Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Spaghetti bolognese

Tekst i foto sugababe 05-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty60 min.?

Składniki:

Sos:
- 1,5 dość dużej cebuli,
- mięso mielone ok 0,7kg,
- 4-5 ząbków czosnku,
- oregano,
- bazylia,
- papryka słodka (w proszku),
- 1 szkl. soku pomidorowego,
- 2 fixy Knorra lub Winiary do spaghetti bolognese.

Osobno ugotowac makaron spaghetti (wg uznania).

Jak przyrządzić:

Sos:
Cebule pokroić i podsmażyć na dużej głębokiej patelni (na zloto), dodać mięso. Dalej smażyć i mieszając (tak aby z mięsa nie zrobiły się kotlety mielone), dodać oregano, bazylię. Osobno przyrządzić fixy w garnuszku (wg przepisu na opakowaniu). Do sosu (na patelni) dodać ok 1 szklankę soku pomidorowego (może być gęsty), po czym dodać zmielony lub posiekany czosnek. Dalej smażyć. Do całości dodać gotowe fixy. Na koniec przyprawić sos słodką papryką, oregano, bazylią, solą, pieprzem (wg smaku).
Uważajcie, żeby nie dodać za dużo soli...:) Ja jej wcale nie dodaje (fixy zawierają sól).

Potrzebne przybory:

Duża głęboka patelnia, garnek do makaronu, rondelek do fixow, deska do krojenia, noz...:)

Jak podawać?

Można posypać potrawę parmezanem lub edamskim lub gouda :) Jak to lubi!

Uwagi:

PS. Można również dodać trochę świeżych pomidorów bez skórki!
To jest sprawdzony przepis - wszyscy, którzy go stosowali lub probowali u mnie byli b. zadowoleni:)))

Czas przygotowania:

Makaron gotujcie oczywiście z dodatkiem soli i oleju:) Olej po to, żeby makaron się nie sklejał.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.04.2003 renia

Co to za przepis z sosem z torebek. Jak bym chciała taki to kupie sobie torebkę sosu Knorra i przeczytam na opakowaniu. Be łaski

Zgłoś 15.01.2003 madzienda

oryginalne spaghetti bolognese zawiera w sobie marchewkę,seler,pietruszkę i zielony groszek,choć ja osobiście za wersją z groszkiem nie przepadam.marchęwkę,seler i pietruszkę należy zetrzeć na ... Pokaż więcej

oryginalne spaghetti bolognese zawiera w sobie marchewkę,seler,pietruszkę i zielony groszek,choć ja osobiście za wersją z groszkiem nie przepadam.marchęwkę,seler i pietruszkę należy zetrzeć na tarce,pokroić drobno cebulę i podusić na oleju lub oliwie.dodać do tego podsmażone mięso mielone i pmidory(lub sok pomidorowy).przyprawić bazylią,oregano,solą...

to przepis mojego szwagra-Sycylijczyka,więc może się nieco różnić od bolońskiego oryginału.życzę smacznego!!!

Zgłoś 13.12.2002 Dianna

60 minut podanych w tym przepisie to chyba pomyłka. 30-35 minut wystarczy jak zorganizuje się dobrze czynności. Sama tak przyrządzam to danko i jest świetne. Oczywiście można kłócić się, że nie ... Pokaż więcej

60 minut podanych w tym przepisie to chyba pomyłka. 30-35 minut wystarczy jak zorganizuje się dobrze czynności. Sama tak przyrządzam to danko i jest świetne. Oczywiście można kłócić się, że nie jest oryginalne, że fixy i inne sprawy, ale dla osób, które wracają do domu o 19.00 jest to świetny przepis, nie wyobrażam sobie abym musiała jeszcze pędzić do sklepu i stać tyle przy garach.

Zgłoś 19.11.2002 sugababe

Lungo...prosze Cie...napisz swoj przpis i nazwij go "oryginalne spaghetti bolognese" i przestan tak podniecac sie moim przepisem...hihihi. Przesadzasz juz troche...Kazdy skorzysta z wy... Pokaż więcej

Lungo...prosze Cie...napisz swoj przpis i nazwij go "oryginalne spaghetti bolognese" i przestan tak podniecac sie moim przepisem...hihihi. Przesadzasz juz troche...Kazdy skorzysta z wybranego przez siebie przepisu. Ja podalam swoj sposob- ktory bardzo wszystkim odpowiada-z mojego otoczenia. Dziele sie nim ze znajomymi- poniewaz mnie o to prosza. Juz znamy Twoje zdanie wiec przestan nieustannie kogos tu pouczac...Mnie osobiscie to bawi...:)))))) Pozdrowienia.

