Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Spaghetti carbonara

Tekst i foto Monis 27-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
310 złprosty20 min.dużo

Składniki:

Makaron, śmietana, boczek ( ilość wg. upodobań) cebula, czosnek, 2 żółtka, przyprawa do spaghetti, oregano, pieprz, sól, ser żółty.

Jak przyrządzić:

Podsmażyć boczek, dodać cebulę, czosnek. W miseczce zmieszać opakowanie śmietany, 2 żółtka, opakowanie przyprawwy do spaghetti. Makaron ugotować. Do patelni z boczkiem dodać makaron, polać otrzymanym sosem, dodać ser ale nie za dużo (około 2 plasterki sera startego). Wymieszać, chwilę trzymać na ogniu mieszając. To tyle a jakie pyszne!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2009 Tomasz

Nie rozumiem za bardzo tego calego podniecenia. Z tego co mi wiadomo w roznych czesciach Wloch carbonare robi sie inaczej. Jeden z przepisow posiada smietane i zoltko, inny tylko zoltko a jeszcz... Pokaż więcej

Nie rozumiem za bardzo tego calego podniecenia. Z tego co mi wiadomo w roznych czesciach Wloch carbonare robi sie inaczej. Jeden z przepisow posiada smietane i zoltko, inny tylko zoltko a jeszcze inny zoltko i bialko. Jako ze Wlochy to kraj duzy wiec nie dziwota ze jest wiele wersji tej samej potrawy... zreszta tak jak w kazdej innej kuchni swiata. Pozdrawiam!

Zgłoś 04.04.2004 emgie

fakt jest to dla mnie najlepsza wersja makaronu jaka znam :) ale ja nigdy nie dodaje oregano ani innych przypraw do spaghetti, pozostaje przy soli i pieprzu. nastepnym raziem spróbuje Twoja wers... Pokaż więcej

fakt jest to dla mnie najlepsza wersja makaronu jaka znam :) ale ja nigdy nie dodaje oregano ani innych przypraw do spaghetti, pozostaje przy soli i pieprzu. nastepnym raziem spróbuje Twoja wersje :) czesto tez przed dodaniem smietany daje szpinak... mniam mniam...

Zgłoś 13.04.2004 Benek

Slusznie, slusznie, carbonara i oregano to jak ser i ryba!!!!

Zgłoś 26.07.2004 cuoca

eeh, mieszkam we wloszech, wiec carbonara po polsku to po prostu tragedia: po pierwsze nie dodaje sie cebuli pieczarek i nic innego. boczek podsmaza sie na patelni i basta. wrzuca sie ten bocze... Pokaż więcej

eeh, mieszkam we wloszech, wiec carbonara po polsku to po prostu tragedia: po pierwsze nie dodaje sie cebuli pieczarek i nic innego. boczek podsmaza sie na patelni i basta. wrzuca sie ten boczek na ugotoway makaron, ktory spowrotem wrzucamy do gara w ktorym sie gotowal. zostawiamy ten gar na malym ogniu i dodajemy: troszke oliwy jesli jest suchy makaron, smietane, i po jednym zoltku na 100g makaronu. do tego duuuuuuzo pieprzu i duzo parmezanu lub sera grana. bo to ser ma spelnic role zageszczacza. wszystko razem porzadnie wymieszac , trzymac ok 30 sek na ogniu, nie dluzj, bo zrobi sie jajecznica. carbonara to trudny przepis we wloszech dobra carbonara jest uwazana za mistrzostwo, i wlasciwie trzeba zobaczyc i zjesc. najlepiej w rzymie, bo stamtad pochodzi. ludzie, nie bezcescie carbonary cebula, pieczarkami czy origano!!!

Zgłoś 13.08.2004 carbonara is the best

zgadzam się z cuoca.Carbonara z cebulą to jajecznica z makaronem

Zgłoś 31.10.2011 Italiano

Jestem Włoch od kilku nastu lat w Polsce. Musze wypowiedziec sie o carbonara: Nie dodajemy smietana w sos. To u nas profanacja!! Smacznego. Sprobujcie tez inne spaghetti! Jest ich bardzo wiele!<... Pokaż więcej

Jestem Włoch od kilku nastu lat w Polsce. Musze wypowiedziec sie o carbonara: Nie dodajemy smietana w sos. To u nas profanacja!! Smacznego. Sprobujcie tez inne spaghetti! Jest ich bardzo wiele!

Zgłoś 26.01.2005 ToMeK

Jest tylko jedno ale. Carbonara pochodzi ze slumsów Ameryki Południowej :) poważnie, poczytajcie sobie

Zgłoś 05.02.2005 ort hodox

A gdzie mamy sobie poczytać? Bo ja póki co znam wesję, że danie pochodzi z północy Italii, a jest daniem górników - stąd "carbonare".

Zresztą, co się tak nadymacie, że ktoś robi... Pokaż więcej

A gdzie mamy sobie poczytać? Bo ja póki co znam wesję, że danie pochodzi z północy Italii, a jest daniem górników - stąd "carbonare".

Zresztą, co się tak nadymacie, że ktoś robi inaczej niż wy znacie to danie - jeśli komuś smakuje, jego sprawa.

Zgłoś 04.04.2005 jurgenator

to fakt - niech, każdy gotuje jak uważa - dobry kucharz jest jak malarz - nie mozna powiedziec ze morze malujemy na niebiesko i zielono - gotowanie to sztuka - a pan krytyk co ma fetysz na kolej... Pokaż więcej

to fakt - niech, każdy gotuje jak uważa - dobry kucharz jest jak malarz - nie mozna powiedziec ze morze malujemy na niebiesko i zielono - gotowanie to sztuka - a pan krytyk co ma fetysz na kolejnosc makaron sos - sory - to jelop - proponuje zajac sie klejeniem samolotów.

Zgłoś 20.06.2005 samae

polecam smietane 36% tortow do tego przepisu ja osignaem smak identyczny z wloska restauracja prowadzon przez wlocha... reszta jak pisal cucoa

Zgłoś 18.11.2011 Yasmine

Polacy... potrafią nawet o jedzenie się pokłócić :)

Zgłoś 18.03.2006 mamuśka

ty polewkowicz -zawodowy kucharz??? to napisz dobry przepis na carbonarę -ze śmietaną, chętnie spróbuje. Szanuje dobrych kucharzy, ale nie cierpię prostaków

Zgłoś 22.09.2005 EFKA

Właśnie konsumuję....Pycha.Nie radzę solić zbyt wiele ze względu na już i tak słony boczuś

Zgłoś 22.10.2005 etoile*

ratujcie no szybko bo jutro robie to przyjacielowi :) jaki makaron najlepiej taki do spaghetti 3, albo 5 czy moze kumpel proponowal takei sciete rurki? no nie wiem czekam na komentarz i zastosuj... Pokaż więcej

ratujcie no szybko bo jutro robie to przyjacielowi :) jaki makaron najlepiej taki do spaghetti 3, albo 5 czy moze kumpel proponowal takei sciete rurki? no nie wiem czekam na komentarz i zastosuje sie do przepisu prosto z wloch :) pozdrawiam

Zgłoś 19.03.2010 marta

:)

Zgłoś 06.12.2005 Kate

Ale mnie naszła ochota na ten makaron.

