Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Surówka z młodej kapusty

Tekst i foto Blue7 14-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- ½ główki młodej białej kapusty,
- sok z cytryny,
- świeży koperek,
- ew. pomidor lub ogórek,
- sól.

Jak przyrządzić:

Kapustę umyć i skroić na paski. Włożyć do salaterki, posypać solą i ugnieść dłonią, by puściła trochę soku. Następnie wycisnąć trochę soku z cytryny, dodać pokrojony koperek. Polać olejem słonecznikowym. Wymieszać. Schłodzić lekko w lodówce.
Można dodać starty na tarce świeży ogórek bez skórki lub pokrojony drobno pomidor.

Uwagi:

Taka prosta i niby nic specjalnego, a nie można przestać jej jeść :)
Polecam latem, w upały, gdy można kupić smaczną młodą kapustę. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami :) Podawać schłodzoną w lodówce.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.03.2004 katia

z ogórkiem jest cudowna, wtedy zamiast koperku dodaję natkę pietruszki... mniam

Zgłoś 16.03.2004 Yashi

Ja do tej surówki zamiast oliwy dodaję 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę majonezu. Też pycha :)

Zgłoś 16.03.2004 Blue7

dziekuje za komaentarze :)

ja tez lubie wersje z ogorkiem, ale jeszcze bardziej z pomidorem :))

a sos majonezowy na pewno wyprobuje, w koncu nie raz ta surowka zagosci w sezonie le... Pokaż więcej

dziekuje za komaentarze :)

ja tez lubie wersje z ogorkiem, ale jeszcze bardziej z pomidorem :))

a sos majonezowy na pewno wyprobuje, w koncu nie raz ta surowka zagosci w sezonie letnim na moim stole :))

pozdrawiam:)

Zgłoś 04.07.2006 anusianiusi

A może być też z marcheweczką i koperkiem. Mniamuśna. Uwielbiam tą suróweczkę:)))

Zgłoś 04.06.2007 gabi

RzeczywiScie dobra.Dziękuję Oliwko.

Zgłoś 04.06.2007

Zgłoś 26.06.2007 babunia

a ja do surówki z młodej kapustki dodaję sporo listków (poszarpanych) bazylii - dopiero wówczs to jest to ! poza tym moja rada : soli dodaję tylko szczypeńke i to na samym końcu - nie należy wy... Pokaż więcej

a ja do surówki z młodej kapustki dodaję sporo listków (poszarpanych) bazylii - dopiero wówczs to jest to ! poza tym moja rada : soli dodaję tylko szczypeńke i to na samym końcu - nie należy wygniatać kapusty ze solą bo robi się "zflaczała" - a ma być "chrupiąca"! dodaję też sok z połowki cytryny, troszkę cukru, pieprzu cytrynowego i oliwę , bazylię dodaję tuż przed podaniem ! życzę smacznego

Zgłoś 07.07.2010 KUCHCIK

Ta surówka jest niejadalna dokitu ten przepis

Zgłoś 07.07.2010 babcia paulim

Zgadzam się z kuchcikiem ta surówka jest niejadalna DOKITU

Zgłoś 07.07.2010 gość

to jest poprstu ochydnie nigdy wiecej tego niewezme do ust