Zgłoś 17.11.2002 Majcia

Lungo, wymądrzasz się...

Zgłoś 15.11.2002 lungo

To, o czym słusznie wspominasz, to "pasta sciutta".

Pozdrawiam.

Zgłoś 14.11.2002 iwan

Oryginalne spahetti bolognese tak naprawdę jest potrawą amerykańską. Wersję z wołowiną "przywieźli" do Włoch żołnierze amerykańscy w okresie II wojny. Odpowiednik włoski tej potrawy na... Pokaż więcej

Oryginalne spahetti bolognese tak naprawdę jest potrawą amerykańską. Wersję z wołowiną "przywieźli" do Włoch żołnierze amerykańscy w okresie II wojny. Odpowiednik włoski tej potrawy nazywa się inaczej i używa się do niego wieprzowiny.

Zgłoś 09.11.2002 sugababe

Lungo

wg podniebien mojej rodziny i znajomych przepis ten nie sprowadza sie do "mikstur" z mc donalda. Jest to moj przepis na spaghetti bolognese- ktory mi osobiscie bardzo odpo... Pokaż więcej

Lungo

wg podniebien mojej rodziny i znajomych przepis ten nie sprowadza sie do "mikstur" z mc donalda. Jest to moj przepis na spaghetti bolognese- ktory mi osobiscie bardzo odpowiada!( i jak widac nie tylko mi) Nie napisalam "oryginalne spahetti bolognese", poniewaz nie jest to oryginalny przepis. Twoja tak wyrafinowana i ostra krytyka jest dla mnie w pelni nie do przyjecia. Jesli znasz przepis na oryginalne spaghetti bologhese-to po co zagladasz na ta strone? I moze zamiast krytykowac innych- dodaj swoj przepis- a czytelnicy sami wybiora ktory przepis im bardziej odpowiada.

By the way- oryginalna wloska pizza ( w prawdziwej wloskiej pizzeri)-jest dla mnie nie do przyjecia- wole nasz spolszczony przepis! Ale nie krytykuje Wlochow-kazdy lubi cos innego!!

Zgłoś 08.11.2002 lungo

Wybacz Italio!Moja(nieznana mi,co nie umniejsza mego poczucia współwiny)poprzedniczka musi być przedstawicielką pokolenia Mc'Donalds.Stąd bierze swą przyczynę fakt,iż kwintesencję kulinarne... Pokaż więcej

Wybacz Italio!Moja(nieznana mi,co nie umniejsza mego poczucia współwiny)poprzedniczka musi być przedstawicielką pokolenia Mc'Donalds.Stąd bierze swą przyczynę fakt,iż kwintesencję kulinarnego kunsztu,jaką jest sos boloński,sprowadza do poziomu kolejnego fast-food'u,na domiar złego zaprawiając ją znanym Jej z reklamy "Fix'em"...Zgroza!Sok pomidorowy zastąpić ma w Jej przepisie miąższ podłużnych w kształcie i obłędnych w smaku pomidorów,obranych ze skórki i przetartych,bądź pokrojonych w drobną kostkę(te w postaci konserwowanej znaleźć można na sąsiedniej względem "fix'ów" hipermarketowej półce!),nie wspomina o winie dodawanym w porę,samo zaś spaghetti każe nam gotować "według uznania",jakby jego zasadniczą cechą nie był rdzeń sprężysty,wyczuwalny w zębach...Czosnek(choć go uwielbiam) nie powinien się tam znależć inaczej niż przez przypadek...grzeczność nakazuje sprecyzować rodzaj mięsa do wołowego jedynie,tłuszczu zaś do oliwy z oliwek tłoczonych nie inaczej,jak na zimno...Dowolność w zastąpieniu parmezanu innym serem przepełnia czarę mej goryczy...

A miało być nam "bliżej świata"...

Wybacz jednak Italio.

Weź pod uwagę łaskawie,iż na Parlament też mamy własny,polski przepis...

Zgłoś 06.11.2002 Bartolini Zielona Pietruszka

Faktycznie-przepis godny polecenia. Ja dodaje jeszcze do spaghetti oliwki. Ale bez bez nich rowniez mi bardzo smakowalo! Polecam!