Mniam- kocham Spaghetti Carbonara!

Zgłoś 20.12.2005 szocik

hej! mi tez przepis z prosto z wloch wydaje najbardziej rozsadny - tak robia wlosi ktorych tu znam, tyle ze smietany nie dodaja - i musze sie dowiedziec dlaczego :))))

Zgłoś 25.01.2006 mamuśka

a w książce do anglika MOJEGO SYNA jest taki przepis-właśnie bez śmietany!

2 jajka, 20g wędzonego boczku, 30g parmezanu, 100 spaghetti

-pokrojony bekon podsmażyć na małym ogniu
<... Pokaż więcej

a w książce do anglika MOJEGO SYNA jest taki przepis-właśnie bez śmietany!

2 jajka, 20g wędzonego boczku, 30g parmezanu, 100 spaghetti

-pokrojony bekon podsmażyć na małym ogniu

-2 żółtka utrzeć z pieprzem isolą

-zetrzeć ser drobno i dodać do żółtek

-ugotować makaronik - nie dłużej niż 8 min

-makaron odcedzić dodać boczuś i jajka wymieszane z serkiem i nie gotować tego tylko wymieszać

-jesć z czerwonym winkiem wytrawnym

JUTRO TO ZROBIĘ PIERWSZY RAZ

Zgłoś 25.01.2006 mamuśka

a w książce do anglika MOJEGO SYNA jest taki przepis-właśnie bez śmietany!

2 jajka, 20g wędzonego boczku, 30g parmezanu, 100 spaghetti

-pokrojony bekon podsmażyć na małym ogniu
<... Pokaż więcej

a w książce do anglika MOJEGO SYNA jest taki przepis-właśnie bez śmietany!

2 jajka, 20g wędzonego boczku, 30g parmezanu, 100 spaghetti

-pokrojony bekon podsmażyć na małym ogniu

-2 żółtka utrzeć z pieprzem isolą

-zetrzeć ser drobno i dodać do żółtek

-ugotować makaronik - nie dłużej niż 8 min

-makaron odcedzić dodać boczuś i jajka wymieszane z serkiem i nie gotować tego tylko wymieszać

-jesć z czerwonym winkiem wytrawnym

JUTRO TO ZROBIĘ PIERWSZY RAZ

Zgłoś 27.01.2006 mamuska

udało się-męż powiedział ,że rewelacja

Zgłoś 30.01.2006 ZOocha

Bez oregano i zadnych pieczarek..ale moim zdaniem powinno sie dodac swierzej pietruszki.

Zgłoś 03.03.2006 Hawwa

No właśnie ludziska nie gotujcie makaronu z jajkiem bo zrobi się wam jajecznica z makaronem i boczkiem a nie carbonara!!!! Temperatura ugotowanego makaronu jest odpowiednia aby jajko ścieło i zr... Pokaż więcej

No właśnie ludziska nie gotujcie makaronu z jajkiem bo zrobi się wam jajecznica z makaronem i boczkiem a nie carbonara!!!! Temperatura ugotowanego makaronu jest odpowiednia aby jajko ścieło i zrobił sie z tego w połączeniu ze śmietana pyszny sosik a nie jajówa !i błagam nie piszcie o cebuli, pieczarkach czy oregano bo az mnie ciary przeszły bryyy

Zgłoś 17.07.2006 waldi

mamuśka ma racje!!! carbonara orginalna jest bez śmietany .Ten polewkowicz powinien sie jeszcze troszke dokształcic. Też jestem zawodowym kucharzem ,interesuje sie kuchnią włoską więc wiem jak s... Pokaż więcej

mamuśka ma racje!!! carbonara orginalna jest bez śmietany .Ten polewkowicz powinien sie jeszcze troszke dokształcic. Też jestem zawodowym kucharzem ,interesuje sie kuchnią włoską więc wiem jak sie to robi.Polewkowiczowi polecam na poczatek ksiażke "Giancarlo Russo-Kuchnia włoska bez granic".Szefa kuchni jednej z restauracji w polsce.

Zgłoś 21.04.2006 12@

Robiłem spaghetti carbonara różnie. We Włoszech też je robią różnie. Najlepszy według mnie przepis jednak jest taki:

Skladniki: makaron spaghetti (250 g na dwie osoby co najmniej), oliwa,... Pokaż więcej

Robiłem spaghetti carbonara różnie. We Włoszech też je robią różnie. Najlepszy według mnie przepis jednak jest taki:

Skladniki: makaron spaghetti (250 g na dwie osoby co najmniej), oliwa, średnia cebula, boczek, słodka śmietana (im bardziej "procentowa" tym lepiej - spotkałem się z użyciem w karbonarze nawet twarożku mascarpone), żółtka jajek (2-3 na "łeb"), szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta czarnego pieprzu + ewentualnie starty parmezan.

Najpierw kroimy drobno cebulę i boczek, następnie podsmażamy boczek i cebulkę aż się zeszkli na odrobinie oliwy (na odrobinie, gdyż i tak boczek "puści" tłuszcz - można najpierw przesmażyć boczek a nadmiar smalcu wywalić, wtedy dolać trochę oliwy i podsmażyć cebulę). Cebula powinna się tylko zeszklić, zmięknąć - w żadnym wypadku nie zarumienić ! Tak usmażone cebulkę i boczek odkładamy na patelni na bok. Nastawiamy osoloną wodę na makaron. W tym czasie w misce (ja używam plastikowej - dłużej trzyma ciepło) miksujemy żółtka z jajek ze śmietanką w ilości odpowiadającej ilości zółtek (czyli 1/2 żółtek a 1/2 śmietanki - to samo dotyczy twarożku mascarpone), dodajemy szyptę gałki muszkatałowej i szczyptę pieprzu (oraz soli jeśli kto lubi słone dania) W tym czasie woda się gotuje i wrzucamy makaron - gotujemy do twardości al dente. Odcedzamy - tu ważna uwaga - odcedzamy CAŁY makaron na raz na durszlaku - nie bawimy się łyżką do makaronu jak w innych rodzajach spaghetti. Tutaj następuje najtrudniejsza część "operacji" - makaron należy wrzucić do miski z sosem i mieszać intensywnie - ciepło makaronu wystarczy do "ścięcia" żółtek ze śmietanką w kremowy sos. Błyskawicznie podajemy na talerze, polewamy skwareczkami z boczku i cebulką (można podgrzać tą "smażonkę" jeśli w tzw. międzyczasie wystygło). Zapodajemy na stół, a tam konsument może posypać sobie danie parmezanem (lecz nie musi).

Zanim zaczniecie krytykować - WYPRÓBUJCIE ten sposób.

Nawiasem mówiąc każdy z wymienionych powyżej mojego przepisów także ujdzie (co kto lubi) z wyjątkiem przepisów na carbonarę z czosnkiem. Fuj ! We Włoszech też nie jadłem nigdy z czosnkiem.

Smacznego.

