Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z sosem cukiniowo-tuńczykowym

Tekst i foto VIKI1076 20-08-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3-prosty20-30 min.-

Składniki:

Makaron:
1 średnia cukinia, 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym, kilka/kilkanaście gałązek natki pietruszki, 0,5 średniej cebuli, olej, pół kostki bulionu drobiowego, sól, pieprz wg uznania, ew. woda, mąka.

Jak przyrządzić:

Makaron gotujemy wg przepisu.

Sos:
Na patelnię wlewamy trochę oliwy. Po jej rozgrzaniu wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli młoda - kroimy ze skórką i pesteczkami; jeśli większa/starsza, przed krojeniem należy obrać i usunąć nasiona). Dorzucamy pokrojoną natkę, a chwilę później cebulkę. Mieszamy. Gdy cukinia, natka i cebulka zmiękną, podlewamy 1/3 szklanki bulionu drobiowego (można to pominąć ale smak bulion+tuńczyk jest świetny). Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Dusimy. Doprawiamy wg uznania. Można posypać parmezanem.

Jak podawać?

Na talerzu makaron, a na nim sos, a na nim parmezan. Można też da wierzch rzucić drobniutko posiekanej natki. Smacznego!

Uwagi:

Cukinia podczas duszenia puszcza sok i robi zawiesisty sos. Jeśli potrawa będzie zbyt wodnista, można zagęścić mąką rozmieszaną z wodą, lub żółtkiem rozkłóconym w kilku łyżkach wody). Jeśli użyjecie bulionu z kostki przed dodaniem soli sprawdźcie smak, bo można przesolić.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.09.2011 Ewa

Wypróbowałam - pyszności!! :)

Trzeba jednak faktycznie uważać z solą.