Zgłoś 01.06.2004 gabi

zamiast soku pomidorowego mozna dodac koncentratu, a jak ktos nie ma akurat papryki slodkiej to wystarczy lyzka cukru co by nie bylo za kwasne, ale nigdy FIXY!!!! zgroza...,makaron lepszy troszk... Pokaż więcej

zamiast soku pomidorowego mozna dodac koncentratu, a jak ktos nie ma akurat papryki slodkiej to wystarczy lyzka cukru co by nie bylo za kwasne, ale nigdy FIXY!!!! zgroza...,makaron lepszy troszke twardszy niz rozgotowany! smacznego

Zgłoś 04.10.2004 Koza

E tam..lipny ten przepis :( mysle że niurażając cie chciałabym zaznaczyc że do spaghetti dodaje sie takze miąsko :) jesli oczywiście ktos lubi bo to nioetylko danie dla wegeterjanin :/ pozdrofff... Pokaż więcej

E tam..lipny ten przepis :( mysle że niurażając cie chciałabym zaznaczyc że do spaghetti dodaje sie takze miąsko :) jesli oczywiście ktos lubi bo to nioetylko danie dla wegeterjanin :/ pozdrofffka PaPaPaPa

Zgłoś 08.10.2004 kokos_84

cze dzis spróbuje przygotowac pozdro

Zgłoś 14.06.2010

a troche ostrosci sosu piri-piri i gotów

Zgłoś 15.12.2004 kucharek

Co to za przepis fu, holera, po co sie meczyc, nie lepiej tak: otworzyc sloik z sosem podgzrac w mikrofali 3 minuty, do sloja mozna wrzucic kluski z zupki "juma-juma", jeżeli lubicie s... Pokaż więcej

Co to za przepis fu, holera, po co sie meczyc, nie lepiej tak: otworzyc sloik z sosem podgzrac w mikrofali 3 minuty, do sloja mozna wrzucic kluski z zupki "juma-juma", jeżeli lubicie spagetti z makaronem ;-), zjesć koniecznie ze słoja, w żadnym wypadku nie serwować na tależu. Dziewczyno jak chcę zjeść danie z torebki to czytam co jest napisane na odwrocie, a nie szukam przepisu na necie.

Zgłoś 23.04.2005 slizki

dziś wypróbuje ten przepis ale zapowiada się smacznie

Zgłoś 04.08.2005 kamila

dzieki za przepis jak mi sie uda to jeszcze wpadne na ta stranke dzieki wielkie :*

Zgłoś 09.08.2005 woojtek

coi to za jaj z tym knorem jakas kryptoreklama...

Zgłoś 05.01.2006 becia

z paczki to każdy zrobi spaghetti taki przepis to nie przepis

Zgłoś 20.01.2006 kerad

zamiast fixów proponuję krojone pomidory w puszce wtedy nie bedziesz zajadał chemii (najlepiej jakieś włoskie - mogą być najtańsze byleby były włoskie) reszta mniej wiecej się zgadza

Zgłoś 20.01.2006 kerad

jak bedziesz używał dobrego makaronu to nie bedziesz go musiał pilnować żeby sie nie sklejał - np. Barilla

Zgłoś 30.01.2006 radek

Fajny przepis, szczegolnie dla osob ktore narazie ucza sie gotowac /tak jak ja/. Ja przepis polaczylem z innym na tej stronie i wyszlo calkiem calkiem. znajomym smakowalo. jak ktos chce sobie p... Pokaż więcej

Fajny przepis, szczegolnie dla osob ktore narazie ucza sie gotowac /tak jak ja/. Ja przepis polaczylem z innym na tej stronie i wyszlo calkiem calkiem. znajomym smakowalo. jak ktos chce sobie popisac to niech zamiesci jakis przepis a nie krytykuje.

pozdrawiam autora.

Zgłoś 15.03.2006 czarny

jakbys nie wiedzial to makaron do spaghetti ma sie kleic po to aby sos po nim nie sciekal tylko sie do niego przyklejal to moj niuans na twoj przepis

Zgłoś 13.04.2006 pilcu

Przepis super !!! Robilem juz wiele spaghetti ale ten jest najlepszy !!! Pozdrawiam

Zgłoś 19.05.2006 Episteme

Jakby ktoś nie wiedział, to w fixie można znaleźć mieszankę przypraw, sól i pieprz..żadnej chemii...ludzie, zastanówcie się co wy piszecie!