Zgłoś 22.04.2006 Ewa

"Taaa jeszcze żyta brakuje. Ech kucharka sie znalazła. Podaję przepis na SaC: Boczek i masło razem na patelnię, pokroić cebulkę i pieczarki (opcja) dodać nieco gałki muszkatołowej i białego... Pokaż więcej

"Taaa jeszcze żyta brakuje. Ech kucharka sie znalazła. Podaję przepis na SaC: Boczek i masło razem na patelnię, pokroić cebulkę i pieczarki (opcja) dodać nieco gałki muszkatołowej i białego pieprzu, ok 150 ml. białego wina i niech się buzuje na wolnym ogniu. Makaron dodać do sosu a nie odwrotnie (taki fetysz) i żółtko na osobę, posypać parmezanem najlepiej kupić w kawałku i samemu trzeć w ostateczności moze być parmezan tarty z torebki. "

W tym przeisie za to mamy żyto a nawet owies.

Madonna Santa!!!! Ludzie, czy Wam totalnie odbiło?

Pieczarki do carbonary? I wino? I cebulka jeszcze? Szkoda, że nie dodałeś kaszanki i salceson w formie opcji. Dla Włocha to tak jak jeść tuńczyka z parmezanem.

I najpierw naucz się Buraku gotować zanim zaczniesz krytykować innych. Strasznie zadufany prostak z Ciebie skoro krytykujesz tę dziewczynę, która tyle ma wspólnego z carbonarą co Ty ze znawcą włoskiej kuchni - czyli NIC.

Zgłoś 02.05.2006 lawinia

Czy Pan kiedys jadl tak zwan&#224; carbonar&#232;?!Mysl&#232;,ze nie .Wi&#232;c prosz&#232; si&#232; wybrac do Wloch,a tam zrozumie Pan,ze jest daleko od prawdziwej carb... Pokaż więcej

Czy Pan kiedys jadl tak zwan&#224; carbonar&#232;?!Mysl&#232;,ze nie .Wi&#232;c prosz&#232; si&#232; wybrac do Wloch,a tam zrozumie Pan,ze jest daleko od prawdziwej carbonary.....Prawdziwy Wloch bylby oburzony tym przepisem.Na przyszlosc,prosze poinformowac si&#232; np. w internecie na temat przepisu.Pozdrawiam,i ....uzywajmy wi&#232;cej internetu,a przede wszystkim poznajmy j&#232;zyki......(zrozumial Pan?)

Zgłoś 24.05.2006 Domela

Według mnie najlepsze carbonara jest z makaronem bucatini (długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku). Przepis na bucatini alla carbonara:

... Pokaż więcej

Według mnie najlepsze carbonara jest z makaronem bucatini (długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku). Przepis na bucatini alla carbonara:

pokrojony w paseczki chudy boczek podsmażamy na złoto. Mieszmay boczek z makaronem, następnie dodajemy smietankę wymieszana z parmezanem, solą i pieprzem. Na koniec żółtka jajek ( jedno żółtko na jedna osobę). Szybko podgrzewany wszystko na małym ogniu, żeby jaja się nie ścieły. Podajemy od razu z siekaną natką i parmezanem.

Buon appetito!

Zgłoś 08.06.2006 ja

Zawodowy kucharz jest jednak najlepszy..obsmial sie...a znam kilka osob ktore mieszkaja we wloszech od x lat i jakos zaden wloch (przynajmniej tam gdzie mieszkaja ) nie dodaje smietany do carbon... Pokaż więcej

Zawodowy kucharz jest jednak najlepszy..obsmial sie...a znam kilka osob ktore mieszkaja we wloszech od x lat i jakos zaden wloch (przynajmniej tam gdzie mieszkaja ) nie dodaje smietany do carbonary.. ale wlasciwie on i tak pewnie pozjadal wszystkie rozumy...pozdro

Zgłoś 11.06.2006 REWNED

Help , zobowiązałem się zrobić "Pasta Carbonara" a tu ile stron w internecie tyle przepisów , mam już mascerpone i 5 dni i chcę błysnąć bo jestem znany z dobrych dań a tu mnie szlag tr... Pokaż więcej

Help , zobowiązałem się zrobić "Pasta Carbonara" a tu ile stron w internecie tyle przepisów , mam już mascerpone i 5 dni i chcę błysnąć bo jestem znany z dobrych dań a tu mnie szlag trafia , lepiej wyklepać 206 z syrenki niż dostać oryginalny przepis . Pozdrawiam

Zgłoś 20.06.2006 Lukas

Spaghetti alla Carbonara

Proszę państwa to przede wszystkim posiekany boczek w parmezanowym sosie cremowym, śmietana tam też jest ale jajka i cebuli nie ma ? Ale może to jest przepis Spa... Pokaż więcej

Spaghetti alla Carbonara

Proszę państwa to przede wszystkim posiekany boczek w parmezanowym sosie cremowym, śmietana tam też jest ale jajka i cebuli nie ma ? Ale może to jest przepis Spaghetti carbonara alla polskie skladniki lub co zostanie po obiedzie. A dlaczego tak twierdze bo spaghetti uwielbiam i jadłem chyba już wszystkie jego odmiany kulinarne i niemoge strawić jak ktoś przekręca skład tak znakomitego a zarazem prostego w przyżadzeniu dania. A osoba która to wystawila niech się zastanowi, zanim popsuje komukolwiek za wczasu apetyt przez swoje fantazje kuchenne.

Zgłoś 04.07.2006 Dzięgie(L)

Ludzie czytam te wasze komentaze i jakos zadnemu z mistrzow patelni nie przyszlo do glowy ze ile kucharzy tyle sposobow przyzadzania potrawy.Proponuje prosty eksperyment.Idzcie ludzie do swoich ... Pokaż więcej

Ludzie czytam te wasze komentaze i jakos zadnemu z mistrzow patelni nie przyszlo do glowy ze ile kucharzy tyle sposobow przyzadzania potrawy.Proponuje prosty eksperyment.Idzcie ludzie do swoich mam i zapytajcie jak zrobic bigos . Potem idzcie do babc,sasiadek , cioc itd. Zobaczycie ile roznych sposobow na to samo uzyskacie.Najbardziej rozwalaja mnie komentarze wlochow z importu pt.a ja mieszkalem i widzialem ze ze smietana albo bez . A sasiadka Twoja robila to na na oliwie z winogron , i co to ma do rzeczy ? wazne zeby danie bylo dobre ! a jak sie nazywa to jest sprawa poboczna :P Smacznego przy czymkolwiek zycze . JEDZ PIJ I POPUSZCZAJ PASA !!! God bless ya all

Zgłoś 05.08.2006 figo79

heh ludziska sprobujcie wersji z mascarpone, mniam mniam normalnie poezja, mi osobiscie nie zalezy zeby moja carbonara byla taka jak we wloszech, ale zeby byla smaczna:D sprobujcie wiec kilku wa... Pokaż więcej

heh ludziska sprobujcie wersji z mascarpone, mniam mniam normalnie poezja, mi osobiscie nie zalezy zeby moja carbonara byla taka jak we wloszech, ale zeby byla smaczna:D sprobujcie wiec kilku wariantow i wybierzcie ten ktory najlepiej wam odpowiada.

