Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z ośmiornicami

Tekst i foto yetl 08-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji? złwymagający90 min.?

Składniki:

- paczka makaronu spaghetti,
- paczka mrożonych ośmiornic "baby",
- 1/2 opakowania boczniaków lub 1/2 kg pieczarek,
- 200 ml dobrego wytrawnego białego wina lub wina reńskiego,
- 4 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli,
- duży pęczek posiekanej zielonej pietruszki,
- 1 małe opakowanie śmietany,
- starty ser parmeński,
- 1/4 dużego selera,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek pora,
- sól,
- pieprz (oczywiście mielony bezpośrednio przed użyciem),
- 4 ziarna pieprzu,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- listek laurowy,
- łyżka masła,
- oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Najpierw myjemy, obieramy i kroimy na kawałki seler, marchew, pietruszkę i pora. W garnku (2l) roztapiamy masło i wrzucamy warzywa. Po kilku minutach, góra 5, wlewamy 1,5l wody, wrzucamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy wywar warzywny ok.40 min, który solim w połowie gotowania. Przecedzamy. Do tego samego garnka wlewamy 1/2 wywaru, wrzucamy ośmiornice i gotujemy aż staną się "prawie" miękkie. Trwa to ok. 15-25 min. Tutaj ważne jest bardziej wyczucie. Ośmiornice muszą być jędrne i stawiać lekki opór, najlepiej próbować "na ząb". W czasie gdy ośmiornice się gotują, zagotować w osobnym garnku makaron. Ugotowane ośmiornice przecedzić na sicie, niestety wywar warzywny w którym się gotowały wylać.W tym czasie do głębokiej patelni, ja używam woka, wlać oliwe i rozgrzać bardzo mocno. Wrzucić pokrojone w paski boczniaki, a jeśli pieczarki, pamiętajmy o oczyszczeniu, duże w kawałki a małe w całości. Osobiście wolę boczniaki. Gdy grzyby się podsmażą, wrzucić ośmiornice, wlać 1/2 pozostałego wywaru. Posolić i popieprzyć.Dusić przez ok.10 min. teraz ośmiornice muszą "dojść" do miękkości. W miarę potrzeby uzupełnić płyn pozostałym wywarem. Na 5 minut przed końcem duszenia wlać wino i dodać czosnek, śmietanę lekko posolić i dodać. UWAGA nie może się zważyć. Gdy wszystko "dojdzie" czas na pietruszkę. Następnie wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy. Już na talerzu dodajemy ser.

Potrzebne przybory:

Garnek 2l, duża głęboka patelnia, nóż, deska do krojenia, duża miska.

Jak podawać?

Najlepsze z dobrym białym, tym samym który dodawaliśmy do potrawy. Oczywiście jest to danie wykwintne więc oprawa musi być równie wspaniała. Ale to już wiecie. Powodzenia.

Uwagi:

Wydaje się, że jest to bardzo trudna i niezwykle pracochłonna potrawa ale nie dość, że warta jest tego poświęcenia to jeszcze po kilku przygotowaniach staje się coraz łatwiejsza. Jeśli do tego dodać, że powiedzenie o niej wyśmienita to mało to proponuję poświęcić jej ten czas. U mnie w domu jest to "rzecz" na specjalne przyjęcia a przyjaciele wybierają ją z misy do samego dna. Niestety bez względu na jej ilość. Aha, tą potrawą przekonałam w ostateczności "miłość mojego życia" do siebie. Wiadomo przez żołądek do serca.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.11.2002 aga

To prawda, potrawa ta jest naprawdę warta "zachodu". Bardzo wykwintna, i nawet dla osób, które nie przepadają za "fruttidimare" nie pozostawia nic do życzenia. Naprawde supe... Pokaż więcej

To prawda, potrawa ta jest naprawdę warta "zachodu". Bardzo wykwintna, i nawet dla osób, które nie przepadają za "fruttidimare" nie pozostawia nic do życzenia. Naprawde super, dzięki!

Zgłoś 31.08.2003 Walery

Długo przymierzałem się do tej potrawy,zrobiłem Bardzo smaczna!!!

Polecam.

Zgłoś 01.11.2003 Wiktor

Otoz nieprawda!!

"Smaku "po gotowaniu osmiorniczek nie wylewa sie lecz gotuje w nim makaron!

Zgłoś 07.08.2006 SEBOLL

CZY ZNA KTOŚ MOZE PRZEPIS NA MARYNOWANĄ OSMIORNICĘ - PALCE LIZAĆ ...

Zgłoś 15.12.2006 misiu

do wody w ktorej gotuje sie osmiornica,dobrze jest wrzucic korek z wina.czass gotowania skraca sie do polowy.sekret wloskich kucharzy.

Zgłoś 15.05.2007 misiu

aha, znam jeszcze sekret polskich kucharzy- do gotującej sie wody wrzucic 3 korki od jabola- skraca czas gotowania 3x

Zgłoś 18.03.2008 nassi

Przepsi jest świetny:)))Jak ktos lubi ośmiornice to nic tylko przygotować.

Zgłoś 04.01.2013 gość

Paczka mrożonych ośmiornic "baby". Widziałem w makro paczki od 200g przez 1kg do 10 kilo...