Przepis wypróbowałam i jestem b.zadowolona! Prz... Pokaż więcej

Jakby ktoś nie wiedział, to w fixie można znaleźć mieszankę przypraw, sól i pieprz..żadnej chemii...ludzie, zastanówcie się co wy piszecie!

Przepis wypróbowałam i jestem b.zadowolona! Przy moim zapracowanym trybie życia, to idealna wersja! Skrócony czas przygotowywania tego wariantu spaghetti nie umniejsza jego walorom smakowym, polecam gorąco!:)

Zgłoś 25.02.2007 madziÓ$

Co to za przepis ? Wszystko z torebki :/ Moze i dobre ale sztuczne

Zgłoś 21.11.2006 Werner

bardzo dobry przpis!!!!!!!!!!!!! co za oburzenie sos z torebek! jak macie cały dzień na gotowanie i oglądanie seriali to nie korzystajcie z torebek. i bazylie sobie chodujcie w doniczkach i inn... Pokaż więcej

bardzo dobry przpis!!!!!!!!!!!!! co za oburzenie sos z torebek! jak macie cały dzień na gotowanie i oglądanie seriali to nie korzystajcie z torebek. i bazylie sobie chodujcie w doniczkach i inne zioła. Normalny człowiek po pracy bardzo chętnie wciągnie takie danko na szybko POLECAM! w knajpach gorsze bolognese podaja

Zgłoś 17.02.2007 Chanel_DV

Jest tyle rodzajów spagetti.....jednak to jest najlepsze!! Uwielbiam je jeść :):)

Zgłoś 03.12.2006 sabrina

jestem urodzona w polsce ale mieszkam 26 lat we wloszech i spagetti twojego przepisu to taki prosty smakolyk raczej spagetti po polsku.

robi sie je troszke inaczej ale kazdy powinien po s... Pokaż więcej

jestem urodzona w polsce ale mieszkam 26 lat we wloszech i spagetti twojego przepisu to taki prosty smakolyk raczej spagetti po polsku.

robi sie je troszke inaczej ale kazdy powinien po swojemu najlepiejfruttidi mare

Zgłoś 15.02.2007 michal

siemka bardzo lubie spaghetti, widze ze niektorzy co tu komentują nie doceniają czyjegos przepisu ;/ jezeli tak sie znacie jestescie wlochami albo nie wiem kim tam to czemu zaglodacie do tych pr... Pokaż więcej

siemka bardzo lubie spaghetti, widze ze niektorzy co tu komentują nie doceniają czyjegos przepisu ;/ jezeli tak sie znacie jestescie wlochami albo nie wiem kim tam to czemu zaglodacie do tych przepisow? przeciez macie idealne.... spagherri wyszlo doskonale polecam także z sosem slodko-kwasnym w sloiku lowicz pozdrawiam autorke przepisu trzym sie

Zgłoś 21.01.2007 Sandro

A ja właśnie uczę się gotowania i ten przepis bardzo przypadł mi do gustu ! Nieskomplikowany, zabiera mało czasu... Po prostu bomba !! Wielkie dzięki SUGABABE !!!!

Zgłoś 26.01.2007 Prazok na ciepło

Fajne przepisy ale troszkę...... nie weim jakie ale troszkę

.........................

Zgłoś 03.04.2007 lilly

To znowu ja.Spaghetti było wyśmienite.Jeszcze raz wielkie dzięki za przepis ahahah =D

Zgłoś 17.04.2007 Didka

Bardzo fajny przepis :)) Spaghetti wyszło smaczne i wszyscy sie cieszyli :):) POzdrawiam :)

Zgłoś 05.10.2007 renekm

spaghetti z tego przepisu wychodzi pyszne!!! Moje ulubione danie:-)

Zgłoś 10.05.2007 Natalkaa :)

Moje Spaghetti :)

Dużo cebuli (nawet 2 duże)

pieczarki ok. (30-40 dag)

2-3 zabki czosnku

mielone ok 0,5 kg

sosik (knorr, łowicz)

2 pomidorki

i w... Pokaż więcej

Moje Spaghetti :)

Dużo cebuli (nawet 2 duże)

pieczarki ok. (30-40 dag)

2-3 zabki czosnku

mielone ok 0,5 kg

sosik (knorr, łowicz)

2 pomidorki

i wszystko smazymy :) Szzzzzzzzuper jest ;d;d

Zgłoś 10.05.2007 Natalkaa :)

A to tez jest pyszne jesli ktos tuńczyk lubi ;d

tuńczyk, oliwa z oliwek do tego kapary i oliwki.

pychaaaaaa !!!

