... Pokaż więcej

Czy nikt juz nie robi z pomidorow sos? Ja kupuje pomidory, odpazam aby scianac skore, szatkuje i do gara tak samo z papryczka pikantna. Przyprawy prowansalskie lub poprostu bazylie, czosnek, vegeta, i yto gotujemy pod przykryciem a potem bez aby woda wyparowala. Nie jest to szybki sposob ale wychodzi prawdziwy sos bez konserwantow i nie da sie zdrowszego zrobic i tanszego. Oczywiscie dalej na patelni smazymy mieso mielone bez dodatku oleju i odrazu wzucamy posiekana cebule. Wtedy cebula zrobi sie na tluszczu i wodzie z miesa i jak juz bedzie dobre to zawartosc pateni wrzucamy do garna z wczesniej zrobionym sosem i gotujemy jeszcze przez chwilke i juz.Oczywiscie makaron nie zalewamy woda w durszlaku tylko lyzka oliwy aby dodac smaku no i do rozdzielenia.

Zgłoś 07.08.2010 Gosc

sosik fajny bo prosty w przyzadzeniu ale wkurza mnie analfabetyzm w tresci przepisu. ludzieee

Zgłoś 02.11.2011 slawa

ja dodaje jeszcze kiełbase i warzywa na patelnie smażone

sos jest super

Zgłoś 21.11.2011 Karola

sos bardzo pyszny polecam :D

Zgłoś 28.11.2011 gość

bardzo dobry.ja dodałam mięsko mielone. i łyżke smietany. naprawde fantastyczny wyszedł

Zgłoś 16.08.2012 Kieves

Przepis w pytę! Brak dokładnych miarek dla gotujących mężów, ale lekko ogarnięty, podpatrujący zza pleców żony mężczyzna zaimprowizuje jak ta lala. Proste, szybkie, bezproblemowe. Pierwsze spagh... Pokaż więcej

Przepis w pytę! Brak dokładnych miarek dla gotujących mężów, ale lekko ogarnięty, podpatrujący zza pleców żony mężczyzna zaimprowizuje jak ta lala. Proste, szybkie, bezproblemowe. Pierwsze spaghetti w życiu sam zrobiłem!

Zgłoś 12.04.2012 Madzik

haha... ale Gosc... wkurza cię analfabetyzm w treści przepisu, a sam piszesz przyrządzić przez "ż" :D

Zgłoś 22.01.2013 gość

Trochę mielonego, cukru i śmietany i naprawdę jest rewelacyjny :) bez porównania z sosami gotowymi czy też tymi z paczki... Dziękuje serdecznie za tak konkretny, szybki i smaczny przepis :)

... Pokaż więcej

Trochę mielonego, cukru i śmietany i naprawdę jest rewelacyjny :) bez porównania z sosami gotowymi czy też tymi z paczki... Dziękuje serdecznie za tak konkretny, szybki i smaczny przepis :)

Zgłoś 22.01.2013 gość

Trochę mielonego, cukru i śmietany i naprawdę jest rewelacyjny :) bez porównania z sosami gotowymi czy też tymi z paczki... Dziękuje serdecznie za tak konkretny, szybki i smaczny przepis :)

... Pokaż więcej

Trochę mielonego, cukru i śmietany i naprawdę jest rewelacyjny :) bez porównania z sosami gotowymi czy też tymi z paczki... Dziękuje serdecznie za tak konkretny, szybki i smaczny przepis :)

Zgłoś 22.01.2013 gość

Trochę mielonego, cukru i śmietany i naprawdę jest rewelacyjny :) bez porównania z sosami gotowymi czy też tymi z paczki... Dziękuje serdecznie za tak konkretny, szybki i smaczny przepis :)

... Pokaż więcej

Trochę mielonego, cukru i śmietany i naprawdę jest rewelacyjny :) bez porównania z sosami gotowymi czy też tymi z paczki... Dziękuje serdecznie za tak konkretny, szybki i smaczny przepis :)