Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z sosem pistou

Tekst i foto kasia 02-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8 porcji10 złprosty25 min.?

Składniki:

- makaron spaghetti,
- 3 pomidory,
- 3 ząbki czosnku,
- świeża bazylia,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.

Jak przyrządzić:

1. Przygotowanie sosu:
a) pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozgnieść na jednolitą masę,
b) 3 ząbki cząsnku wycisnąc dodać do pomidorów, następnie dodać świeżą bazylię (drobną pokrojąną). Dodać sól i pieprz do smaku. Do całego sosu dodać trochę oliwy z oliwek.
2. Ugotować makaron spaghetti.
3. Gorący makaron podawać z sosem oraz żółtym serem.

Smacznego!!

Uwagi:

Proszę o wysyłanie recenzji tego dania na mój adres internetowy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.11.2002 aga

Dzisiaj wieczorem wypróbuje, wygląda super. Włoska kuchnia, ma chyba to do siebie, że czym "prostsza" tj. mniej składników to pyszniejsza (przynajmniej z założenia).

Zgłoś 23.09.2003 Masia

No nie wiem... Ja zawsze wrzucam duzo bazylii, oregano i innych przypraw. Może jestem po prostu przyprawowym maniakiem? ;)

Zgłoś 30.01.2004 matuss

ale dobre! polecam jedno z lepszych dań jakie jadłem! polecam gorąco i dzieeki za przepis...:)

Zgłoś 09.04.2004 Indigo

hmm ale sam sos chyba sie jednak pesto nazywa :>> polecam dodac jeszcze troszeczke startych orzeszkow pinii (trudne do zdobycia ale np na bazarku na ul Banacha sa:> ) To dopiero pychot... Pokaż więcej

hmm ale sam sos chyba sie jednak pesto nazywa :>> polecam dodac jeszcze troszeczke startych orzeszkow pinii (trudne do zdobycia ale np na bazarku na ul Banacha sa:> ) To dopiero pychotka :]]

Zgłoś 19.10.2004 Mike

supra !!! :)( łatwa tania ale jeszcze nie wiem czy smaczna ale przypuszczam że tak !!!!!!!!!1 :)

Zgłoś 21.05.2005 Martana

Chcialam uprzejmie uswiadomic autorce, (moze sama tez to odkryla) ze pomidory z pestkami i glutami w srodku sa parszywie wodniste a zimna woda sie nie laczy z oliwa, wiec zalozenie smakowe jest ... Pokaż więcej

Chcialam uprzejmie uswiadomic autorce, (moze sama tez to odkryla) ze pomidory z pestkami i glutami w srodku sa parszywie wodniste a zimna woda sie nie laczy z oliwa, wiec zalozenie smakowe jest dobre ale moze by jednak albo wypatroszyc pomidory i zostawisc tylko miazsz albo troche je poddusic?

Zgłoś 05.01.2006 magda

od kiedy w pesto sa pomidory????

Zgłoś 05.01.2006 Spaghetti z sosem PizDU!!

Spaghetti z sosem pizdu. Może ktoś zna włoski i napisze jak się czyta to "pistou". :)

Zgłoś 27.02.2007 gosia

we wloszech mozna kupic gotowe pesto z pomidorami - pesto czerwone. mnie zastanawia cos innego. gdzie w tym pesto z przepisu jest podstawowy skladnik pesto czyli orzeszki pinii????

Zgłoś 04.06.2012 y.

sos pistou tym różni się od pesto, że jest bez orzeszków pinii :)