Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Surówka z czerwonej kapusty

Tekst i foto magdalena 09-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

czerwona kapusta, sól, pieprz, cukier, ocet, cebula, olej

Jak przyrządzić:

Kapustę szatkujemy, zalewamy w garnku wrzątkiem, dodajemy do zalewy 3 łyżki cukru i łyżkę soli i gotujemy ok. 2 minut od czasu, kiedy zacznie wrzeć. Zalewamy szklanką octu 10% i gotujemy około 6-7 minut. Odstawimy na całą noc. Następnego dnia odciskamy. Do kapusty dokładamy pokrojoną w krążki cębulkę, dodajemy olej i pieprz do smaku.
Życzę smacznego.

Jak podawać?

Podajemy jako dodatek do mięs i innych potraw.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2006 kasiulap

TO JEST PYCHOTA !!!!!!!!!!!!poprostu

Zgłoś 09.08.2006 miłka

Mniam,mniam...

Propozycja chyba smakowita.

Jutro/ koniecznie/ zrobię.

Zgłoś 22.12.2006 monia

Obiecuję ze zrobię sałatkę po świętach i się odezwę co mi wyszło

Zgłoś 26.09.2010 ohyda

w zuciu nie jadłam gorszego gó.... - masakra! Zmarnowałam kapuche

Zgłoś 16.03.2008 Joł

Obiecanki cacanki miną ponad rok i opinni brak, może podczas tych Świąt wkońcu zrobi surówkę i napisze jak jej wyszła.

Zgłoś 07.04.2008 sław

ja robię podobne wariacje z kapuchą czerwoną i zawsze jest super,musi tylko te min 15 min po zrobieniu postać do przeżarcia się

Zgłoś 25.04.2008 Tilla

Sałatka jest bardzo pyszna, próbowałam, polecam! Opracowałam też wersję "wzbogaconą" - bardziej wykwintną: po wystudzeniu dodaję 1/3 słoiczka żurawiny, co daje sałatce winno-słodkawy s... Pokaż więcej

Sałatka jest bardzo pyszna, próbowałam, polecam! Opracowałam też wersję "wzbogaconą" - bardziej wykwintną: po wystudzeniu dodaję 1/3 słoiczka żurawiny, co daje sałatce winno-słodkawy smaczek.

Zgłoś 30.05.2008 teoretyk

a po co ten ocet? nie można bez? albo zastąpić... cytryną?

Zgłoś 30.08.2009

czy nie mozna użyć surowej kapusty?