Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos pomidorowy na zimę

Tekst i foto Zuza Gałuszka 02.11.2011

Addio pomidory nas już co prawda nie dotyczy, ale nadal zimą i wiosną narzekamy na smak pomidorów, w końcu nasze odmiany gruntowe nie mają sobie równych jesienią. Często przygotowując zimą sos pomidorowy do makaronu korzystamy z tych zamkniętych w puszce, bo i tańsze i smaczniejsze. Jeśli więc odczuwamy jeszcze typowo jesienną potrzebę przetwórstwa, to chwytajmy ostatnie smaczne pomidory i przetwarzajmy!
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
628 złśredni45 min.niska

Składniki:

2 kg pomidorów,
kawałek selera,
2 marchewki,
1 pietruszka,
2 małe ostre papryczki,
1 cebula,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżka cukru,
½ łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?

Pomidory musimy sparzyć i zdjąć z nich skórkę.

Następnie kroimy je w kostkę.

Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli, dodajemy pomidory i cukier.

Mieszamy i dusimy 10 minut.

Całość odstawiamy i, gdy trochę ostygnie, miksujemy i znów wstawiamy na ogień.

Dodajemy starte warzywa, sos sojowy, małe papryczki przekrojone na połówki i pozbawione nasion, całość gotujemy ok. 15 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie.

Wyjmujemy papryczki, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę i przekładamy do słoików.

Pasteryzujemy w gotującej się wodzie ok. 15 minut.

Potrzebne przybory:

3 półlitrowe słoiki.

Jak podawać?

Podajemy z makaronem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.11.2011 Nor

Sos sojowy? przecież sos sojowy jest przede wszystkim do ryb kurczaka itp a nie do przetworów po sobie smak sosu na starcie psuć?

Zgłoś 16.01.2012 Witek

Mądralo,sosy sojowe bywają różnorakie i służą do czego chcesz,nawet do jajecznicy.

Zgłoś 16.03.2012 EUSedLJujOGOgCnQ

Niektf3rzy się więc wypowiedzą.Tak, można zjeść i soptkać w miejscach dla turystf3w', bo turysta zamawia spaghetti bolognese w Wenecji czy Rzymie, więc je dostanie. Po powrocie do domu ... Pokaż więcej

Niektf3rzy się więc wypowiedzą.Tak, można zjeść i soptkać w miejscach dla turystf3w', bo turysta zamawia spaghetti bolognese w Wenecji czy Rzymie, więc je dostanie. Po powrocie do domu turysta chce zjeść taka sama potrawę u siebie, więc gotuje nieszczęsne spaghetti bolognese. Tak, niechże już je t z czym chce, byle to nie był sos z torebki, tylko porządnie przygotowane ragu

Zgłoś 09.09.2016 Marija

A co myślicie o gotowych sosach pomidorowych? Wsyztskie są napakowane chemią czy jest coś godnego polecenia?

Zgłoś 08.10.2016 Lola

Wiesz co to zależy które. Są takie po których dziwię się że ludzie nie świecą, a są takie które są naturalne. Dla mnie sos pomidorowy musi być z włoskich pomidorów bo takie są najbardziej soczys... Pokaż więcej

Wiesz co to zależy które. Są takie po których dziwię się że ludzie nie świecą, a są takie które są naturalne. Dla mnie sos pomidorowy musi być z włoskich pomidorów bo takie są najbardziej soczyste i po prostu pyszne.

Zgłoś 05.11.2016 Jagoda

A może zamiast tego balsamiczny krem truflowy? Nie jest drogi, a świetnie podkreśla charakter każdego dania :)

Zgłoś 07.12.2016 Amyyy

Nie słyszałem nawet że coś takiego jest. A ten sos tylko w delikatesach czy gdzie? Drogo za butelkę?

Zgłoś 08.01.2017 Alexa

Ja robię sosy pomidorowe tylko z prawdziwych pomidorów w lato, a w zime tylko z włoskich np. od primo gusto. Jak kiedyś kupiłam świeże w zime to sos nie miał smaku całkowicie ;/