Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z pomidorami i oliwkami

Tekst i foto Agata 20-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złprosty15 min.średnia

Składniki:

3 dojrzałe słodkie pomidory,
oliwki (ok. 1/3 szklanki),
świeża zielona pietruszka,
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek - tylko extra vergine (1/4 szklanki),
ząbek czosnku (lub więcej - jak kto lubi),
ser pleśniowy do posypania,
makaron spaghetti (1/2 paczki)

Jak przyrządzić:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pokroić oliwki (ja daję tylko zielone), posiekać drobno umytą wcześniej pietruszkę, dodać do pomidorów. Posolić, przyprawić do smaku. Czosnek wycisnąć i zmieszać z oliwą, zalać tym pokrojone składniki. Sos jest gotowy.
Ugotować makaron, musi być al dente - lekko twardy. Wymieszać makaron z sosem (szybko, żeby nie wystygło - sos jest zimny) i od razu podawać. Posypać utartym rokpolem.

Uwagi:

Makaron musi być bezjajeczny z pszenicy durum, najlepszy jest włoski, próbowałam z polskim - nie polecam. Oliwy można dać mniej lub więcej - zależy czy ktoś woli bardziej lub mniej tłuste.

Czas przygotowania:

Spaghetti przygotowuje się bardzo szybko - w czasie, gdy gotuje się makaron, robimy sos.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.10.2005 diakonx

inne ale dobre ale ser dodalem parmezan

Zgłoś 30.04.2011 modi

twoj przepis uratowal mi dzis zycie. dzieki :)