Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos z czarnej porzeczki

Tekst i foto Zuza Gałuszka 22.01.2009

Tęsknota za słodkimi smakami lata skłania nas zimą do sięgania po przetwory z owoców i mrożonki. Szczególnie intensywnie letni smak ma czarna porzeczka czyli skondensowany ładunek witaminy C. Właśnie zimą szczególnie smakują nam mięsa na słodko, z dodatkiem przetworzonych owoców. Wszyscy znamy kaczkę z jabłkami czy schab z żurawiną. Polecam mrożoną czarną porzeczkę jako uzupełnienie pieczonych mięs. Grillowana pierś z kurczaka, typowy pieczony schab, smażone polędwiczki, wszystkie te mięsiwa smakują znakomicie z ciemnoczerwonym, cierpkim sosem. W przepisie użyłam mrożonych owoców, można jednak skorzystać z konfitury porzeczkowej lub kompotu, pod warunkiem, że znajdziemy w nich całe owoce.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złprosty10 min.średnia

Składniki:

1 szklanka mrożonej czarnej porzeczki,
1/4 szklanki cukru,
1 łyżka miodu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
10 dag masła,
25 ml brandy,
pieprz i sól.

Jak przyrządzić?

Do rondelka wkładamy owoce i na małym ogniu podgrzewamy.

Dodajemy cukier i miód.

Na niewielkim ogniu podgrzewamy całość mieszając, aż cukier się rozpuści.

Rondel zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę koncentratu, masło i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Całość krótko miksujemy, po czym stawiamy ponownie na ogniu.

Kiedy zabulgocze, odstawiamy, a po chwili wlewamy do sosu kieliszek brandy i mieszamy.

Sos jest gotowy.

Jak podawać?

Podajemy go z mięsami na ciepło, najlepiej w towarzystwie ziemniaków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.01.2009 Ewelina

Ble....Kto robi te zdjęcia? Przecież to jak glut wygląda. Pani Autorko, przepis może i dobry, ale gdy patrzę na zdjęcie to mam jedynie mdłości....

Zgłoś 25.01.2009 Tez Ewelina

Nie no zgadzam sie to wyglada jak jakis czarny rozmiekniety robal.

fuuuuuuuuuuuj

Zgłoś 13.08.2013 Neptun

Rety co za fota wyglada jak sraczka.jutro robię łososia z grilla i swój sos ze świeżej czarnej porzeczki ze świeżym rozmarynem i tymiankiem,kilka plasterkow cytryny,oliwa i oczywiście miód akac... Pokaż więcej

Rety co za fota wyglada jak sraczka.jutro robię łososia z grilla i swój sos ze świeżej czarnej porzeczki ze świeżym rozmarynem i tymiankiem,kilka plasterkow cytryny,oliwa i oczywiście miód akacjowy z pasieki nie ze sklepu