Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z tuńczykiem

Tekst i foto Emilia 02-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty25 min.?

Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti, 185 g tuńczyka w sosie własnym (puszka) , 2 duże cebule , 1/2 główki czosnku, 150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki startego sera mozzarella, sól, świeżo zmielony pieprz

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować al dente Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać odsączonego tuńczyka. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać jogurt i starty żółty ser, jeszcze chwilę poddusić. Gdy ser się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać?

Makaron polewamy sosem z tuńczykiem.

Uwagi:

Trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku, będzie wtedy gorzki i popsuje smak potrawy. Połączenie czosnku, cebuli i tuńczyka daje specyficzny smak i aromat (nie każdemu smakuje).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.08.2006 mf

o jezu co to ma byc

Zgłoś 23.08.2006 mf

o jezu co to ma byc

Zgłoś 02.01.2007 pati

pycha;) właśnie jem:)

Zgłoś 01.02.2007 maciek222

polecam dodatek serka hohland czosnkowego pod koniec duszenia,a przy smazeniu cebuli i czosnku dodatek wina i zredukowac, pasuje grubo zmielony pieprz czarny.

Zgłoś 15.05.2007 ehehehhee

hehehehe...ciekawe jak udało ci sie zetrzeć ser mozarella:)