Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos serowy ekspresowy

Tekst i foto Stefka 11-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje5 złprosty10 min.?

Składniki:

- dwa serki topione (kiełbaski),
- pół szklanki bulionu (może być z kostki),
- pół szklanki śmietany albo mleka,
- dodatki typu sól, pieprz, zioła, natka, koperek, pokrojona drobno szynka, kiełbasa peperoni itp

Jak przyrządzić:

Do rondelka wlewamy bulion, jak będzie dobrze ciepły wyciskamy z kiełbasek serek topiony (ten rozpuszcza się najszybciej) jak ser się rozpuści dodajemy mleko lub śmietanę - ja je dodaję "na oko", tak, żeby miało to konsystencję sosu, więc nie możemy mlekiem zbyt rozgęścić itd.
Na koniec dodajemy przyprawy i dodatki.
Gotowe.

Potrzebne przybory:

Rondelek, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

W sosierce.

Uwagi:

sos przyrządzamy tuż przed podaniem, bo szybko stygnie i gęstnieje. Można go stosować do mięs, warzyw - typu szparagi, kalafior itp.
Dla mnie bomba.
Jeśli robimy bulion z kostki - uwaga wychodzi raczej słony.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2003 fuj

lipa-sos serowy z topionych to niezla tandeta heeh

Zgłoś 16.09.2003 julka

do fuj: nie probowales, nie komentuj, jest szybki i tani co nie znaczy ze fuj

Zgłoś 28.10.2003 apis

Ja znami inny przepis na szybki sos serowy

dwi łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy dwie łyżki mąki - i robimy leciutka zasmażkę (nie moze sie przyrumienić). powoli wlewamy na pa... Pokaż więcej

Ja znami inny przepis na szybki sos serowy

dwi łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy dwie łyżki mąki - i robimy leciutka zasmażkę (nie moze sie przyrumienić). powoli wlewamy na patelnie pół szklanki mleka i mieszamy, żeby nie było grudek, POtem do masy wlewamy pół szklanki bulionu (np. z kostki) i dalej mieszamy. Solimy, pieprzymy i na końcu dodajemy starty żółty ser chwilkę trzymamy na ogniu - aż sie ser stopi i gotowe - całośc trwa może z 15 min góra

Zgłoś 23.04.2005 jara

fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Zgłoś 01.05.2005 Marta

Nie znacie sie , sos jest super:)

Zgłoś 13.05.2005 petres

jutro bede prubowal zrobic sos serowy do frytek:)

Zgłoś 29.08.2005 sylwunia

polecam inny sos serowy: w garnku na małym ogniu: w ciepłym mleku lub śmietanie rozpuszczamy kostkę sera topionego i jak masa nam się gładko rozprowadzi to dodajemy ser żółty. polecam jakiś mnie... Pokaż więcej

polecam inny sos serowy: w garnku na małym ogniu: w ciepłym mleku lub śmietanie rozpuszczamy kostkę sera topionego i jak masa nam się gładko rozprowadzi to dodajemy ser żółty. polecam jakiś mniej tłusty. generalnie może być nawet wędzony, jeżeli ktoś lubi. ilość sera wg uznania- to zależy ile chcemy otrzymać sosu i jak bardzo serowy ma być. sosik oczywiście doprawiamy wg własnego uznania: ja dodaję zioła prowansalskie i odrobinę białego pieprzu. sos jest genialny do pierożków typu tortelini jak i również do tacos!

Zgłoś 29.09.2005 Maggieness

Hej

Wczoraj robilam sos serowy i dlego tu jestem, bo wyszły mi kluski serowe.Dobre, bo z pietruszką, szczypiorkiem i czosnkiem,ale kluchy.

Sos knora jest niedobry i chciałam zrobić... Pokaż więcej

Hej

Wczoraj robilam sos serowy i dlego tu jestem, bo wyszły mi kluski serowe.Dobre, bo z pietruszką, szczypiorkiem i czosnkiem,ale kluchy.

Sos knora jest niedobry i chciałam zrobić sama. Co zrobić żeby się nie ciągnął. Nie chcę robić z serków, bo są niedobre i niezdrowe...

Może go zetrzeć, wysuszyć i utrzeć w miał.....Sama nie wiem.

Prosze o radę.

Małgosia

Zgłoś 10.04.2006 yaroboss

a te sosy to wyjdą takie jak do frytek w Tacco Bell ???

Zgłoś 10.04.2006 yaroboss

a smak ma jak serowy do frytek w taco-bell ??

Zgłoś 17.04.2006 DJAZZ

No więc ja proponuję taki układ:

Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojone pieczarki.

Do małego garnuszka wlewamy

Pół szklanki bulionu, do którego wyciskamy 4 ząbki cz... Pokaż więcej

No więc ja proponuję taki układ:

Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojone pieczarki.

Do małego garnuszka wlewamy

Pół szklanki bulionu, do którego wyciskamy 4 ząbki czosnku.

