Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti ze szpinakiem - najprostsze

Tekst i foto Yoko 11-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty15 min.średnia

Składniki:

szpinak mrożony,
1-2 cebule,
1 ząbek czosnku,
śmietana (słodka,gęsta),
mleko,
makaron (mnie najlepiej pasują muszelki),
oliwa z oliwek (ewentualnie olej),
bazylia,
sól,
wegeta,
cukier.

Jak przyrządzić:

Lekko podsmazamy drobno pokrojona cebulke na oliwie (uwazac zeby nie przesmazyc!), dodajemy mrozony szpinak (na oko z pol opakowania). Dusimy to razem, jak sie dobrze razem polaczy i podsmazy dodajemy czosnek, przyprawy i smietanke. Sos jest bardzo gesty, doprowadzamy go do odpowiedniej konsystencji rozcienczając mlekiem. Zagotowac i gotowe - proscizna!

Potrzebne przybory:


garnek, noz, kuchenka gazowa/elektryczna :)

Jak podawać?


na cieplo - polewac makaron.

Uwagi:

Sos powinien być slodkawy, ale uwazajcie z cukrem. Im wiecej dodacie cebulki tym bedzie bardziej słodkie - wedlug uznania :)

Czas przygotowania:

Uwaga na cebulke w pierwszej fazie - nie moze sie za bardzo przysmazyc! Jak dorzucicie czosnak to juz nie smazcie, bo zgorzknieje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.04.2006 Asia

hmm, a ja lubie gesty sos, bo dokładnie blepia makaron z kazdej strony.. i przepisa na makaron ze szpinakowym sosem, najlepsze sa z makaronem typu "penne".

Zgłoś 27.02.2007 Justyna

Jadłam spaghetti ze szpinakiem i było wspaniałe!!! Tyle, że tam do sosu były dodane orzeszki ziemne i dodawały jeszcze lepszego smaku.

Zgłoś 27.02.2007 Justyna

Jadłam spaghetti ze szpinakiem i było wspaniałe!!! Tyle, że tam do sosu były dodane orzeszki ziemne i dodawały jeszcze lepszego smaku.

Zgłoś 21.10.2006 ojojojojojoj

po cholere vegeta? wszystko jestescie w stanie zepsuc tym badziewiem, a mogloby byc pyszne danie z ziolami.

Zgłoś 17.02.2009 krzyc

vegeta - no tak - tylko mężczyzna potrafi gotować

Zgłoś 24.05.2009 maja

Ja zrobiłam tak:

2 cebulki podsmarzone

wrzucam szpinak w kostkach zamrozony - dusze

wrzucam jedno opakowanie 180g smietany 18%

dodaje 3 pokrojone parówki (opcjonalni... Pokaż więcej

Ja zrobiłam tak:

2 cebulki podsmarzone

wrzucam szpinak w kostkach zamrozony - dusze

wrzucam jedno opakowanie 180g smietany 18%

dodaje 3 pokrojone parówki (opcjonalnie)

dodaje bazylie, pieprz, sól do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

a na koniec dodaje 50g startego zółtego sera,

wszystko z makaronem spaghetti i wyszło pyszne :)

Zgłoś 11.08.2009 piotrek

Odnosnie orzeszkow to sa to "cashew nuts" i naprawde dodaja smaku

Zgłoś 11.03.2010 lesperita

do smażenia nie używa się oliwy, spożywa się ją na zimno...więc nie "ewentualnie", ale oczywiście olej...

Zgłoś 04.05.2010 ann

oczywiście że się używa oliwy do smażenia:/

Zgłoś 12.05.2010 Tomek

oliwa stosowana do smażenia,przyczynia się do bardzo groźnych chorób układu pokarmowego.Powodzenia!

Zgłoś 15.07.2010 j.

a gdzie serek pleśniowy?