Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sparkling

Tekst i foto Zuza Gałuszka 15.12.2011

Sparklingi to drinki na bazie wina musującego i zmiksowanych owoców. Żeby smak i moc takich drinków spełniał nasze oczekiwania, dodajemy do nich soki, likiery i mocniejsze alkohole. Wedle uznania, ale warto pamiętać, że np. gruszka lubi gin, a ananas - rum. Do truskawek, jagód czy brzoskwini dodajemy likiery owocowe. Same owoce mogą być świeże, mrożone albo z puszki. Za to wino musujące zawsze wytrawne. Sparkling to idealny pomysł na przyjęcie sylwestrowe, zwłaszcza dla pań, i na święta do ciast i słodkich przekąsek.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
880 złśredni20 min.wysoka

Składniki:

½ szklanki truskawek (mogą być mrożone),
½ szklanki malin (mogą być mrożone),
½ szklanki czarnej porzeczki (może być mrożona),
½ szklanki jagód (mogą być mrożone),
½ szklanki wiśni (mogą być mrożone),
½ szklanki ananasa (może być z puszki),
½ szklanki brzoskwiń (mogą być z puszki),
1 kiwi,
2 butelki wina musującego, białego wytrawnego.

Ewentualnie:

1 łyżeczka curacao,
1 łyżeczka likieru mandarynkowego,
2 łyżeczki Creme de cassis,
3 łyżeczki zielonego chartreuse,
2 łyżeczki likieru brzoskwiniowego,
40 ml wódki malinowej,
2 łyżeczki cointreau,
80 ml rumu,
40 ml tequili,
1 łyżeczka grenadiny,
40 ml cherry brendy.

Jak przyrządzić?

Owoce miksujemy i wkładamy do wcześniej przygotowanych kieliszków i szklanek.

Zanim zalejemy je winem musującym, dolewamy do owoców pasujące do nich dodatki.

Do truskawek – 40 ml rumu i odrobinę curacao, biały likier o lekko pomarańczowym aromacie, do jagód – likier mandarynkowy, do czarnej porzeczki – Creme de cassis, do kiwi – zielone chartreuse, do brzoskwiń – likier brzoskwiniowy, np. cordial.

Do malin dodajemy grendinę i malinową wódkę, np. himbeergeist, do ananasa tylko rum, do wiśni grenadina i cherry brandy a do gruszki tequila i likier cointreau.

Wszystkie szklanki dopełniamy winem musującym.

Potrzebne przybory:

8 szklanek, kieliszków o pojemności ok. 200 ml.

Jak podawać?

Podajemy zmieszane.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.12.2011 Hasia

Trochę to drogie,ale za to jakie wytworne i na pewno ma dużo witamin.Jak już skompletuję likiery to zrobię na babskie spotkanie, może juz wkrótce,bo mi się to podoba.

Zgłoś 16.01.2012 Wanda

Owoce są w większości mrożone,to płyny nie wyjdą perliście przeźroczyste.Myślę,że pan we wszystkim widzi coś nie tak. Proponuję,aby przysłał Pan swój najgenialniejszy przepis i cudowne fotografi... Pokaż więcej

Owoce są w większości mrożone,to płyny nie wyjdą perliście przeźroczyste.Myślę,że pan we wszystkim widzi coś nie tak. Proponuję,aby przysłał Pan swój najgenialniejszy przepis i cudowne fotografie,Wszyscy na tym skorzystamy.

Zgłoś 16.01.2012 guest

czy foty sa specjalnie takie ciemne zeby nie bylo widac zawartosci w lampce, ktora nb. wyglada jak raz strawiona? Do tego napitku nie miksuje sie owocow wlasnie zeby nie wygladaly jak wczorajszy... Pokaż więcej

czy foty sa specjalnie takie ciemne zeby nie bylo widac zawartosci w lampce, ktora nb. wyglada jak raz strawiona? Do tego napitku nie miksuje sie owocow wlasnie zeby nie wygladaly jak wczorajszy paw. Trzeba je pokroic w kostke posypac cukrem, skropic mocniejszym trunkiem oraz sokiem z cytryny/limonki i odstawic do lodowki (musza "puscic" sok). Dopiero po 1h nadaja sie do tego zeby przelozyc je do lampek i dolac zimnego wina musujacego.

milej degustacji

Zgłoś 18.01.2012 Witek

Zdjęcia są niezłe,jak z przedostatniej wieczerzy-obrazu którego jeszcze nikt nie namalował. Jedzcie,a szczególnie pijcie bo koniec świata niebawem.