Dwie śmietany 18% (duże)

Doprawiamy do smaku czymśtam (każdy lubi inaczej - proponuję tymianek, papryę słodką, pieprz i sół - chociaż trzeba uważać z tym ostatnim, bo bulion sam w sobie jest już słony.

Trzemy sery: Feta, Mozarella, oraz cheddar, lub gruyer.

Trzymamy całośc na małym ogniu, aby wszystko się nam łądnie roztopiło. Sos idealnie pasuje do brokułów, mięs (steki, mniam)

JEst niestety dosyć kosztowny w przygotowaniu, ale za to naturalny, zdrowy i pyszny.

O.

Zgłoś 27.06.2006 Basiek

MNIAM!!!! PYSZNY TEN SOSIK!!!!

Zgłoś 29.06.2006 gacek

sosik naprawde bardzo dobry

Zgłoś 27.02.2007

paskudztwo.....wyszło!!!

Zgłoś 08.09.2006 Luccyre

DJAZZ - dla ilu osóbtaka porcja z takiej ilości śmietany :P? Jak w ogóle można spożywać tyle tuszczu, chcesz miażdżycę dostać? Jak już ją będziesz miał, to wsponmnij sobie moje słowa ;p

... Pokaż więcej

DJAZZ - dla ilu osóbtaka porcja z takiej ilości śmietany :P? Jak w ogóle można spożywać tyle tuszczu, chcesz miażdżycę dostać? Jak już ją będziesz miał, to wsponmnij sobie moje słowa ;p

Zgłoś 27.11.2010 zgnitacz_mozguff

super przepis :) z kluchami i mięchem wyszła super carbonara :))

Zgłoś 03.01.2007 gaga

Bulion wyszedl mi niestety za slony, a serki mialam nie zadne kielbaski ale z Hohlanda, moze dlatego nie wyszedl taki jaki powinien. Zagescilam maka i cos wyszlo, do ryzu bedzie ok :)

Zgłoś 13.01.2007 kukuryku

czy to sie je z natchosem??

Zgłoś 30.01.2007 GHIS

Sos mi nie wyszedł, ale zupa palce lizać:)

Zgłoś 30.01.2007 Gibson4

No muszę przyznać, że sosik jest super...

Taka mała sugestia dla tych którym wyszły "kluchy"....

jest takie coś jak trzepaczka czy też ubijaczka i po problemie ... warto... Pokaż więcej

No muszę przyznać, że sosik jest super...

Taka mała sugestia dla tych którym wyszły "kluchy"....

jest takie coś jak trzepaczka czy też ubijaczka i po problemie ... warto dodać ostrej papryki która ustabilizuje smak.Pozdrawiam Gibson4

Zgłoś 25.03.2007

was powalilo z tymi cenami . w jakim kraju wy zyjecie . chyba macie ptasie zolodki . to ja czysty górnik

Zgłoś 27.03.2007 ola

do apis: dzięki za przepis:) robiłam pierwszy raz sos serowy i wyszło naprawde pyszniutkie:) coprawda użyłam śmietany zamiast mleka i poza tym zasmażka mi sie troche za bardzo zarumieniła...;) a... Pokaż więcej

do apis: dzięki za przepis:) robiłam pierwszy raz sos serowy i wyszło naprawde pyszniutkie:) coprawda użyłam śmietany zamiast mleka i poza tym zasmażka mi sie troche za bardzo zarumieniła...;) ale sosik wyszedł mimo to bardzo dobry. sosem polałam brokuły i bardzo polecam ten przepis bo jest dobry i szybki w przyrzadzeniu:)

Zgłoś 08.05.2007 borii

SKŁADNIKI:

2 serki topione

ser żółty

pół szklanki bulionu

2 zabki czosnku

pół szklanki smietany

2 łyżeczki octu winnego

1 natka pietruszki
Pokaż więcej

SKŁADNIKI:

2 serki topione

ser żółty

pół szklanki bulionu

2 zabki czosnku

pół szklanki smietany

2 łyżeczki octu winnego

1 natka pietruszki

pieprz biały

Do śmietany wyciskamy czosnek dodajemy ocet, pieprz i pietruszke.

W garnuszku z bulionem doprowadzamy sery do gładkiej konsystencji.

Sciagamy z palnika i dodajemy smietane wczesniej zrobiona z czoskiem i pszyprawami, mieszajac cały czas.

Konsystencja powinna byc dosc gesta jesli nie jest, podczas gotowania dodajemy make z odrobina wody.

Tak zrobiony sos ja przelewam do butelki po musztardzie czy keczupie:)

Zgłoś 06.10.2008 super prosty i szybki sos

Sos jes super jak na jego "złozoność". Kiedy nie mam czasu, ani chęci na kombinowanie robię go w kilkak minut i juz gotowy pyszny dodatek. A że z gotowców...cóż, czy to ma faktycznie j... Pokaż więcej

Sos jes super jak na jego "złozoność". Kiedy nie mam czasu, ani chęci na kombinowanie robię go w kilkak minut i juz gotowy pyszny dodatek. A że z gotowców...cóż, czy to ma faktycznie jakies gigantyczne znaczenie skoro jest dobry?

