Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos ze świeżych kurek

Tekst i foto Danka Daniłowska 24.09.2008

Sezon grzybowy trwa. Trzeba korzystać z darów natury. Jesienią na naszym stole nie może zabraknąć potraw z grzybów. Mówi się, że grzyby nie mają zbyt wielu walorów odżywczych, że są ciężko strawne. To przemawia przeciwko nim. Ich wielkim plusem są za to walory smakowe i to jakie... Zapomnijmy więc na moment o zdrowym odżywianiu. Niech na naszych stołach zagoszczą grzyby.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty30 min.-

Składniki:

0,5 kg świeżych kurek,
2 cebule,
2 łyżki masła,
50 g wiśniówki,
1 szklanka gęstej śmietany do zup i sosów,
pęczek natki pietruszki.

Jak przyrządzić?

Kurki dokładnie umyć, pokroić tylko większe grzyby (małe niech pozostaną w całości).

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

Dodać grzyby i smażyć na małym ogniu 15 min.

Do kurek dodać wiśniówkę i dusić aż płyn wyparuje.

Dodać natkę pietruszki, sól i pieprz.

Sos zabielić śmietaną.

Wszystkie składniki wymieszać i jeszcze chwilę smażyć aż sos zgęstnieje.

Jak podawać?

Gotowy sos podajemy do kotletów schabowych, drobiowych i do karkówki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2008 bluemay

a co z resztą wisniówki?

Zgłoś 25.09.2008 gość serwisu

Wszystko w tym przepisie jest ok., oprócz tej wiśniówki ! Przestańcie wreszcie propagować niszczenie porzadnego jedzenia ! bleeeeeeeeee

Zgłoś 10.10.2010 joanna

wygląda fantastycznie ciekawe jak smakuje?

Zgłoś 03.10.2008 Nietoperz

Doskonały do placków ziemniaczanych,polecam.

Zgłoś 25.09.2008 Miglantka

skurki dobre w sosie są

Zgłoś 29.09.2009 dana

Kurki gotujemy do 7 minut ,gdyz dłużej gotowane twardnieją.