Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti ze szpinakiem i rokpolem

Tekst i foto Blue7 05-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- makaron rurki (penne),
- 1 mrożony szpinak,
- 150-200 g rokpolu (lub innego, pleśniowego sera),
- 1 śmietana 18 % (lub jogurt naturalny),
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 kostka rosołowa.

Jak przyrządzić:

Szpinak wrzucamy do garnka, rozmrażamy, odparowujemy i dodajemy kostkę rosołową i połowę czosnku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę czosnku i śmietanę (jogurt).
Wylewamy sos na makaron, posypujemy serem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.05.2004 Samsapiel

To jest pychotkowate...

W tym przepisie jest makaron i śmietana, a zobacz mój przepis na "zapiekanki ze szpinakiem" na daniach "Wegetariańskich"

Zgłoś 08.05.2004 Blue7

zajrzałam i się wpisałam ;)

Zgłoś 11.05.2004 zuzak

palce lizac! zrobilam z lazurem, mniam

Zgłoś 27.03.2005 sizzi

Ja raczej radze drobno pokroic ser i wrzucic go na patelnie na ostatnie 5min smazenia. Sery plesniowe maja to do siebie ze trudno sie je sypie. A sama nie jednokrotnie robilam spaghetti ze szpin... Pokaż więcej

Ja raczej radze drobno pokroic ser i wrzucic go na patelnie na ostatnie 5min smazenia. Sery plesniowe maja to do siebie ze trudno sie je sypie. A sama nie jednokrotnie robilam spaghetti ze szpinakiem i serem plesniowym. Dobrze zeby ser mial ostry smak, bo dodaje troche charakteru reszcie potrawy :)

Zgłoś 27.04.2007 madgam

Uzależniłam się od tego dania :) Jem od miesiąca niemal codziennie!

Zgłoś 03.05.2007 Callinca

Robi się super szybko i smakuje wyśmienicie:) Bardzo łatwe w przygotowaniu nawet dla początkujących:) Gorąco polecam:)

Zgłoś 20.10.2013 gość

dodaję jeszcze inne gatunki serów ale do szpinaku i szczyptę ostrej papryki w proszku i taki szpinak wylewam na makaron. Jak mi się chce):):):): dekoruję paseczkami papryki konserwowej, pysznie ... Pokaż więcej

dodaję jeszcze inne gatunki serów ale do szpinaku i szczyptę ostrej papryki w proszku i taki szpinak wylewam na makaron. Jak mi się chce):):):): dekoruję paseczkami papryki konserwowej, pysznie i kolorowo:)