Zgłoś 12.05.2007 pati

soper jutro będe robic mysle ze mi sie uda, poniewaz tam jest bardzo dokladnie wypisaane!!!!!!

pozdraiam!!!pati :D

Zgłoś 07.10.2008 omona

świetny przepis, spaghetti wyszło pyszne :-)

Zgłoś 22.10.2008 Zielona oliwka

Czarna oliwko, a może spróbuj takiego przepisu:

Składniki:

- 300 g mielonej wołowiny

- dwie średnie marchewki

- 2 średnie cebule

- 1 średnia czerwona papry... Pokaż więcej

Czarna oliwko, a może spróbuj takiego przepisu:

Składniki:

- 300 g mielonej wołowiny

- dwie średnie marchewki

- 2 średnie cebule

- 1 średnia czerwona papryka

- 5 ząbków czosnku

- puszka pomidorów

- łyżka koncentratu pomidorowego

- kostka rosołowa

- łyżeczka Bazyli

- łyżeczka oregano

- ½ szklanki czerwonego wina

- olej z oliwek

- sól i pieprz

- odrobina sosu sojowego lub maggi

- Makaron spaghetti

- Parmezan lub utarty ser żółty

no wiesz, to wszystko pokroic i razem podgotować, broń Boże coś z torebki do domowego jedzonka!

Smacznego!

Zgłoś 07.11.2007 lucas

hue heu bolognese z parmezanem moze jeszcze smietana?? nigdy parmezan -hard cheese

dodaje sie tez jajko o ktorym nikt nie wpomnial i zamiast mielonego uzywa sie speck-u lub bardziej dos... Pokaż więcej

hue heu bolognese z parmezanem moze jeszcze smietana?? nigdy parmezan -hard cheese

dodaje sie tez jajko o ktorym nikt nie wpomnial i zamiast mielonego uzywa sie speck-u lub bardziej dostepnego w polsce nie tlustego boczku nikt tez nei napisal ze po ugotowaniu makaronu podsmaza sie go razem z reszta calej potrawy posypujac serem!!

tak po krotce przedstawia sie przepis na prawdziwe''surowe'' spagetti bolognese!!!

Zgłoś 21.10.2008 lin321

Spaghetti robiłem już od dawna, jednak na podstawie sosu ze słoika i torebek :(

Do czasu, aż mając trochę czasu w wakacje nie podkusiło mnie, aby samemu zrobić sobie sos ze świeżych pomid... Pokaż więcej

Spaghetti robiłem już od dawna, jednak na podstawie sosu ze słoika i torebek :(

Do czasu, aż mając trochę czasu w wakacje nie podkusiło mnie, aby samemu zrobić sobie sos ze świeżych pomidorów. Efekt? KOSMOS! Bez żadnych Knorrów, Fixów itp. chemikaliów -pominąwszy nawożone i pryskane pomidory :( - smak jest po prostu nieporównywalny, o niebo lepszy.

Wczoraj z braku czasu niestety znowu sięgnąłem po sos ze słoika i... ledwo zjadłem, szkoda wyrzucić prawie cały słoik sosu, jakoś zmęczę, ale nigdy więcej gotowego sosu, bez znaczenia czy Knorr, Pudliszki, czy inny. Żaden nie umywa się do zwykłego sosu z pomidorów, nawet bez marchewki i groszku.

Jeśli będziecie robić własny sos, podpowiem, że im dłużej się gotuje, tym lepszy, min. to 2 godziny duszenia, ale smak zrekompensuje Wam ten dlugi czas przygotowania.

Nie wiem czy wiecie, ale smak znacznie poprawia polanie gotowego dania 1 łyżką oliwy. I nie używajcie żadnych Fixów, Mixów itp. świeża pietruszka zastąpi je dużo lepiej, oczywiście najlepsza taka z własnego ogródka :)

Zgłoś 16.02.2008 kamcia

no właśnie zabieram sie do robienia spaghetti..jestem ciekawa co mi wyjdzie >>wpadnę opowiedzieć o rezultatach...pozdruffka..

