Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z pepperoni

Tekst i foto DominikSKO 23-11-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
28 złprosty20 min.niska

Składniki:

pół główki czosnku polskiego, papryczka pepperoni, oliwa z oliwek extra vergine, olej do smażenia ok. 8-10 łyżek, sól, makaron spaghetti, natka pietruszki, parmezan.

Jak przyrządzić:

Gotujemy ok. 3/4 opakowania makaronu - nie wolno go rozgotować. Po ugotowaniu odcedzam i przerzucam do miski, gdzie dolewam do niego oliwy z oliwek i mieszam, aby makaron się nie posklejał.
W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy "smak" naszej potrawy. 6 dużych ząbków czosnku kroje w poprzek w plasterki ale nie jakieś super cienkie ok. 1 milimetr. Następnie rozkładam je na talerzyku i obficie solę. Po ok. 15 minutach powinny się pojawić na czosnku kropelki soku zawierające ten cudowny smaczek. Kroimy również pepperoni. Pepperoni jest bardzo ostre, dlatego daję go bardzo mało. Na naszą porcje dodaję ok. 10 "kółeczek" z pokrojonej w poprzek papryczki. Owe "kółeczka" mają mieć grubość ok. 1 milimetra. Teraz gdy nam czosnek pokrył się "rosą" i pokroiliśmy pepperoni, wrzucamy oba składniki na patelnię na zimny olej do smażenia i smażymy na malutkim ogniu, aż czosnek zmięknie. Nie wolno dopuścić, aby czosnek się zrumienił, bo będzie gorzki i twardy, ma tylko zmięknąć. Gdy uznamy, że na patelni czosnek już doszedł, przelewamy jej całą zawartość do miski i wszystko mieszamy.
Makaron powinien być ugotowany i wymieszany z oliwą z oliwek jakieś 2 minuty przed dojściem czosnku na patelni. Po wymieszaniu wszystkiego w misce nakładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem startym na drobnych oczkach tarki oraz drobno siekaną natką pietruszki.

Potrzebne przybory:

patelnia, miska, durszlak.

Jak podawać?

Podawać z białym winem.

Uwagi:

Podsmażamy na oleju nadającym się do smażenia - nie na oliwie z oliwek ani na maśle. Trzeba też uważać na pepperoni, bo jest bardzo ostre - choć może nie wygląda ^^. Ser musi być typu parmezan - żadna gouda czy inny edamski. Pietruszka powinna być umyta i posiekana drobno przed samym posypaniem inaczej będzie sucha, a tego nie chcemy. Olej z patelni przelewamy do miski w całości - to w nim jest smak tej potrawy. Nie dodajemy do tego żadnej vegety czy pieprzu - inaczej to już nie będzie to.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.12.2011 Nick Cave

proponuję użyć makaronu razowego:)

Zgłoś 03.12.2015 Barry

nfl shop cyber monday - Kazuko - New England

Patriots Gear nhl shop promo code

Zgłoś 21.12.2015 Nina

wholesale jerseys New England Patriots gear wholesale nhl

jerseys

Zgłoś 01.01.2016 Caleb

cheap ravens jerseys cheap blackhawks jersey

Zgłoś 13.01.2016 Kurtis

youth usa hockey jersey MLB Knit Hats nhl cheap jerseys

Zgłoś 15.01.2016 Irvin

nfl nike jerseys china cheap nba jersey discount jerseys china

Zgłoś 19.01.2016 Sabine

promo code mlb shop Toronto Maple Leafs cheap nba jerseys from china

Zgłoś 25.01.2016 Joni

Houston Colts Jersey Goalie Glove Saskatchewan Roughriders

Zgłoś 08.03.2016 Giselle

nba shop black friday nbaa shop cyber monay coupon code nfl.com shop promo code

Zgłoś 23.06.2016 Franchesca

cheap colin kaepernick jersey nba jerseys fοr

sale cheap ncaa basketball jerseyys cheap

Zgłoś 17.11.2016 Esther

new nike jerseys cheap jersey

Zgłoś 03.12.2016 Nida

What is size of jersey from china cheap may have?

Know more about here - fake sports jerseys

Zgłoś 09.01.2017 Reece

cheap jersey outlet shop cheap authentic nhl jerseys china

Zgłoś 11.05.2017 Augustus

wholesale jerseys 2015 nfljerseys