Zgłoś 22.08.2006 aga

Spaghetti Carbonara

Składniki:

10 dkg wędzonego boczku

50 dkg spaghetti

2 żółtka

masło

żółty ser tarty

3/4 szklanki gęstej śmietany

<... Pokaż więcej

Spaghetti Carbonara

Składniki:

10 dkg wędzonego boczku

50 dkg spaghetti

2 żółtka

masło

żółty ser tarty

3/4 szklanki gęstej śmietany

przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy na lekko twardy. Na maśle smażymy boczek. Mieszamy żółtka ze śmietaną, serem, przyprawami. Makaron wrzucamy na patelnie z boczkiem i dobrze mieszamy, dodajemy resztę składników i mieszamy.

i tyle.... smacznego !!!!

Zgłoś 04.10.2006 kroku

LOL.

rozsmieszaja mnie polacy mieszkajacy we włoszech..."widziałem i wiem" "widziałem i jadłem"...to tak samo spaghetti neapolitańskie jest inne niz we włoszech. tam w... Pokaż więcej

LOL.

rozsmieszaja mnie polacy mieszkajacy we włoszech..."widziałem i wiem" "widziałem i jadłem"...to tak samo spaghetti neapolitańskie jest inne niz we włoszech. tam wrzucasz pomidory na patelnie, dodajesz przyprawy i wrzucasz makaron. i wualaaaa... w polsce wyglada to zupełnie inaczej wiec nie przechwalac sie kto wie jak sie to robi bo i tak do końca nikt nie wie. każdy robi jak lubi.

a co do makaronu z jajkami - Polecam !!! smakosze makaronu zjedzą nawet makaron ze skwarkami, a wy wydziwiacie czy ma być smietana, czy cebula czy pieczarki.

Zgłoś 24.10.2006 hilal

bez sensu bo jak bylam w szkocji i mieszkalam w akademiku z wlochami (zarowno ci z poludnia i z polnocy) to do caronray faktycznie nie dawali smietany ale zawsze wrzucili zabek czosnku i cebule ... Pokaż więcej

bez sensu bo jak bylam w szkocji i mieszkalam w akademiku z wlochami (zarowno ci z poludnia i z polnocy) to do caronray faktycznie nie dawali smietany ale zawsze wrzucili zabek czosnku i cebule i jeszcze takiego smiesznego orzecha dla aromatu. niektorzy wogole mleka dawali do sosu xD

Zgłoś 24.10.2006 hilal

bez sensu bo jak bylam w szkocji i mieszkalam w akademiku z wlochami (zarowno ci z poludnia i z polnocy) to do carbonary faktycznie nie dawali smietany ale zawsze wrzucili zabek czosnku i cebule... Pokaż więcej

bez sensu bo jak bylam w szkocji i mieszkalam w akademiku z wlochami (zarowno ci z poludnia i z polnocy) to do carbonary faktycznie nie dawali smietany ale zawsze wrzucili zabek czosnku i cebule i jeszcze takiego smiesznego orzecha dla aromatu. niektorzy wogole mleka dawali do sosu xD

Zgłoś 24.10.2006 madziablondi

podajcie jakis przepis bez jajek bo nie znosze zoltek

Zgłoś 28.10.2006 Raf

Czytam przepis i komentarze i nalezy tu pare rzeczy sprostowac.

Po pierwsze nie uzywa sie do carbonary scietych rurek - dlatego

wlasnie sie nazywa spagetti carbonara, a nie penne c... Pokaż więcej

Czytam przepis i komentarze i nalezy tu pare rzeczy sprostowac.

Po pierwsze nie uzywa sie do carbonary scietych rurek - dlatego

wlasnie sie nazywa spagetti carbonara, a nie penne carbonara.

Sos sporzadza sie z boczku podsmarzonego na oliwie (mozna uzyc masła), do tego dodaje sie śmietane (we wloszech mozna kupic specjala - jest gesta, u nas trudno). Obok w miseczce nalezy roztrzepac jajka, pieprz, sól jak kto lubi. Makaron gotuje sie około minute krocej niz do stanu "al dente". Odcedza się i zostawia w garnku na malutkim ogniu, wlewa sie tam owo jajko - jajo sie scina, makaron dochodzi do stanu al dente. Do tego wlewa sie sos. Poypuje sie parmezanem. Jest pyszne. Naturalnie jak ktos lubi poekperymentowac (ja lubie) to sobie troche gałki muszkatałowej dodać może do sosu czy co tam chce. Ale ten przepis ktory podalem to tradycja. Smacznego:)

Zgłoś 13.12.2006 bolek

Do każdego rodzaju spageti dodajemy parmezano a nie żólty ser.

Zgłoś 09.02.2007 joanka

Do Cuocy: Twój przepis podobnie jak mój z tym, że ja wrzucam boczek na patelnie, potem cebulke drobno pokrojoną i kilka ząbków czosnku. W między czasie w miseczce mieszam duze opakowanie śmietan... Pokaż więcej

Do Cuocy: Twój przepis podobnie jak mój z tym, że ja wrzucam boczek na patelnie, potem cebulke drobno pokrojoną i kilka ząbków czosnku. W między czasie w miseczce mieszam duze opakowanie śmietany, startej mozarelli ok. 40 dag i 3-4 żółtka, solę i pieprzę. Na patelnie z boczkiem wrzucam gorące rurki makaronu, na to sos i wszystko mieszam przez kilka krótkich minutek na wolnym ogniu aż sos z boczkiem sokładnie obkleją makaron i utworzy sie tzw. pajęczynka. Na talerzu podaję posypane koperkiem i jeszcze odrobiną nowo startego pieprzu. Mówię Wam niebo w gębie. Moja rodzina sie zajada po uszy.Smacznego...

Zgłoś 01.02.2007 maciek222

pochodzenie sosu moze byc rozne i jego wersje moga byc w rozny sposob modyfikowane. ale polecam wyprobowac moj przepis :

boczek podsmarzyc z cebula i czosnek ,pod koniec podlac winem i zr... Pokaż więcej

pochodzenie sosu moze byc rozne i jego wersje moga byc w rozny sposob modyfikowane. ale polecam wyprobowac moj przepis :

boczek podsmarzyc z cebula i czosnek ,pod koniec podlac winem i zredukowac , dodac smietane i starty ser, doprawic siekana pietruszka i grubo zmielony pieprz oraz sól na boga żadnego oregano .

Zgłoś 08.01.2007 elcia

Jest na prawdę pyszne! Gorąco polecam! Mój mąż mógłby to jeść codziennie!

Zgłoś 14.01.2007 gruby

* orginal Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Sporządza się go z boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jes... Pokaż więcej

* orginal Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Sporządza się go z boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia. W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Zgłoś 29.01.2007 zuz

osobiście jestem vegetariankom i w mojej kuchni nie uznaję boczku i tym podobne...Bardzo lubię spaghetti ze słoika z firmy

,,Pudliszki"oczywiście bez mięsa.Kiedyś kochałam spaghetti ... Pokaż więcej

osobiście jestem vegetariankom i w mojej kuchni nie uznaję boczku i tym podobne...Bardzo lubię spaghetti ze słoika z firmy

,,Pudliszki"oczywiście bez mięsa.Kiedyś kochałam spaghetti po bolońsku,ale zmieniły się moje poglądy.Myślę,że mój tato byłby zachwycony Spaghetti carbonara i dlatego jeszcze podam ten przepis przyjaciołom.