Ja POLECAM:)

Zgłoś 19.01.2008 distress

dzięki za przepis.

sos wyszedł naprawdę super

Zgłoś 29.01.2008 uczycielka

sos podajemy w sosjerce a nie w sosierce

Zgłoś 07.03.2008 Julia

SOSJERKA, a nie SOSIERKA!!!

Zgłoś 13.05.2008 ja

ja zrobilam ten sos z polowy ilosci i wyszedl mi jak zupa. Co zrobilam nie tak? :P Dodam ze moje zdolnosci kulinarne sa raczej kiepskie. No i ten serek topiony srednio smakuje, lepiej chyba zrob... Pokaż więcej

ja zrobilam ten sos z polowy ilosci i wyszedl mi jak zupa. Co zrobilam nie tak? :P Dodam ze moje zdolnosci kulinarne sa raczej kiepskie. No i ten serek topiony srednio smakuje, lepiej chyba zrobic sos z roztopionego zoltego sera, z tym ze nie wiem jak by to mialo wygladac :P

Pozdro!

Zgłoś 27.09.2008 liloy

zrobiłam i: 1.wyszły grudki :P 2.był za rzadki 3. w smaku nawet nawet 4. był jakiś za jasny

ale to tylko dlatego że jestem mało doświadczona w kuchni. Myślę, że jak by wyszedł to by był ... Pokaż więcej

zrobiłam i: 1.wyszły grudki :P 2.był za rzadki 3. w smaku nawet nawet 4. był jakiś za jasny

ale to tylko dlatego że jestem mało doświadczona w kuchni. Myślę, że jak by wyszedł to by był pyszny

Zgłoś 04.08.2008 mała

racja Fuj jest nie dobry

Zgłoś 27.02.2009 gosciu z kuchni:D

dla tych co im sie tluszcz w potrawach nie podoba to polecam ksiazke o fizjologii i przemianach materii tluszcze jest niezbedny do prawidlowego zycia i kazdy kto mowi ze nie powinno sie jesc tl... Pokaż więcej

dla tych co im sie tluszcz w potrawach nie podoba to polecam ksiazke o fizjologii i przemianach materii tluszcze jest niezbedny do prawidlowego zycia i kazdy kto mowi ze nie powinno sie jesc tluszczu niech sie leczy na glowe. Kazdy tluszcz jest potrzebny i ten nasycony i ten nie nasycony tak samo jak cholesterol a sa go dwa rodzaje niestety czesto wystepuja razem a jeden z nich jest w nadmiarze... tak czy siak tluszcz jeszcze nikomu nie zaszkodzil tyle tylko ze jeden czlowiek pracuje caly dzien za biurkiem i nie spala w ogole energii a ktos inny pracuje tak ze spala tluszcz migiem. Tak wiec uczyc sie a nie pisac brednie... pileczka do Luccyre

Zgłoś 09.01.2010 lala

to jest ochydne po prostu fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj :(

Zgłoś 29.06.2011 smakoszka

do apis: przeczytałam wszystkie komentasze i Twój jest najlepszy ponieważ taki sam robiłam w szkole z tym ze z serków topionych. polecam

Zgłoś 28.02.2010 alv

pycha ;]

Zgłoś 15.05.2010 kg

autor przepisu, chyba nie jest Polakiem,bo poprawnie nie potrafił określić czynności przy wykonywaniu sosu. Sos - s.o.s. Bez głębszego komentarza.

Zgłoś 21.04.2011 trampek

ludzie to jest sos serowy, ktory ma byc tłusty

Zgłoś 31.05.2010 goska19840

ja go robiłam jest świetny! ja gotuje makaron pióra i do tego robię warzywa na patelnię, mieszam i polewam tym sosem pycha

Zgłoś 13.11.2010 edion

Co tu dużo pisać sos jest mi znany od dawna i przy odpowiednim przyprawieniu godny uwagi...Bawią mnie komentarze typu -wyszła zupa więc sos jest fuj lub wyszły mi grudy i sos jest fuj...oj jeśli... Pokaż więcej

Co tu dużo pisać sos jest mi znany od dawna i przy odpowiednim przyprawieniu godny uwagi...Bawią mnie komentarze typu -wyszła zupa więc sos jest fuj lub wyszły mi grudy i sos jest fuj...oj jeśli ktoś komentuje przepisy a nie potrafi połączyć zwykłego serka topionego z bulionem lub uzyskać choć konsystęcje sosu ,to może lepiej będzie dla niego i bliskich mu osób korzystanie z kateringu .

Ps.Dobrze dodać czosnek ,a jak komuś nie smakuje z serkiem topionym to proponuje wykonać go z sera pleśniowego np.lazur lub inny

Zgłoś 11.04.2012 monika

sos jest rewalacja!!!!!!!!!!pozdrawiam

Zgłoś 17.05.2012 paula2311

polecam zdecydowanie czesto gosci taki sosik w mojej kuchni roznie go przyprawiam, raz czosnkiem, raz papryką, inny raz ziolami :)