Zgłoś 01.01.2008 mag111

Niezależnie od tego czy jest to oryginalne spaghetti bolognese, czy nie- danie wypróbowałam i jest bardzo smaczne. Polecam

Zgłoś 25.01.2008 Radek

Ale tu speców od spaghetti, jedna laska to sie tak podniecila ze zara chyba jej ten sos poleci nosem. Jak chce prawdziwe spaghetti z posmakiem Włoch, to niech se jedzie do Włoszech, ale tu jest ... Pokaż więcej

Ale tu speców od spaghetti, jedna laska to sie tak podniecila ze zara chyba jej ten sos poleci nosem. Jak chce prawdziwe spaghetti z posmakiem Włoch, to niech se jedzie do Włoszech, ale tu jest Polska. dla mnie ten przepis jest ok zrobilem go mojej dziewczynie i powiedziala ze lepszego w życiu nie jadla

Zgłoś 26.01.2008 SatanicElectro

A mnie się taka wersja podoba.

Inaczej nie znam tego z kuchni mojej Mamy :P

Zgłoś 11.02.2008 dinora

przepis jest naprawde swietny,a Wy,wielcy krytycy od siedmiu bolesci najpierw sprobujcie a dopiero komentujcie!!!!na tej stronie nie chodzi o oryginalny przepis tylko o własne pomysły a wiadome ... Pokaż więcej

przepis jest naprawde swietny,a Wy,wielcy krytycy od siedmiu bolesci najpierw sprobujcie a dopiero komentujcie!!!!na tej stronie nie chodzi o oryginalny przepis tylko o własne pomysły a wiadome jest to ze nie kazdemu przypasuje prawdziwy sos,wiec kazdy robi po swojemu!

Zgłoś 17.04.2008 Gogi

nawet dobry opis przydal sie do szkoly dzienki ;p ;)

Zgłoś 04.05.2008 yyy

"oryginalne spaghetti bolognese zawiera w sobie...". Nie ma czegos takiego jak spaghetti alla bolognese. Sa tagliatelle alla bolognese.

Zgłoś 23.05.2008 Greg

lungo to sie chyba naoglądał ratatui i tak mu w pale utkwiło że się teraz tym dzieli ze wszystkimi ... Hello !!! O co kamon !!! Tu się podaje przepisy aby ktoś taki jak ja mógł sobie poczytać ja... Pokaż więcej

lungo to sie chyba naoglądał ratatui i tak mu w pale utkwiło że się teraz tym dzieli ze wszystkimi ... Hello !!! O co kamon !!! Tu się podaje przepisy aby ktoś taki jak ja mógł sobie poczytać jak można spageti przygotować ... To nie rewia mody kuchennej hahahahaha ... Pozdro lungo ... PALANCIE hahahaha

Zgłoś 09.06.2008 sara

uwazam ze 2 fixy to o wiele za duzo. One maja za zadanie zagescic sos! Dlatego uwazam ze pól powinno wystarczyc ! mozna zamiast nich użyc maki tylko ona psuje smak jesli sie ja nieodpowiednio do... Pokaż więcej

uwazam ze 2 fixy to o wiele za duzo. One maja za zadanie zagescic sos! Dlatego uwazam ze pól powinno wystarczyc ! mozna zamiast nich użyc maki tylko ona psuje smak jesli sie ja nieodpowiednio doda.

pozdrawiam

Zgłoś 09.06.2008 sara

ad. do poprzedniego komentarza.

zagescic sos mozna rowiez serem startym na grubej tarce !

ktory na koncu dodajemy do sosu i mieszamy az do rozpuszczenia! (nie psuje smaku i obejdz... Pokaż więcej

ad. do poprzedniego komentarza.

zagescic sos mozna rowiez serem startym na grubej tarce !

ktory na koncu dodajemy do sosu i mieszamy az do rozpuszczenia! (nie psuje smaku i obejdziemy sie bez maki i fixow)

pozdrawiam

Zgłoś 03.07.2008 Tokatli

Odczepcie się od autorki, nigdzie nie ma napisane że jest to oryginalne bolognese.

Jakbym miała się trzymać się co do joty wszystkich oryginalnych przepisów to bym w ogóle radości z goto... Pokaż więcej

Odczepcie się od autorki, nigdzie nie ma napisane że jest to oryginalne bolognese.

Jakbym miała się trzymać się co do joty wszystkich oryginalnych przepisów to bym w ogóle radości z gotowania nie miała.

Przepis jest w porządku, dobry na szybki obiad.

Ktos ma ochote bawić się w parzenie, obieranie pomidorow, marchewki , selery, groszki , wino, to sobie znajdzie 'oryginalny' przepis.

Co kto lubi drogie dziatki!

Zgłoś 23.07.2008 mag

Przepis rewelacyjny! Zjedlismy tyle że nie mogliśmy sie później ruszać. Pyyyycha!!

