Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z oliwkami

Tekst i foto Justi 25-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-430 złprosty30 min.chyba średnia

Składniki:

spaghetti,
oliwki bez pestek zielone bądź czarne,
mięso mielone,
pomidory - około 1 kg,
koncentrat pomidorowy - przynajmniej jeden duży,
pieczarki - 10 sztuk,
cebula - 2 sztuki, ser żółty,
czosnek - 3 ząbki,
świeża bazylia, oregano, pieprz, sól, cukier

Jak przyrządzić:

Sos: cebulę zeszklić na patelni, podsmażyć pieczarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobniutko i poddusić. Do pomidorów wcisnąć czosnek i przyprawy, przede wszystkim dużo świeżej bazylii. Cebulę i pieczarki wrzucić do garnka z sosem i dodać koncentrat pomidorowy i jeśli zachodzi taka potrzeba, rozcieńczyć trochę wodą. Ja daję około jednej łyżeczki cukru, żeby sos nie był za kwaśny. Na patelni podsmażyć mięso doprawić według uznania i podziabać widelcem, żeby było w drobrych kawałkach. Makaron ugotować al dente, nie przelewać go wodą, tylko wrzucić bezpośrednio do sosu. Na talerzu polać sosem, posypać tartym serem i dołożyć cienko pokrojone oliwki.

Uwagi:

Nie mam pojęcia, ile porcji może z tego wyjść - zależy, ile kto zje. Dla mnie to jedna porcja i parę dokładek ;) Myślę, że 4 osoby powinny się tym najeść.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.10.2006 lalapupu

mysle, ze to bedzie pyszne, ale zdecydowanie BEZ koncentratu. koncentrat przyglusza inne smaki i nadaje wszystkim sosom pomidorowym tego samego keczupowatego wydzwieku.

Zgłoś 24.03.2007 Paweł

bez koncentratu smak jest mało pomidorowy, pomimo dużej ilości pomidorów. Łowicz nie ma smaku ketchupu, przynajmniej ja go nie czuje :) a spaghetti pyszne

Zgłoś 15.05.2007 ded

bazylie na końcu,bo jej smak sie zatraci jak za dlugo bedzie gotowana