Zgłoś 08.06.2007 Orzeszek

A ja taki makaronik wprost uwielbiam...jest pyyyszny

Zgłoś 08.06.2007 Orzaeszek

Najlepiej gdy ma duużo przypraw-wtedy jest jescze lepszy(makaron oczywiście) :)

Zgłoś 18.03.2007 Eh

Fragment z angielskiej wikipedii chyba rozjaśni trochę temat:

"[...]Cream is not an ingredient in the original recipe, and is not generally used with pasta in central Italy.

T... Pokaż więcej

Fragment z angielskiej wikipedii chyba rozjaśni trochę temat:

"[...]Cream is not an ingredient in the original recipe, and is not generally used with pasta in central Italy.

The Anglo-American carbonara recipe is made from cream[...]"

czyli w oryginalnym włoskim przepisie śmietany NIE BYŁO, za to w angloamerykańskiej JEST (tak samo amerykańska pizza jest inna niż włoska). I wszystko jasne. Po co się kłócić, skoro to takie proste...

Zgłoś 18.03.2007 Eh

I jeszcze oryginalny przepis z włoskiej wikipedii:

Ingredienti

1 * Pasta lunga di semola di grano duro

2 * Guanciale (nella ricetta originale) oppure pancetta affumicat... Pokaż więcej

I jeszcze oryginalny przepis z włoskiej wikipedii:

Ingredienti

1 * Pasta lunga di semola di grano duro

2 * Guanciale (nella ricetta originale) oppure pancetta affumicata

3 * Uova

4 * Pecorino romano

5 * Sale e pepe

1 = makaron, 2 = boczek 3 = jaja 4 = ser 5 = sól i pieprz

Zgłoś 08.06.2007 fiftulka

Rzeczyiście. cyt. "najsmieszniejsze forum o gotowaniu;)" Zgadzam sie w 100% z przedmówcą. :D:D:D Dawno sie tak nie ubawiłam. Cyt. "Bardzo lubię spaghetti ze słoika z firmy ,,... Pokaż więcej

Rzeczyiście. cyt. "najsmieszniejsze forum o gotowaniu;)" Zgadzam sie w 100% z przedmówcą. :D:D:D Dawno sie tak nie ubawiłam. Cyt. "Bardzo lubię spaghetti ze słoika z firmy ,,Pudliszki"oczywiście bez mięsa." LOL albo ten :D "Próbowałam wiele przepisów na carbonara i najlepszy jest KNORRA taki gotowy z paczki." To nie sos knorra Ci smakuje tylko glutaminian sodu ( wzmacniacz smaku i zapachu) podobno uzależnia :) :D hahaha "to jest przepis Spaghetti carbonara alla polskie skladniki lub co zostanie po obiedzie"

Chyba będe tu częściej wpadać :D

Zgłoś 24.03.2007 liii

heheheh jestescie zabawni!!!pracowalam na kuchni w Grecji i naprawde carbonara bez smietany to nie wiem co to za wersja:))))troche oliwy do makaronu na patelni boczus z pieczarkami marynowanymi ... Pokaż więcej

heheheh jestescie zabawni!!!pracowalam na kuchni w Grecji i naprawde carbonara bez smietany to nie wiem co to za wersja:))))troche oliwy do makaronu na patelni boczus z pieczarkami marynowanymi i dodajemy do tego makaronik i mamy cos:)ijak ktos chce to moze dodac serek:)bez zadnych zoltek:)))ale mysle ze kazdyma swaja ulubiona wersje:)

Zgłoś 26.03.2007 tozico

Nie wiem, skąd tyle emocji... Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłem sam carbonarę, wyszło dobrze /wariant z cebulą/- wierzę, ze inne wersje są rownie dobre. Apeluję o kulturę wypowiedzi

Zgłoś 11.04.2007 Carbonara

Z tej strony Spaghetti Carbonara. Przepraszam, ale możecie sę wszyscy ode mnie odczepić? Dzięki.

Zgłoś 16.04.2007 Maresio

Składniki:

makaron, boczek (co najmniej 5 dag/os), żółtka jajek (1/os), parmezan (5-10 dag, w zależności od upodobania), śmietana (co najmniej 100g na osobę, najlepiej deserowa 36% lub 30... Pokaż więcej

Składniki:

makaron, boczek (co najmniej 5 dag/os), żółtka jajek (1/os), parmezan (5-10 dag, w zależności od upodobania), śmietana (co najmniej 100g na osobę, najlepiej deserowa 36% lub 30%, próbowałem z 22% i też wyszło, chodzi o to, żeby się nie zcięła), oliwa, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Pokrojone w kostkę plastry boczku podsmażamy na patelni, odlewamy cały tłuszcz. Makaron gotujemy (al dente), możemy dodać łyżkę lub dwie oliwy do gotującego się już makaronu. W międzyczasie drobno ucieramy parmezan i przygotowujemy dużą patelnię, nalewamy oliwę, ale tylko tyle, żeby przykryła dno, trzymamy to na wolnym ogniu (oliwa ma być ciepła). Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy boczek i parmezan (nie cały!), solimy i pieprzymy do smaku. Następnie wrzucamy makaron (zalany uprzednio zimną wodą) i mieszamy, dodając żółtka. Teraz należy już tylko solić, pieprzyć i dosypywać parmezanu według upodobań, ja w tym momencie zawszę dodaję tylko parmezan. Dla lepszej estetyki można zetrzeć grubo parmezan i posypać nim nałożone uprzednio na talerz danie. Zawsze wychodzi mi rewelacyjne. Smacznego!

Zgłoś 05.10.2007 4nika1

carbonareSłow.duszy chyba jest najlepsze.Niedługo moj mąż ma urodziny. Wypróbuję.

Zgłoś 09.05.2007 Fabiola

Ludzie co wy tam za głupoty piszecie ;) eh... to jest prawdziwy przepis na spaghetti carbonara:

1. Ugotuj spaghetti w dużej ilości wody z solą i łyżką oliwy.

2. Pokrój boczek w pas... Pokaż więcej

Ludzie co wy tam za głupoty piszecie ;) eh... to jest prawdziwy przepis na spaghetti carbonara:

1. Ugotuj spaghetti w dużej ilości wody z solą i łyżką oliwy.

2. Pokrój boczek w paseczki

3. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.

4. Podsmaż boczek na patelni na złoto.

5. Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał.

6. Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć).

7. Podawaj od razu z siekaną natką i parmezanem.

Smacznego :)

Zgłoś 09.05.2007 Fabiola

Ya-nek nie masz racji... to własnie Włosi nauczyli nas hartowac makaron. Pozdrawiam

Zgłoś 09.05.2007 Kasia

Mówcie co chcecie. Próbowałam wiele przepisów na carbonara i najlepszy jest KNORRA taki gotowy z paczki. Nie wiem czy w sosie jest śmietana i jakaś trucizna ale sosik jest boski. Spróbujcie i sa... Pokaż więcej

Mówcie co chcecie. Próbowałam wiele przepisów na carbonara i najlepszy jest KNORRA taki gotowy z paczki. Nie wiem czy w sosie jest śmietana i jakaś trucizna ale sosik jest boski. Spróbujcie i sami oceńcie. Propozycja Knorra jest i z pieczarkami i z szynka a nawet z salami. To ostatnie jest nawet ciekawym połaczeniem dajacym całkiem nową kompozycję smakową. Pozdrawiam smakoszy :-)))

Zgłoś 21.12.2010 Matewka

Widzę, że jest tu paru "polaków mieszkających we Włoszech". Czujecie się znawcami włoskiej kuchni? Wydaje się, że tak... Ale znałem paru takich polskich mądrali z Włoch, co myśleli, że... Pokaż więcej

Widzę, że jest tu paru "polaków mieszkających we Włoszech". Czujecie się znawcami włoskiej kuchni? Wydaje się, że tak... Ale znałem paru takich polskich mądrali z Włoch, co myśleli, że spaghetti je się widelcem i łyżką... Paranoja.

