Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos z maślanki i pieczonego czosnku

Tekst i foto Zuza Gałuszka 07.03.2013

To propozycja dla dbających o linię, którzy są już zmęczeni ciągle tymi samymi pomysłami na codzienną dietetyczną sałatę. Sos można przygotować na dłużej. Może stać w lodówce nawet tydzień. Pieczony czosnek jest znacznie łatwiej przyswajalny, niż surowy. Przestaje być ciężkostrawny i nadaje potrawie specyficznego aromatu, jakże innego od tego, do którego przywykliśmy. Idealnie pasuje do maślanki lub bałkańskiego jogurtu, jeśli możemy dorzucić tych kilka kalorii. Sos z maślanki i pieczonego czosnku na nowo odkrywa dla nas smaki sałat i surowych warzyw.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
105 złprosty55 min.niska

Składniki:

1 główka czosnku,
1 łyżeczka skórki z cytryny,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 szklanka maślanki,
1 łyżeczka suszonej cebuli,
½ łyżeczki soli,
szczypta chili.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Czosnek zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca na 30-45 minut, w zależności od wielkości główki.

Pieczemy do momentu, aż czosnek zrobi się miękki.

Gdy ostygnie, obcinamy czubek i wyciskamy miąższ do miski.

Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oliwę, suszoną cebulę, sól i chili i ucieramy.

Potem powoli dodajemy maślankę, cały czas mieszając.

Przechowujemy w lodówce.

Jak podawać?

Sos podajemy schłodzony do sałat i warzyw.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.05.2013 gość

Ta pikantna wołowina to cudo dla podniebienia,uściski.

Zgłoś 28.04.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 11.07.2016 Malwina

fajny pomysł z tym pieczonym czosnkiem. Zrobiłam ten sos wcale nie do sałat a jako dip do grilla ale dałam zamiast maślanki serek naturalny Bieluch. Polecam pieczona karkówę i do tego taki dip z... Pokaż więcej

fajny pomysł z tym pieczonym czosnkiem. Zrobiłam ten sos wcale nie do sałat a jako dip do grilla ale dałam zamiast maślanki serek naturalny Bieluch. Polecam pieczona karkówę i do tego taki dip z pieczonym czosnkiem. palce lizać :)