Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos pomidorowy po polsku

Tekst i foto Zuza Gałuszka 15.01.2013

Włochom zawdzięczamy spaghetti bolognese. I choć każdy kucharz ma swoją wersję, to bazą zawsze jest wołowina i pomidory. Sos, który proponuję, jest oparty na suszonym tymianku, cebuli i occie jabłkowym. Obecność łyżki miodu obowiązkowa. Czosnek, kilka ostrych papryczek do smaku i mielona wołowina. Do takiego sosu zaskakująco dobrze pasują kawałki surowego ogórka, znacznie wcześniej oprószone solą i pieprzem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
625 złśredni30 min.średnia

Składniki:

50 dag mielonej wołowiny,
2 cebule,
1 kostka bulionu warzywnego,
1 marchewka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 puszka całych pomidorów,
1 opakowanie gęstego soku pomidorowego,
1 łyżka miodu,
1 papryka,
2 papryczki chili lub papryka ostra w proszku,
4 ząbki czosnku,
¼ szklanki octu jabłkowego,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
4 łyżki oleju,
5 dag twardego sera żółtego,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól,
pieprz,
ewentualnie śmietana.

Jak przyrządzić?

Mięso wkładamy do miski.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.

Wlewamy mniejszą część octu i mieszamy.

Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.

Cebulę, paprykę, papryczki kroimy w kostkę.

Marchewkę ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę.

Gdy stanie się lekko przeźroczysta, dolewamy resztę octu i przez chwilę dusimy na małym ogniu.

Gdy większość płynu wyparuje, przekładamy cebulę do rondla.

Na patelni podgrzewamy ½ łyżki oleju i smażymy paprykę oraz papryczki przez ok. 2 minuty na dużym ogniu, stale mieszając.

Papryki dodajemy do rondla i wstawiamy go na mały ogień.

Dolewamy szklankę rozpuszczonego wcześniej w ciepłej wodzie bulionu warzywnego.

Przykrywamy.

Na patelni podgrzewamy ½ łyżki oleju i smażymy na nim marchewkę przez ½ minuty.

Dokładamy do warzyw w rondlu.

Na patelnię wlewamy resztę oleju (2 łyżki) i smażymy na nim mięso stale rozdrabniając je widelcem (najlepiej drewnianym), aż płyn odparuje i mięso będzie rozdrobnione.

Dokładamy je do rondla.

Dodajemy większą część suszonego tymianku.

Dusimy przez chwilę stale mieszając.

Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i sok z pomidorów oraz miód.

Doprawiamy pieprzem.

Dusimy 2 godziny, aż składniki się niemal rozpadną.

Pod koniec duszenia solimy do smaku.

Jak podawać?

Sos podajemy z makaronem, posypany natką zielonej pietruszki i tartym serem. Opcjonalnie z łyżką śmietany.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.01.2013 włoch

gościu, wypadłem, normalnie wypadłem

Zgłoś 15.01.2013 Raz Putin

Przepis nawet znośny ale mięso powinno być mieszane, wołowo-wieprzowe. sama krowa jest za sucha. No i oczywiście podajemy z 1,5 litrową flaszką czerwonego wytrawnego.

Byłbym zapomniał; OB... Pokaż więcej

Przepis nawet znośny ale mięso powinno być mieszane, wołowo-wieprzowe. sama krowa jest za sucha. No i oczywiście podajemy z 1,5 litrową flaszką czerwonego wytrawnego.

Byłbym zapomniał; OBOWIĄZKOWO Z KECZUPEM PIKANTNYM !!!

Zgłoś 15.01.2013 gość

Spaghetti bez bazylii? Olej zamiast oliwy z oliwek? Bulion warzywny w kostce?

Różne rzeczy widziałem we Włoszech, ale czegoś takiego jeszcze nie...

Zgłoś 15.01.2013 Raz Putin

Kochany Gościu, a nazwę potrawy napisaną całkiem dużymi czcionkami to miałeś okazję przeczytać? Nie żebym kochał pomysły panny Zuzanny ale tu muszę zauważyć, że włoszczyzna to to z założenia nie... Pokaż więcej

Kochany Gościu, a nazwę potrawy napisaną całkiem dużymi czcionkami to miałeś okazję przeczytać? Nie żebym kochał pomysły panny Zuzanny ale tu muszę zauważyć, że włoszczyzna to to z założenia nie miała być. Amen.

Zgłoś 14.06.2013 Mariola

Ja kupiłam w Lidlu mięso wołowo-wieprzowe,jest idealne do spaghetti a do tego bazylia a nie tymianek:)

Zgłoś 08.08.2013 Kasia

Przepis fajny tylko u mnie zawsze do spaghetti dodaję mieloną łopatkę z Lidla,mięso nie jest tak suche jak wołowe a dzieci lepiej je zjadają :)

Zgłoś 19.05.2016 gość

Jakoś nie pasuje mi ten przepis. Ja zawsze używam bazyli, oliwy z oliwek i ostatnio przecieru primo gusto. Zjadłam u koleżanki i już nigdy wiecej innego nie kupie. Mam teraz zamiar wypróbować ws... Pokaż więcej

Jakoś nie pasuje mi ten przepis. Ja zawsze używam bazyli, oliwy z oliwek i ostatnio przecieru primo gusto. Zjadłam u koleżanki i już nigdy wiecej innego nie kupie. Mam teraz zamiar wypróbować wszystkich ich makaronów.

Zgłoś 09.09.2016 Kania

A próbowaliście sosu arrabbiata od primo gusto - dobry? Jak skład?

Zgłoś 08.10.2016 tusia

@kania ja mam manię czytania składu produktów przed zakupem. Sosy tej marki mają bardzo dobry i naturalny skład więc spokojnie możesz jeść :)

Zgłoś 05.11.2016 janek

@razputin z keczupem? Żartujesz? Sos się robi z pomidorów a ketchup często ma słaby skład i konserwanty... Jak już to lepiej kupić gotową passatę np i przyprawić według uznania. Można też wybrać... Pokaż więcej

@razputin z keczupem? Żartujesz? Sos się robi z pomidorów a ketchup często ma słaby skład i konserwanty... Jak już to lepiej kupić gotową passatę np i przyprawić według uznania. Można też wybrać passatę rustica od primo gusto jest dobra :)

Zgłoś 20.11.2016 krynia

@janek próbowałam ostatnio tą passatę i faktycznie pyszna - czuć że pomidory są włoskie, a nie z polskiej szklarni.

Zgłoś 07.12.2016 Molly

Różnica jest wyczuwalna bardzo. Te pomidory w primo czuć że są pierwszej klasy a nie z jakichś skrawek. Ja jak najbardziej na tak jeżeli chodzi o tą markę ;)

Zgłoś 16.12.2016 Rimi

W pomidorach rządzą faktycznie ale inne produkty takie jak oliwki czy oliwy też mają świetne. Próbowaliście?

Zgłoś 08.01.2017 Alexa

Ja mam ulubione olwki właśnie od nich - oprócz samych oliwek, które mają pełny smak to nadziewane są migdałami - niebo w gębie!

Zgłoś 02.05.2017 Ewula

Ja dodawałam sos gotowy - mało czasu na robienie od początku. Najlepszy sos boloński od Primo Gusto - nawet doprawiać dużo nie trzeba.