A co do kłótni o cebulę, to tak, jakby się zastanawiać czy do bigosu daje się rodzynki, albo czy gotuje się go na młodej czy dojrzałej kapuście...

Zgłoś 22.05.2007 mike

a co z natka pietruszki ? dodaje efektu wizualnego i nie tylko apropo żółtek to nie dodaje nie ma za dużej róznicy jedynie kolor jest nieco bielszy.

Zgłoś 30.06.2007 dzesio

wszystkie przepisy tutaj podane maja wspolny skladnik: boczek (oryginalnie boczek panchetta). wyobrazcie sobie jakie bylo moje zdziwienie jak poszedlem do wloskiej restauracji w Gdyni i dostalem... Pokaż więcej

wszystkie przepisy tutaj podane maja wspolny skladnik: boczek (oryginalnie boczek panchetta). wyobrazcie sobie jakie bylo moje zdziwienie jak poszedlem do wloskiej restauracji w Gdyni i dostalem carbonare z... szynka. moze im akurat boczek sie skonczyl. nie no danie bylo dobre tylko czemu nazwali je carbonara?

Zgłoś 09.07.2007 ania

zamiast zwyklego sera dodajmy parmezan! koniecznie!!

Zgłoś 22.12.2008 Agat

Co Polak, to przepis na Włoski makaron :)

Zgłoś 28.10.2007 kuba

to jest super ;]

Zgłoś 08.11.2007 poczatkujący amator

O ile wieM to do zrobienia jajecznicy potrzebujemy jajka a nie tylko żółtka xD Fajne przepisy, te carbonara ze śmietaną też może być smaczne , wypróbujexD

Zgłoś 22.10.2008 ruda kaśka

zaraz pęknę ze smiechu- boskie te komentarze:-)

I ZASMAŻKA!

Zgłoś 17.11.2007 kuchcik 2

Mojej siostrze nie smakowało

Zgłoś 18.10.2008 aga

moja znajoma np dodaje troche pietruszki

Zgłoś 01.12.2008 lolex19988

to jest najlepsze takie jak powiedzieliscie najlepsze spaghetti!!!!;D

Zgłoś 10.11.2008 rudi

ten przepis to jakaś lipa jest !! nie wiem co za matoł to pisał hehe !! słyszałeś kiedyś o parmezanie??

Zgłoś 03.05.2010 jane

O cholera , jednak zrobię mielone :)

Zgłoś 10.01.2008 Demerin

ludzie! co wy pier...licie carbonare robi się tak: boczek na patelnię z wrzącą oliwą, on się smaży a ty mieszasz śmietanę z żółtkiem . następnie (makaron jest już ugotowany),makaron wrzucasz do ... Pokaż więcej

ludzie! co wy pier...licie carbonare robi się tak: boczek na patelnię z wrzącą oliwą, on się smaży a ty mieszasz śmietanę z żółtkiem . następnie (makaron jest już ugotowany),makaron wrzucasz do garnka z boczkiem mieszasz to, (wymieszujesz??)ZALEWASZ tą śmietaną z żółtkiem i trzymasz na ogniu!!!!!,aż zrobi się dobra konsystencja, do carbonary trzeba mieć wyczucie prosto ją zrobić ale trudno zrobić ją DOBRZE, i dopiero jak trzymasz to na gazie można dodać soli i pieprzu a także oregano i MIESZAĆ DO CHOLERY! nie podałem ilości bo robi ę to na oko ;)

p.s. Mam 14 lat!

Zgłoś 31.01.2008 malvi

no tak w sobotę urządzam przyjęcie - po raz kolejny zaglądam do tego serwisu, gdyż nigdy nie zawiodłam się na jego uczestnikach - i o zgrozo wymyśliłam sobie, iż pomiędzy wykwintnymi przystawkam... Pokaż więcej

no tak w sobotę urządzam przyjęcie - po raz kolejny zaglądam do tego serwisu, gdyż nigdy nie zawiodłam się na jego uczestnikach - i o zgrozo wymyśliłam sobie, iż pomiędzy wykwintnymi przystawkami i deserem chcialabym podać coś prostego, a jednocześnie niespotykanego, pomyślałam Carbonara!

Teraz po przeczytaniu tych wszystkich wypowiedzi, chyba pójdę w stronę makaronu z kurczakiem, brokułami i migdałami

Zgłoś 04.03.2008 efczja

przepis na c. po polsku byl najlepszy;] niektorzy konserwatysci musza sie przyzwyczaic, ze z taniej potrawy mozna zrobic bogata w smaku , i ze sa fanatycy oregano ;p

Zgłoś 04.04.2008 ile głów tyle pomysłów

hej wszystkim, czytałam milion propozycji robienia carbonara...nie wiem ktora jest prawdziwa,każdy każdego krytykuje, śmieje sie.. wreszcie sie zdenerwowalam i zrobilam wsyztsko po swojemu. wysz... Pokaż więcej

hej wszystkim, czytałam milion propozycji robienia carbonara...nie wiem ktora jest prawdziwa,każdy każdego krytykuje, śmieje sie.. wreszcie sie zdenerwowalam i zrobilam wsyztsko po swojemu. wyszlo bardzo dobre, wręcz pyszne, aczkolwiek nigdy spaghetti carbonara nie jadłam, wiec nie powiem wam, czy w smaku podobne xD (ale raczje nie:P) a ja zrobilam tak :

*podsmazyłam boczek

* poddusilam pieczarki i cebulkę

*wrzuciłam makaron na patelnię(i to świderki ]:-> Włoch by sie załamał pewnie)

*dodalam 250g mascarpone z roznymi ziołami włoskimi(ktore uwielbiam) doslownie chwilke potrzymalam na patelni i na talerz, uwierzcie, ze bardzo dobre. jak to nazwać nie wiem, ale pyszne było. wszyscy zjedli migiem. gdzies czytałam, ze własnie mozna robic podobnie jak napisałam, ale dodawać cebule to grzech :P .. kiedy ja lubie ! bardzo częśto głowne przepisy troszke modyfikuje, robie na wyczucie, i uwierzcie.. zeby dobrze gotowac nie trzenba sie sztywno 3mac przepisów. wystarczy wyczucie smaku. pozdrwiam wsyztskich makaromaniaków :*

Zgłoś 13.04.2008 xtc33

pietruszka. koniecznie dużo pietruszki.

Zgłoś 02.05.2008 ov_Darkness

hmm...

a ja nigdy żółtek głupi nie dawałem! To już wiem, OCB.

Moja "carbonara" to śmietana (jaką dawać: słodką czy kwaśną? bo daję 18'kę), boczek, cebulka pieprz i s... Pokaż więcej

hmm...

a ja nigdy żółtek głupi nie dawałem! To już wiem, OCB.