Zgłoś 26.07.2008 Pat.

Nie robie osobiście tak spagetti ale dodam jeszcze jeden pomył

Aby makaron był dobry i albu go nie solić należy dodać jedną kostkę rosołu z kóry knor i makaron jest wtedy wyśmienity

... Pokaż więcej

Nie robie osobiście tak spagetti ale dodam jeszcze jeden pomył

Aby makaron był dobry i albu go nie solić należy dodać jedną kostkę rosołu z kóry knor i makaron jest wtedy wyśmienity

Zgłoś 05.10.2008 kwestus

Wybacz Italio!Moja(nieznana mi,co nie umniejsza mego poczucia współwiny)poprzedniczka musi być przedstawicielką pokolenia Mc'Donalds.Stąd bierze swą przyczynę fakt,iż kwintesencję kulinarne... Pokaż więcej

Wybacz Italio!Moja(nieznana mi,co nie umniejsza mego poczucia współwiny)poprzedniczka musi być przedstawicielką pokolenia Mc'Donalds.Stąd bierze swą przyczynę fakt,iż kwintesencję kulinarnego kunsztu,jaką jest sos boloński,sprowadza do poziomu kolejnego fast-food'u,na domiar złego zaprawiając ją znanym Jej z reklamy "Fix'em"...Zgroza!Sok pomidorowy zastąpić ma w Jej przepisie miąższ podłużnych w kształcie i obłędnych w smaku pomidorów,obranych ze skórki i przetartych,bądź pokrojonych w drobną kostkę(te w postaci konserwowanej znaleźć można na sąsiedniej względem "fix'ów" hipermarketowej półce!),nie wspomina o winie dodawanym w porę,samo zaś spaghetti każe nam gotować "według uznania",jakby jego zasadniczą cechą nie był rdzeń sprężysty,wyczuwalny w zębach...Czosnek(choć go uwielbiam) nie powinien się tam znależć inaczej niż przez przypadek...grzeczność nakazuje sprecyzować rodzaj mięsa do wołowego jedynie,tłuszczu zaś do oliwy z oliwek tłoczonych nie inaczej,jak na zimno...Dowolność w zastąpieniu parmezanu innym serem przepełnia czarę mej goryczy...

A miało być nam "bliżej świata"...

Wybacz jednak Italio.

Weź pod uwagę łaskawie,iż na Parlament też mamy własny,polski przepis...

******************************************************* jezu" lungo" jaki ty buras jestes

Zgłoś 21.08.2008 marta

pychotka:)))))))))

Zgłoś 20.09.2008 pawelk1111

...jeszcze się robi,ale już czuję ten smak...

Będzie smaczne-ciekawe co żona na to...

Zgłoś 20.09.2008 Wolnyy

Wielka szkoda że ktoś wymyślił że przepis bez dodatków typu fix, czyli bez polepszaczy smaku i zapachu robi się dłużej! Na podobne spaghetti, tylko na pomidorach i bez zbędnych konserwantów prze... Pokaż więcej

Wielka szkoda że ktoś wymyślił że przepis bez dodatków typu fix, czyli bez polepszaczy smaku i zapachu robi się dłużej! Na podobne spaghetti, tylko na pomidorach i bez zbędnych konserwantów przeznaczam 30-40 min. Zależnie od fantazji, bo czasem kroję marchewkę w paski i podsmażam na oliwie, a czasem kroję tylko pora - który jest delikatniejszy od cebuli i daje nieco inny smak. Makaron tez mi się nie klei))) ale na odcedzony leję nieco dobrej oliwy - bardziej dla wyśmienitego smaku, niż względu na lepkości (nie ma jak używać dobrego makaronu) Nie upieram się też przy parmezanie - u nas nadal można trafić na coś co ma tylko taką nazwę (ostatnio była afera z firmami sprzedającymi gotowy tarty, nie wiem czy to w czymś przeszkadza, ale to nie wino, by sprzedawać dwudziestoletni ser)))) Można się jeszcze spierać co do nazwy - ale jak się jej przyjrzeć, to oznacza jedynie że jest to potrawa bliższa lub dalsza od wzoru, z podstawą w postaci długiego makaronu, i sosu na bazie pomidorów, a dalej ... co kto lubi. Pozdrawiam znad patelni)))

Zgłoś 09.11.2009 Karolina

Oto spaghetti a la Karolina..(-:

Makaron najlepiej ten cienki gotuje ok 15 min w garnku..

