Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z sosem serowym

Tekst i foto Inka 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3 porcje? złprosty7-9 min.średnio dużo

Składniki:

- makaron spaghetti,
- po 10-15 dkg 4 rodzajów sera (proponowane: ementaler, gouda, gorgonzola i oscypek - bo ja lubie ostry..),
- śmietana 12%,
- łyżka masła,
- opcjonalnie: 2 ząbki czosnku, bazylia świeża, świezo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić:

Miksujemy sery na małe kawałki, czy też ścieramy na tarce- jak kto lubi..;) w rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy pomieszane i utarte sery... i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia sera i połączenia składników. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy śmietanę i mieszamy, na końcu dodajemy świeżo zmielony pieprz .. i gotowe:))

Potrzebne przybory:

Mikser/tarka, deska, nóż.

Jak podawać?

Płaski talerz do pasty, przybrane bazylia i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

W wersji z czosnkiem czosnek wyciskamy praską na etapie rozpuszczonego masła ze śmietaną. Najlepiej gorącym polewać makaron ugotowany na lekko twardo i posypać posiekanymi listkami bazylii. Jeśli polejemy reszta sosu pozostały makaron, na drugi dzień mamy super zapiekankę...:)

Czas przygotowania:

tyle co makaron + 7-9 min na sos.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.07.2003 Kasia

Wielkie, wielkie dzięki! Cały internet przeszukuję, by znaleźć właśnie ten przepis...

Zgłoś 17.11.2002 nikka

Jeszcze lepsze z kawałkami świeżego pomidora na wierzchu!

Zgłoś 02.11.2002 Alex

Mam tylko jedno zastrzezenie ... jest to bardzo skąpa wersja spagetti CARBONARA - gotowalem je niejednokrotnie w grecji gdzie pracowalem jako szef kuchni - i przyznam sie szczerze ze czosnek daj... Pokaż więcej

Mam tylko jedno zastrzezenie ... jest to bardzo skąpa wersja spagetti CARBONARA - gotowalem je niejednokrotnie w grecji gdzie pracowalem jako szef kuchni - i przyznam sie szczerze ze czosnek daje sie na koncu - inaczej staje sie po prostu gorzki ... Pozdrwaiam !!!

Zgłoś 31.10.2002 Anka

Ile śmietany należy dodać do sosu?

Zgłoś 04.05.2004 Julia

Pycha - robię podobny sos, tylko w wersji bardziej light - zamiast śmietany mleko i polewam nim nie tylko makaron, ale np. gęsty nadaje się nawet na kanapki, poza tym świetnie pasuje do pieczone... Pokaż więcej

Pycha - robię podobny sos, tylko w wersji bardziej light - zamiast śmietany mleko i polewam nim nie tylko makaron, ale np. gęsty nadaje się nawet na kanapki, poza tym świetnie pasuje do pieczonej piersi z indyka. Pozdrawiam. :-)

Zgłoś 10.05.2004 Jacek

Polecam dodać do tego zamiast pieprzu czarne oliwki i pietruszkę. Jest extra:-)

Zgłoś 27.09.2004 cabajka

Pysznosci :) A z kurczakiem to już palce lizać ...mniam....

Zgłoś 12.07.2005 Bueheheh

Ty, ALEX, po co sie chwalisz, ze byles SZERYF kuchni w grecji, buehehe!? Ja bylem sekretarz stanu w USA;]

Zgłoś 07.04.2006 Ficzek

Ale to jest syte!! Masakra!! zjadłęm pół tależa i już niemoge!!

Zgłoś 06.03.2007 Mati

To nie jest greckie carbonara tylko danie kuchni włoskiej !

Zgłoś 03.12.2006 Piotr

Przepis poprostu cudo choc ja go jeszcze troche udoskonalilem...Dodając szynke oraz poł kostki bulioowej....Ale jest i tak extra poza tym taki sszybki i smaczny...

Zgłoś 04.11.2007 Margo

Właśnie tego szukałam. Jakiś czas temu jadłam to w knajpce i tak mi zasmakowało że postanowiłam zrobić to sama. Dziękuje za przpeis

Zgłoś 08.06.2011 jerronimo

Fajnie jest też dodać serek topiony.