Moja "carbonara" to śmietana (jaką dawać: słodką czy kwaśną? bo daję 18'kę), boczek, cebulka pieprz i sól. No i żółty serek oczywiście, zazwyczaj edamer, bo ma wyrazisty smak. Oliwy i parmezanu nie cierpię, więc nie dodaję.

Zgłoś 09.05.2008 Chavezfrias

Oto mój przepis. Moi znajomi którzy dotychczas probowali tego dania w moim wykonaniu zgodnie twierdzą że to najlepsza carbonara na świecie! Polecam naprawde warto spróbować.

Składniki (p... Pokaż więcej

Oto mój przepis. Moi znajomi którzy dotychczas probowali tego dania w moim wykonaniu zgodnie twierdzą że to najlepsza carbonara na świecie! Polecam naprawde warto spróbować.

Składniki (porcja na 3 osoby): 3 opakowania serka mascarpone 300g szynki lub polędwicy-surowej,wędzonej 2-3 ząbki czosnku 6-9 jajek ,kolendra sól ew. parmezan drobno posiekany lub starty ,makaron penne lub spaghetti.

przygotowanie: 1.Z jajek przydadzą się TYLKO zółtka. 2.Żółtka mieszamy z 1,5 opakowania serka mascarpone 3.W tym czasie na patelni podsmażamy mięso 4.jeśli kolendra nie jest zmielona należy rozbić dokladnie ziarenka 5. Makaron zalewamy wrzątkiem i gotujemy do stanu al dente 6.Kiedy mięso będzie już dostatecznie podsamżone odlewamy większość oleju z patelni ,dorzucamy posiekany czosnek,dokładamy 1,5 opakowania mascarpone(część bez żółtek),mieszamy z mięsem i roztapiamy na malym ogniu. 7. Dodajemy garść kolendry (nie załować tej przyprawy) 8. Po kilku minutach dodajemy zółtka zmieszane z reszta serka dokładnie mieszamy,gotując na małym ogniu jeszcze przez ok 7 min( w międzyczasie dodajemy kolejną garść kolendry i ew.parmezan) 9. Odcedzamy makaron i polewany na talerzach GORĄCYM SOSEM prosto z patelni!

Spróbujcie a wszystkie inne propozycje podania carbonary odejdą w niepamięć!!

Zgłoś 28.05.2008 kamila

wczoraj na obiad zrobiłam to spaghetti. wyszło pyyyszne. nie dałam oregano tylko sól i dużo pieprzu i odrobinę tej przyprawy do spaghetti. zamiast zwykłego sera kupiłam starty już parmezan. pol... Pokaż więcej

wczoraj na obiad zrobiłam to spaghetti. wyszło pyyyszne. nie dałam oregano tylko sól i dużo pieprzu i odrobinę tej przyprawy do spaghetti. zamiast zwykłego sera kupiłam starty już parmezan. polecam to danie:):)

Zgłoś 21.06.2008 chilum

Pewnie się powtórzę, ale carbonara jest bez śmietany.Zółtko, parmezan, pieprz.Bez soli, paremzan starcza. Zaraz ide sobie zrobić ;p. pzdr WM

Zgłoś 09.02.2011 kubakuba-87

Czytajac wasze posty mozna sie poplakac ze smiechu albo zalamac z glupoty.... Tak jak parzebie kawy moze byc na 10 sposobow tak i kazde danie. Dla jednych pizza jest z chin dla innych z wloch...... Pokaż więcej

Czytajac wasze posty mozna sie poplakac ze smiechu albo zalamac z glupoty.... Tak jak parzebie kawy moze byc na 10 sposobow tak i kazde danie. Dla jednych pizza jest z chin dla innych z wloch... Carbonara jest z zoltkiem, boczkiem PARMEZANEM najlepiej Galbani sol, pieprz i czosnek. Kucharz od 7 lat po rocznej praktyce w Mediolanie. dziekuje

Zgłoś 27.06.2008 miras

CARBONARA NIE MOŻE MIEĆ ŚMIETANY DO DIABŁA!!! CO ZA DURNY PRZEPIS TU PODAJECIE

Zgłoś 28.07.2008 Martusia

Ten przepis jest do du...py!!!Zrobiłam iii...samkujem wymiocinami fuj oblecha ech echu :P bleeeee

Zgłoś 29.07.2008 Marczita

Ja robie carbonare alla Marczita hehe i oczywiscie nie jest to juz carbonara ale za to jest pyszna (dla fanow koperku):

makaron

boczek

smietana

zoltko

czosnek
... Pokaż więcej

Ja robie carbonare alla Marczita hehe i oczywiscie nie jest to juz carbonara ale za to jest pyszna (dla fanow koperku):

makaron

boczek

smietana

zoltko

czosnek

koperek

ser zolty (parmezan najlepiej)

sol, pieprz

makaron gotujemy (al dente), w tym samym czasie podsmazamy boczek

smietane mieszamy z zoltkiem, czosnkiem, sola i pieprzem, dodajemy koperek (ja wrzucam duzo ale to zalezy co kto lubi)

Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy i wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy boczek i mix smietany z koperkiem, na koniec dodajemy ser.

Smacznego!!

PS. Nie kloccie sie o przepisy, bo ilu kucharzy tyle pomyslow i sposobow, w samych Wloszech nawet nie znajdziecie dwoch tak samo smakujacych carbonara...gotujcie wedlug wlasnego smaku, bo przeciez chodzi o to zeby bylo smaczne. Kuchnia to jak plac zabaw - centrum rozrywki w naszym domu:)

Zgłoś 29.07.2008 Marczita

Oo, cos mi nie wyszlo z lista zakupow;/

Powinno byc

zoltko

ser zolty

ale chyba kazdy sie domysli;)

Zgłoś 29.07.2008 marczita

Cos nie halo z tym portalem bo ucielo mi polowe skladnikow:((

Zgłoś 06.10.2008 maciek

co to za przepis z przyprawa do spaghetti? to tak samo jakby kupic gotowe do odgrzania w mikrofali. jak chce glutaminianu sodu to sobie vifona kupuje. najlepsze i mnostwo efektu zupki chinskiej ... Pokaż więcej

co to za przepis z przyprawa do spaghetti? to tak samo jakby kupic gotowe do odgrzania w mikrofali. jak chce glutaminianu sodu to sobie vifona kupuje. najlepsze i mnostwo efektu zupki chinskiej :)

Zgłoś 28.10.2009 bajowa

a ja ostatnio idę na latwiznę i mam sosik ze słoika dolmio carbonara i też jest pysznie...a jak szybko

Zgłoś 12.02.2009 jolek

carbonaro wielką jesteś

controwersji wzbudzasz wiele

Zgłoś 23.07.2009 Fettuczini

FiX Knorr i po sprawie ;)

Zgłoś 04.02.2010 pawel22413

a ja robię to po swojemu: na patelni gotuję śmietanę, dodaje gotowaną szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Do tego dorzucam makaron i na koniec jedno żółtko. Z przypraw tylko pieprz i pietruszka. ... Pokaż więcej

a ja robię to po swojemu: na patelni gotuję śmietanę, dodaje gotowaną szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Do tego dorzucam makaron i na koniec jedno żółtko. Z przypraw tylko pieprz i pietruszka.