Sos najlepszy jest ze słoika...Więc ja taki sos podgrzewam w garnku ok 10 min >

Pokaż więcej

Oto spaghetti a la Karolina..(-:

Makaron najlepiej ten cienki gotuje ok 15 min w garnku..

Sos najlepszy jest ze słoika...Więc ja taki sos podgrzewam w garnku ok 10 min >

Moje dzieci to uwielbiają , zresztą ja też Mniamm.(-:

Palce lizać..MM

I gorąca rada..Nie polecam dawać marchewki ponieważ wtedy spaghetti robi się niedobre.(-:

Zgłoś 07.03.2009 Natalii

to ja szukam dobrego przepisu na spagetti a tu się okazuję że koleżanka która podała przepis wyżej robi dokładnie tak samo jak ja! chciałam ulepszyć swój przepis ale widzę że nie warto aż ślinka... Pokaż więcej

to ja szukam dobrego przepisu na spagetti a tu się okazuję że koleżanka która podała przepis wyżej robi dokładnie tak samo jak ja! chciałam ulepszyć swój przepis ale widzę że nie warto aż ślinka cieknie :) pozdrawiam i życzę przyjemnej konsumpcji.

Zgłoś 21.07.2009 kali123

jak można pisać że coś jest przepisem kiedy w składnikach jest fix lub inny shit żenada!!!!

Zgłoś 15.09.2009 Lef

Rozumiem, ze moze oryginalne spaghetti (wg ponizszych wypowiedzi) nie celuje w "polskie" gusta ale czemu ten przepis znajduje sie w ogole pod zakladka spaghetti ? Moze makaron po polsk... Pokaż więcej

Rozumiem, ze moze oryginalne spaghetti (wg ponizszych wypowiedzi) nie celuje w "polskie" gusta ale czemu ten przepis znajduje sie w ogole pod zakladka spaghetti ? Moze makaron po polsku z torebki?

Wiem, ze sie czepiam... ale naprawde zal mi sciska 4 litery jezeli ktos pisze cos takiego. Poza tym nie spotkalem jeszcze polaka ktory po sprobowaniu prawdziwego wloskiego spaghetti powiedzial, ze woli takie z torebki. W fixach sa same polepszacze smaku wiec i byle co z torebki bedzie smaczne...

Z checia Ci pomoge w zrobieniu b.smacznego spaghetti jezeli oczywiscie chcesz. Napewno bedziesz zadowolona.

Zgłoś 03.01.2010 asia29

Ludzie!!!! nie dosc ze ktos wam podaje przepis to jeszcze macie pretensje i krytykujecie!!!!co za narod!!!!jak wam nie pasuje po co tu zagladacie i piszecie takie bzdury!!!!brak slow co za baran... Pokaż więcej

Ludzie!!!! nie dosc ze ktos wam podaje przepis to jeszcze macie pretensje i krytykujecie!!!!co za narod!!!!jak wam nie pasuje po co tu zagladacie i piszecie takie bzdury!!!!brak slow co za barany skonczone!!!!!!!!

Zgłoś 17.08.2010 zdrower

gówno nie przepis...żal straszny z tym sosem gotowym

smażcie wołowinę, szklijcie cebulę, dodajcie marchewki startej i selera, koniecznie pod koniec świeżą bazylię, a wszysttko na oliwie z... Pokaż więcej

gówno nie przepis...żal straszny z tym sosem gotowym

smażcie wołowinę, szklijcie cebulę, dodajcie marchewki startej i selera, koniecznie pod koniec świeżą bazylię, a wszysttko na oliwie z oliwek a pomidory świeże bez skóry a zimą z kartonika lub puszki ale zaden przecier ludzie !!! przyprawy włoskiej kuchni każdy zna i dodawać do smaku do tego parmezan tarty wszystko czas 30 minut makaron al' dente jak ktoś nie wie co to to krótko mówię ugotowany tak na ząb czyli ma być lekko twardy ale nie surowy z reguły po 5 minutach gotowania należy mieć się na baczności :)

i na litośc boską bez gotowych sosów już nie chodzi o to czy to prawdziwie włoska kuchnia czy nie, ale sosy z puszek czy słoików to jest żenada zdrowotna i smakowa no i komercją trąca na mile brrrr

Zgłoś 27.02.2012 zakreconaaaaaa

polecam white-tablecloth. blogspot. com

Zgłoś 19.03.2014 gość

nie uzywam zadnych fixow ani vegety.