Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Spaghetti cytrynowe

Tekst i foto Zuza Gałuszka 03.01.2012

Podobno najpiękniejsze włoskie cytryny pochodzą z Taorminy, z Sycylii. To właśnie tam przygotowuje się lekko słodkawy sos do spaghetti i podaje gościom, by docenili aromatyczne zalety tamtejszych cytryn. I choć tradycyjnie posypuje się makaron parmezanem, to tu dodatkowo smak urozmaica mak. Ciekawe zestawienie, warte spróbowania, szczególnie teraz, gdy cytryny są najsmaczniejsze.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty20 min.średnia

Składniki:

40 dag spaghetti,
5 cytryn,
100 ml słodkiej śmietanki (18%),
10 dag masła,
5 dag startego parmezanu,
1 łyżeczka maku.

Jak przyrządzić?

Cytryny myjemy bardzo dokładnie w gorącej wodzie.

Ścieramy z nich skórkę.

Na małym ogniu podgrzewamy masło w rondlu.

Dodajemy większą część startej cytrynowej skórki i mieszamy.

Powoli dodajemy słodką śmietankę i parmezan.

Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.

Gdy lekko zgęstnieje, odstawiamy.

Makaron gotujemy na pół twardo i po odcedzeniu wkładamy do sosu.

Rondel stawiamy na ogniu i przez chwilę podgrzewamy mieszając.

Jak podawać?

Makaron podajemy posypany odrobiną maku, resztą skórki cytrynowej i parmezanem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.01.2012 mała-zdzirsa

WOW bardziej na słodko czy kwaśno?

Zgłoś 08.01.2012 hasia

Gościu spróbuj zrobić ,i uruchom nie wyobraźnię tylko wzrok i kubki smakowe.Najprościej się przejechać po przepisie,trudniej popracować .Ludzie,ja na tej stronie czytam różne ciekawe przepisy o ... Pokaż więcej

Gościu spróbuj zrobić ,i uruchom nie wyobraźnię tylko wzrok i kubki smakowe.Najprościej się przejechać po przepisie,trudniej popracować .Ludzie,ja na tej stronie czytam różne ciekawe przepisy o jakich wielu autorów książek kucharskich nie ma pojęcia.

Zgłoś 04.01.2012

Nie tym razem pani Zuzo... mak, parmezan i cytryna łał...nie wyobrażam sobie tego smaku.

Zgłoś 08.01.2012 Maja

Czytałam przepis dwa razy i zrozumiałam, że z cytryn używamy tylko skórkę co z resztą robimy??? Czy dobrze myślę?Czy coś zostało pominięte w tym przepisie.

Zgłoś 09.01.2012 Wiesia

Myślę Maju,że cytryny wycisnąć i zasypać cukrem,będzie pyszna herbata z cytrynką.Sądzę,że w przepisie chodzi o zapach i szczególny lekko gorzkawy smaczek.Przepis oryginalny.

Zgłoś 01.02.2012 Asia B.

Ten przepis mnie zainspirował. Nie miałam w domu maku, ale dodałam trochę wędzonej polędwiczki - Carpaccio z indyka. Oryginalny smak.

Zgłoś 19.03.2012 kajasi

do sosu po przestudzeniu można dodać jeszcze żółtko i zdecydowanie odradzam ponowne stawianie na ogniu, do sosu po prostu należy dodać bardzo gorący makaron, tuż po odcedzeniu i szybko wymieszać... Pokaż więcej

do sosu po przestudzeniu można dodać jeszcze żółtko i zdecydowanie odradzam ponowne stawianie na ogniu, do sosu po prostu należy dodać bardzo gorący makaron, tuż po odcedzeniu i szybko wymieszać, będzie bardziej aksamitny i nie zrobią się gródki, pozdrawiam

Zgłoś 23.03.2012

czyli smaku cytryny nie zostaje za dużo?

www.przepisydnia.blogspot.com

na pewno też umiesz zrobić coś specjalnego, przy czym nie trzeba się napracować, wyślij zdjęcie i przepis, nie ... Pokaż więcej

czyli smaku cytryny nie zostaje za dużo?

www.przepisydnia.blogspot.com

na pewno też umiesz zrobić coś specjalnego, przy czym nie trzeba się napracować, wyślij zdjęcie i przepis, nie zapomnij się podpisać, aby przepis nie został anonimowy

Zgłoś 01.01.2017 Barnypok

PFB5O9 http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

Zgłoś 10.01.2017 hbyhwhpl

y6FEz2 bfudzovfrtoh, [url=http://hicuualbmgbb.com/]hicuualbmgbb[/url], [link=http://popuzhxtpdyo.com/]popuzhxtpdyo[/link], http://woqilpnwpsnk.com/

Zgłoś 28.01.2017 xdydfyqpslz

mkxFsH ugsfivajdzav, [url=http://bpzplajvafeg.com/]bpzplajvafeg[/url], [link=http://mjvzsjpzqgut.com/]mjvzsjpzqgut[/link], http://qizxjsgldtve.com/