Zgłoś 05.12.2009

te danie jest super

Zgłoś 25.11.2009 agat33

Carbonara musi mieć boczek...nie szynkę czy kiełbasę... żółtka i opcjonalnie śmietanę, oliwa i sół z pieprzem...po za tym żadnych przypraw...w każdym regionie Włoch i Ameryce to danie smakuje i... Pokaż więcej

Carbonara musi mieć boczek...nie szynkę czy kiełbasę... żółtka i opcjonalnie śmietanę, oliwa i sół z pieprzem...po za tym żadnych przypraw...w każdym regionie Włoch i Ameryce to danie smakuje inaczej...zależy od kucharza...od składników i umiejętności...

tak jak nasz bigos kady jest inny...nawet gotowany przz tego samego kucharza

Zgłoś 22.10.2009 jul

No to już przeczytałem wszystkie wrsje z i bez śmietany a jednego się nie dowiedziałem, jaka taśmietan kwaśna czy słodka?

Zgłoś 31.12.2009 januszek z ozo

słuchajcie pedały przepis bardzo śmiały:)na wzmocnienie pały,więc wierzcie w ideały a wejdzie wam cały buha ha

:)

Zgłoś 13.10.2009

Ej kucharze od kiedy do prawdziwego carbonare uzywa sie boczku jelopy uzywa sie szynki parmenskiej - droga bo droga ale wtedy carbonare smakuje jak nalezy

Zgłoś 03.05.2012 lolol

Pojechały do Włoch jedna z drugą, sprzątały kible, na dysce dały dups*a pierwszemu lepszemu lambadziarzowi, to teraz mogą mówić, że mieszkają we Włoszech i znają się na kuchni :))) Dziewczyna po... Pokaż więcej

Pojechały do Włoch jedna z drugą, sprzątały kible, na dysce dały dups*a pierwszemu lepszemu lambadziarzowi, to teraz mogą mówić, że mieszkają we Włoszech i znają się na kuchni :))) Dziewczyna podała przepis, to trzeba ją zgnoić, że niekanonicznie. Weźcie nie wracajcie, IQ kraju się nie obniży, a i zdartych c*p będzie mniej.

Zgłoś 12.01.2011 tier

przepis ktory znam to makaron jajka boczek wedzony zadnego zoltego sera tylko parmezan sol i pieprz oto cala filozofia

o smietanie pierwsze slysze i innych dodatkach typu cebula

a... Pokaż więcej

przepis ktory znam to makaron jajka boczek wedzony zadnego zoltego sera tylko parmezan sol i pieprz oto cala filozofia

o smietanie pierwsze slysze i innych dodatkach typu cebula

ale kazdy robi tak jak lubi ja osobiscie robie tak jak mnie nauczono

pozdrowionka dla wszystkich ;)

Zgłoś 09.02.2010 Jacek Zduńska Wola

Jadłem to w restauracji, dzięki za przepis!!! Teraz delektuję się w domu, świetny posiłek w dwadzieścia kilka minut , pychota :))

Zgłoś 04.01.2010 kucharz amator

hm... carbonare beeeeezz smietany tylko parmezano reggiano, czosnek do zapachu nie duzo, i zultka , makaron tagiatele nie spagetti kuzwa ludzie oliva z olivek , alboooo troche smalcu ... Pokaż więcej

hm... carbonare beeeeezz smietany tylko parmezano reggiano, czosnek do zapachu nie duzo, i zultka , makaron tagiatele nie spagetti kuzwa ludzie oliva z olivek , alboooo troche smalcu rozbity schabik panierka ziemniaczki ugotowne kapustka zasmazana do tego kufelek tyskie no i jak ? i zoladeczek zadowolony :) po carbonare mozna dostac rozwlnienia hihihihi

Zgłoś 29.01.2010 Podróżnik

No tak. Najlepiej się kłócić. Niegdyś byłem we Włoszech. Mieszkałem w w Cesenatico (północne Włochy). Wdałem się w rozmowę z tamtejszym tubylcem. I dowiedziałem się historii sławnej Carbonary. S... Pokaż więcej

No tak. Najlepiej się kłócić. Niegdyś byłem we Włoszech. Mieszkałem w w Cesenatico (północne Włochy). Wdałem się w rozmowę z tamtejszym tubylcem. I dowiedziałem się historii sławnej Carbonary. Sama nazwa jak już ktoś tu wspomniał wywodzi się od włoskiego słowa "carbonari" czyli po prostu górnik. Rzeczywiście tak jadali górnicy, będący w większości pracownikami z regionów rolnych i podmiejskich. Ze względu na lepiej rozwiniętą ekonomię północy włoch mieli oni łatwy dostęp do produktów rolnych, jak masło, śmietana, jaja oraz ....mięso. Oryginalna Carbonara z północy włoch to przede wszystkim: makaron, boczek, ser parmezan (czyli ser twardy, ostry typu włoskiego) do wyboru wedle upodobań kulinarnych Pecorino Romano (owczy parmezan), Parmiggiano Reggiano czy Grana Padano (parmezany z mleka krowiego. Niekiedy rolnicy nie mieli wyboru i jedli z tym co po prostu mieli. Rzeczywiście w oryginalnej starej wersji nie było śmietany a elementem pozwalającym zjeść to "suche danie" było masło czosnkowe (ok. łyżki) na talerz które kładło się na gorący świeżo wyjęty na talerz makaron. Wszystko to zasypywało się boczkiem i parmezanem. Następnie przy pomocy widelca i łyżki mieszało sie wszystko na talerzu tak aby natłuścić makaron który w połączeniu z serem parmezan robił się strasznie suchy. Cała kompozycję należało zjeść zanim wystygła (czyt. masło przestawało być płynne i sama strawa ciężko przechodziła przez gardło. (Jadłem więc wiem). Dla ciekawości na biednym południu Włoch gdzie brakowało przede wszystkim pieniędzy, luksusy typu boczek zastępowano suszonymi śliwkami moczonymi wcześniej w wodzie morskiej. Jak wiadomo boczek jest słony więc mieszkańcy południa próbowali czymś zastąpić ten smak. Śliwek zawsze było im pod dostatkiem, wody morskiej również. Jeżeli chodzi o spagetti carbonara ze śmietaną, jest to tak zwana wersja komercyjna (podawana w restauracjach, uznawana na całym świecie w podobnych kompozycjach ze względu na walory smakowe oraz łatwość w jedzeniu. Oryginalne spaghetti carbonara bazująca tylko na makaronie, boczku, maśle czosnkowym, dużej ilości sera parmezan było zarówno suche jak również wyrafinowane w smaku (szczególnie z Pecorino Romano). mówiąc prościej. Nie każdemu smakuje taka kompozycja. Przekonałem się o tym osobiście. Ja gustuje zarówno w oryginalnej wersji jak i "komercyjnej" (+śmietana, jajo, cebula, dobre jest również dodać fixa Carbonara oraz ze dwa, trzy serki topione do sosu). Oryginalna Carbonara oraz ta pospolita to całkiem inne dania i tak na prawdę powinny nosić inną nazwę. Tak więc kucharze. Pichćcie i próbujcie co wam najbardziej smakuje:) Pozdrawiam